RESIPI SPAGHETI BEEF MUSHROOM CARBONARA
sumber: inahar's cooking time
Bahan-bahan
Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi daging cincang. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama pasta,garlic bread atau lain2 pilihan.
- 1/2 biji bawang besar-potong dadu
- 2 biji bawang putih-cincang halus @ parut
- 250ml susu segar (boleh juga guna cream utk lbh creamy)
- 750ml air atau lebih.
- 1/2 mangkuk daging cincang @ secukupnye-kita guna jenama ramly
- 1-2 ketul kiub pati beef
- 1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
- 2 sudu besar butter
- 1-2 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk lada itam
- 1 sudu teh daun parsley kering
- sedikit oregano & 1-2 helai daun bay (guna yg kering jer)
- garam sedikit
- perisa
- parmesan cheese atau sliced cheese-optional
- pasta secukupnye
Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi daging cincang. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama pasta,garlic bread atau lain2 pilihan.
RESIPI GARLIC BREAD
roti perancis/roti biasa
2 camca besar mentega*
2 ulas bawang putih, diparut*
1 camca teh cincangan parsley*(*disatukan dan kacau rata2)
Hiris roti secara menyerong setebal 3/4 inci. Sapu setiap satu hirisan roti dengan campuran mentega tadi (sapu satu bahagian saja..), buat hingga siap. Dengan api perlahan, panaskan non-stick frying pan dan panggang roti tadi sehingga kuning keemasan. Lakukan kaedah sama dengan baki roti tadi hingga habis. Hidangkan bersama mushroom soup....selamat mencuba....
roti perancis/roti biasa
2 camca besar mentega*
2 ulas bawang putih, diparut*
1 camca teh cincangan parsley*(*disatukan dan kacau rata2)
Hiris roti secara menyerong setebal 3/4 inci. Sapu setiap satu hirisan roti dengan campuran mentega tadi (sapu satu bahagian saja..), buat hingga siap. Dengan api perlahan, panaskan non-stick frying pan dan panggang roti tadi sehingga kuning keemasan. Lakukan kaedah sama dengan baki roti tadi hingga habis. Hidangkan bersama mushroom soup....selamat mencuba....