Friday, August 21, 2015

HEAVENLY MILO OREO JELLY

Assalamualaikum..lagi entry tertunggak..huhu! Puding milo oreo jelly yg sgt sedap di buat masa bulan ramadhan yang lalu. Puding ni juga salah satu resipi yg sgt ngetop dikalangan para blogger masakan tapi kita spt biasa agak ketinggalan..baru sekarang nk menerai resipinye..hehe! Memang rasanye tersangat heaven uuu! A keeper recipe..wajib try ye! Resipi asal dari dapur Alongroz yg cantik menawan tu..mekacehh Along berkongsi resipi 5 bintang ini..lap uu! Muuuaahhs!

HEAVENLY MILO OREO JELLY
By: Roz@HomeKreation
source - inahar's cooking time

Makes: 8" square
INGREDIENTS:
1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
750ml Water
160g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
3/4 cup Milo Powder
1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together 

METHOD:
1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved.
Add in milk, stir well & off fire once boiled.

2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.

3. Pour 1cup of Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire.
Let it set slightly on surface before pouring another layer.
Pour the plain mixture on top.
Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface.
Pour the remaining milo mixture.

4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in fridge.
Serve cold.

TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If happened, scratch surface with fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.
********************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION

resipi asal : AlongRoz@HomeKreation
sumber - inahar's cooking time
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:  
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Wednesday, August 19, 2015

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAM ROS NOSTALGIA

Assalamualaikum..lagi satu kek feveret utk aidilfitri yang lalu iaitu kek marble badam ros nostalgia. Kek yang sgt lembut, moist dan harum banget dgn bau ros juga rasa badam yg memikat  ..pergghhh! Uolss wajib cuba ye. Pn Doc dah banyak kali buat kt sini dan sini..huhu! So jom zaass resipi yok!

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi

Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)

  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu maka
  • n susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.




Monday, August 17, 2015

KEK LAPIS VELVET ASAM MANIS AIDILFITRI

Assalamualaikum..lagi menu kek aidilfitri yg lalu baru nak updet resipi..hihii! Kek lapis velvet asam manis yg sgt popular suatu waktu dulu di kalangan blogger2 masakan. Kek yg sgt moist, gebu dan sedap banget! tak muak makan..lepas ngap sepotong..sepotong lagi dan lagi..hehe! Resipi pun agak mudah..kalu nak tgk entry terdahulu kt sini dan lagi satu entry di sini utk versi bakar. Jadi jom kita zaass resipinyer ye!

RESIPI KEK KUKUS VELVET HAW FLAKES (versi bakar waterbath) resipi - kak fida sumber - inahar's cooking time Bahan-bahan >5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais) >225 g gula halus >220 g tepung gandum* >1 sk rata baking powder* >1 sb ovalette >150 ml susu cair >1/2 sk garam >100 ml minyak jagung/masak (kita guna melted butter) >1 sk esen vanilla >pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka >secukup hawflakes Cara-cara1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna. 2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati. 3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu. (kita guna cara bakar waterbath dalam oven) 4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka... Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web

Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
Kek Kukus Velvet Hawflakes
resipi asal - kak fida
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
  • 225 gm gula halus
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 220 gm tepung gandum*
  • 1 sudu kecil rata baking powder*
  • 150 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna(ikut suka)
  • asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-'
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
  5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Pesanan kak fida..***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...





Friday, August 14, 2015

NASI BERIANI

Assalamualaikum..ni lagi satu menu tertunggak siarannye sebab masaknye dah lama time posa aritu. Pn Doc masak utk menu berbuka abg bani juga rakan2 serumah seramai 10 org di asrama mereka..nasi beriani digandingkan bersama lauk ayam masak merah, kurma telur juga acar timun nenas. Alhamdulillah mendapat sambutan hangat..hihii! Resipi kita cnp dari dapur kak hanieliza..resipi beliau mmg mudah juga rasa yg sangat sedap..mekaseh kak liza! Jom kita zaas resipi ye!

NASI BERIANI
resipi - kak hanieliza
sumber - inahar's cooking time


Bahan

1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis 
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara. 
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
8. Hidangkan dengan daging prunes dan acar.



Wednesday, August 12, 2015

KEK LAPIS CEMPEDAK AIDILFITRI

Assalamualaikum..bersua kembali kita ye! Maaf baru sempat nak updet resipi kek lapis cempedak ni yang dibuat sempena sambutan raya  yg baru lalu ni. Ni sebenarnya kek lapis cempedak versi "ekonomi" sebab hanya menggunakan 10 biji telur sahaja. Kalau nak lihat versi yg lebih mewah boleh lihat di sini ye..hihiii! Apa2 pun dari segi rasa ia tetap mantap sementelah menggunakan pure butter jenama golden churn ditambah dgn rasa cempedak yang sangat dominan..wallaaaaa sedaap banget uuu!!! Uolss boleh try ye...jom zaass resipi yok!

RESIPI KEK LAPIS CEMPEDAK
sumber - inahar's cooking time 

Bahan A 
500 gm isi cempedak*
4 sudu besar susu pekat manis* di blend bersama hingga jadi puree/paste 
500 gm butter-golden churn 

Bahan B 
10 biji telur gred A 
270 gm gula castor 
140 gm tepung hongkong 
1 sudu makan ovalette 
esen vanilla 

Cara: 
Pukul bahan A hingga kembang.Pukul bahan B dalam bekas berlainan hingga kembang dan gebu. Kemudian campurkan kedua2 A dan B serta gaul hingga sebati & rata. Bakar secara grill setiap lapisan lebihkurang 6-7 minit lamanya. pada lapisan terakhir hendaklah dibakar gunakan api atas & bawah pd suhu 180c lebihkurang 10-15 minitlagi atau sehingga masak! siap..