Assalamualaikum..pn. doc kembali bersiaran..alhamdulillah! mee udang ni wat semalam..uolss layan mata jerlaa sbb dh abih punn..hehe! resipi yg sedap dari dapur wana..tenkiu ye wana for sharing! Oh iye..buat semua kengkawan muslim..kita ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan nan mulia..semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dgn tenang dan sabar..insyaallah..amin! so..jom kita semak resipi..
RESIPI MEE UDANG
resipi -
wana
sumber-
inahar's cooking time
1 kilo mee kuning
800g – 1 kilo udang sederhana ( ikut suka… lg banyak udang lagi best)
4 biji telur di pukul ( untuk pekatkan kuah) - (kita x letak)
200 g sawi ( di celur )
200 g taugeh ( dicelur )
daun bawang
daun sup
3 keping tauhu ( goreng dan hiris nipis )
telur rebus ( jika suka)
limau kasturi
bawang goreng
Bahan kisar
15-20 biji cili kering ( buang biji dan direndam)- kita guna cili giling readymade
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 biji buah keras
2 sudu besar udang kering
Bahan Sos
10 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos stock ayam maggie (kita guna kiub ayam knorr)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara penyediaan
1. Udang di kopek dan asingkan isi dan kulitnya. Kisar atau tumbuk
kulit dan kepalanya hingga pecah kemudian campurkan 1.5 – 2 liter air
untuk dijadikan stock udang.
2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah
minyak kemudian campurkan bahan sos dan stok udang. Didihkan selama 10
minit.
3. Masukan telur yang di pukul. Kacau sebati. Kemudian sekali masukkan
udang. Masak 3-4 minit, sesuaikan rasa bolelah di tutup api.
4. Hidangkan mee yang telah dicelur kedalam mangkuk bersama sawi, taugeh
bawang goreng, cili hiris, tauhu goreng, telur rebus dan limau yg telah
di potong.
5. Tambahkan kuah dan udang keatas mee dan bolehlah dimakan. Sedap dimakan dengan sos kicap cuka bercili.
Sos Kicap cuka bercili
10-20 biji cili padi
10 sudu makan kicap manis
2 sudu besar cuka
Cara penyediaan
* Satukan semua bahan dan letakkan dalam satu bekas. Hidangkan bersama mee udang tadi.