RESIPI SPAGHETI BOLOGNESE
sumber- inahar's cooking time
Bahan-bahan
1 paket spaghetti
500g daging cincang
1 tin sos prego + 1/2 botol sos tomato kimball
1 biji bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dipotong dadu)
2-3 sudubesar cili giling
1/2 mangkuk kecil mix vege
1 tin cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
oregano, dried parsley secukupnye
serbuk ladahitam secukupnye
garam, gula ikut rasa
minyak utk menumis-guna butter pn boleh!500g daging cincang
1 tin sos prego + 1/2 botol sos tomato kimball
1 biji bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dipotong dadu)
2-3 sudubesar cili giling
1/2 mangkuk kecil mix vege
1 tin cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
oregano, dried parsley secukupnye
serbuk ladahitam secukupnye
garam, gula ikut rasa
parmesan cheese-tabur masa menghidang
Cara-cara
- Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
- Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. masukkan cili giling,tumis lagi hingga garing.
- Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
- Masukkan tomato, mix vege dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
- Masukkan sos tomato , air dan susu. Kacau hingga sekata.
- Masukkan oregano/parsley dan stok daging lembu (optional) serta lada hitam.
- Tambah garam, gula secukupnya.
- Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
- Siap untuk dihidangkan. Boleh taburkan serbuk parmesan cheese masa menghidang.