Tuesday, October 30, 2018

AYAM UNGKEP

Assalamualaikum..aduhai lamanya Pn Doc berhibernasi ye..hihi! Okayla arini kita belanja resipi ayam masak ungkep yang mudah dan sedap ini.. Jom zaasss!

AYAM UNGKEP

Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Tuesday, October 2, 2018

CORNFLAKES MERINGUE COOKIES

Assalamualaikum..sorii bebanyak sebab Pn Doc baru nak updet entry cornflake meringue cookies  yg dibuat raya haji yang lalu..hihi! Cookies wajib dibuat musim perayaan..memang  menjadi paling feveret seisi keluarga. Nom..nom..nomm! Jom zaaass resepi yok!

RESIPI CORNFLAKES MERINGUE COOKIES
resipi asal - LG
sumber- inahar's cooking time

Bahan2:
  • 220gm Cornflakes
  • 125gm Choc Chips
  • 150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
  • 3 Biji Putih Telur
  • 1-2 Sth Vanilla Esen
  • 60gm Almond Sliced

Cara-cara

  1. Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
  2. Masukkan gula sikit2 hingga habis
  3. Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30-35 minit. (Ataupun hingga kekuning2an)


Friday, September 21, 2018

CRUNCHY CARAMEL ALMOND

Assalamualaikum...merajinkan diri mengukis crunchy almond caramel yang sedap nih. Jom zaas resipi sempoi ni yok!

Resepi Crunchy Almond Caramel
Sumber 1 - kuali hangus 
Sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan-Bahannya:-
200 gm tepung Florenta / Bienetta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam/hijau
20 gm bijan hitam


Cara Membuatnya:- Badam dan kuaci di bakar terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas & Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek (non stick baking paper).
Panaskan oven pada suhu 160C. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan NIPIS.
Bakar dalam oven selama 10 minit. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udar



Friday, September 14, 2018

IKAN TALAPIA GORENG SAMBAL CILI API


Assalamualaikum..arini kita updet menu ikan talapia goreng cili api yang dimasak beberapa hari lalu. Resepi yang juga mudah dan menjadi kegemaran sekeluarga. Nak resepi jugak ke? Jom kita semak yokk!

RESIPI IKAN TALAPIA GORENG CILI API
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
2 ekor ikan talapia sederhana besar- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa@limau nipis. Potong ikut suka. Kemudian lumur garam kunyit dan goreng garing.
1 biji bawang besar- potong bulat
1 biji tomato- cincang dadu
garam & gula secukupnye
sedikit air asam jawa
minyak utk menumis
Bahan kisar kasar
5-6 batang cili hidup merah/hijau
10-15 biji cili padi
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit belacan- optional


Cara
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan naik minyak. Masukkan tomato cincang, air asam jawa juga garam gula. Tambah ikan yang telah digoreng tadi serta bawang besar yang di hiris bulat. Goreng hingga sambal agak pekat dan tutup api. Siap!

Wednesday, September 12, 2018

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum..lagi satu menu istimewa udang galah masak lemak cili api meletop! Alahai meleleh airliur ni bila teringat kesedapan udang galah ni haa..ishh..hihi! Ni pun satu resepi yang memang sempoi dan mudah dimasak..jom zaass resepinye!

RESIPI UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API
sumber : inahar's cooking time

Bahan-bahan:
20-30 ekor udang galah- siang dan buang urat hitam, dicuci bersih
1 keping asam gelugor
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, hiris halus
santan secukupnye (kita guna santan serbuk peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ayam (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis 


Bahan kisar: 
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
10-15 biji cili padi (ikut kepedasan yg disukai)

Cara: 
Masakkan santan, bahan kisar serta serai hingga mendidih. Masukkan udang ke dalam periuk dan kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah kiub pati ayam. Kacau lagi. Masukkan asam gelugor, kacau dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan daun kunyit dan masak dengan api sederhana hingga mendidih, kacau sentiasa. Masak sekejap lagi dan rasa. Jika ok boleh matikan api.Siap utk dihidang bersama nasi putih juga lauk2 lain.



Monday, September 10, 2018

NASI LEMAK DAN SAMBAL SOTONG PETAI

Assalamualaikum..arini kita updet menu weekend yang lalu iaitu nasi lemak digandingkan sambal sotong petai..perghhh memang sedap banget! Anak2 makan asik bertambah-tambah nasi jadinye..hihii! Senang jer resipi nasi lemak dan sambal sotong petai tu tapi kita nak gak wat entry utk rujukan anak2 nanti di waktu hadapan kan..Ok jom semak yokk!

RESIPI NASI LEMAK

bahan2
4 cawan beras
5 cawan santan
1 inci halia- hiris nipis
1 biji bawang besar dimayang
2 helai daun pandan
1 suduteh halba - optional
garam secukupnya

cara
Basuh beras dan toskan. Campurkan semua bahan2 diatas dan masak dalam ricecooker seperti biasa. Setelah masak gemburkan nasi dgn garpu @ chopstik. Biarkan sebentar dalam rice cooker. Hidang nasi dengan lauk sampingan ikut suka.

RESIPI SAMBAL SOTONG PETAI
sumber - inahar's cooking time

bahan
1/2 kg sotong sederhana besar, siang kulit dan potong bulat, cuci dan goreng tanpa minyak hingga kering airnye, angkat dan ketepikan.
isi petai secukupnye
3 ulas bawang putih ~ kisar
6 ulas bawang merah ~ kisar
3 tangkai cili merah ~ kisar
2-3 senduk cili giling @20-30 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan kisar
2 inci belacan ~ kisar
1 labu bawang besar ~ hiris bulat
air asam jawa secukupnye
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

cara
Tumiskan bahan yang di kisar hingga harum
Masukkan cili dan air asam, masak lagi hingga terbit minyak
perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan sotong, petai dan bawang hiris
Gaul rata dan sedia untuk di hidangkan.

Saturday, September 8, 2018

NASI MINYAK DAN AYAM MASAK MERAH SEDAP

Assalamualaikum..ni lagi entry tertunda menu istimewa raya haji yang lalu iaitu nasi minyak yang diganding bersama lauk ayam masak merah, kari telur juga acar timun nenas. Resepi nasi minyak dah selalu kita post kan tapi takper meh kita cnp lagi kt entry sini..jom semak yokk!

RESIPI NASI MINYAK SEMPOI
sumber - inahar's cooking time

Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 15 minit.
5 cawan air 
1 cawan susu cair
2 kiub pati ayam 
2 helai daun pandan 
pewarna kuning - saya tak letak


Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus 
2 ulas bawang putih - mayang 
1/2 biji bawang besar - mayang 
2 sudu besar minyak masak 
1 sudu besar minyak sapi 
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga

Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, susu, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak dalam ricecooker spt biasa. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan pewarna kuning. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.

RESPI AYAM MERAH KEGEMARAN
sumber- inahar's cooking time

1 ekor ayam potong kecil ikut suka, cuci bersih dan lumur garam kunyit kemudian goreng 
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji bawang besar-kisar

2 biji bwg putih-kisar 
1 inci halia- ketuk saje

3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(kita guna jenama kimball) 
2 sudu besar sos tiram
cili hidup potong 

2-3 sudu besar gula

garam
minyak
perisa jika suka

Cara-


Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar & halia sampai naik bau . Kemudian masukkan cili giling, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sos tomato,sos tiram ,gula,garam , ayam goreng & cili potong juga hirisan bawang besar . Masak sampai mendidih, jika kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pun kita mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)

p/s Jika masak untuk jamuan yang istimewa sedikit eg kenduri, jamuan raya dimakan bersama nasi berperisa kita akan tambah sedikit kayu rempah tiga sekawan semasa menumis masakan ni.

Friday, September 7, 2018

KAMBING MASAK BERIYANI ISTIMEWA

Assalamualaikum..alhamdulillah Pn Doc kembali bersiaran setelah sekian lama berhibernasi..hihi! Pekabo semua? Harap para pengunjung dapur inahar ini sentiasa dalam keadaan sihat ceria selalu ye..insyaallah. Ok kali ni kita nak hupdet menu raya aidil adha yang lalu iaitu kambing masak beriyani istimewa. Memang sedap tak terkata uu! Haa wajib try ye resipinye..jom kita zaasss..

RESIPI KAMBING MASAK BERIYANI
sumber - inahar's cooking time


Bahan2

500 gm daging kambing dipotong dadu 2"- diperap tepung dan limau nipis selama 20 minit kemudian dicuci dan toskan
1 biji tomato- dicincang kasar
3 biji kentang- potong 4
2 batang lada merah/hijau- belah dua
3-4 sudubesar rempah beriyani
1/2 cawan susu cair atau yogurt
1 tangkai daun ketumbar
3-4 sudu besar tomato sos/puri
air secukupnya
1 sudubesar minyak sapi
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa


Bahan tumis:

1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang


Bahan kisar

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 cm halia
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 sudubesar serbuk badam
setangkai daun ketumbar
sedikit kismis- jika suka


Cara

1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan yang dikisar dan rempah beriani.Tumis hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing empuk.
3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan susu cair, garam dan gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap baoleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani. 


Thursday, June 28, 2018

KEK LAPIS ASAM MANIS AIDILFITRI

Assalamualaikum..Harap masih belum terlewat untuk Pn Doc mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua pengunjung dapur inahar ini. Mohon maaf zahir dan batin juga buat semua jika selama berblog dan berkawan di alam maya ini ada tersilap kata yg mengguris hati tanpa disedari. Moga di bulan syawal yang mulia ini, dapatlah kita bermaaf-maafan atas kekhilafan masing2 ye. Salam 0-0 ye..hihii! Jom layan resepi kek lapis asam manis yg terlajak sedap ni yg dibuat oleh kita sempena raya ini..jom zaass resipinye yok!!

RESIPI KEK LAPIS ASAM MANIS (HAW FLAKES)
resipi asal - Bro Rozzan
sumber - inahar's cooking time

Bahan-Bahan

10 biji telur gred A
130 gm gula halus
450 gm mentega 
1 sudu besar ovalette
1 tin susu pekat manis
50 gm jem raspberry
250 tepung Hong Kong
100 gm Horlicks
secukup haw flakes 

Cara:
1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2. Kemudian, masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dgn kelajuan yg paling rendah- saja untuk ratakan bahannya. Ataupun anda boleh juga kacau hingga sebati.

3. Sesudah itu, masukkan tepung HK dan horlicks lalu pukul lagi (dgn kelajuan yg rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dgn warna merah, hijau dan kuning atau warna pilihan anda.

4. Alaskan loyang 8" x 8" dgn kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang. Ambil 2 senduk penuh adunan dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira-kira 200 - 210 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 5-7 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan ketiga (25 keping). Untuk loyang saiz ini, kita boleh mendapat sekitar 15 lapisan kesemuanya. So, jumlah hawflakes nya adalah 125 keping. (Saya guna banyak kurang sebab stok di dapur tak mencukupi..huhu)



SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN DARI KAMI SEKELUARGA..

Wednesday, June 13, 2018

PAPRIK AYAM

Assalamualaikum..Alhamdulillah kita dah menghampiri hari-hari terakhir ramadhan, moga segala amal ibadat kita diterima oleh Allah swt. Aamiinn. Hari ni kita berkongsi lagi satu resipi mudah utk menu iftar iaitu ayam masak paprik ala thai. Mudah, sedap lagi menyelerakan. Jom kita zaass resepinye ye..


RESEPI PAPRIK AYAM
resipi asal - makyong@myresepi

Bahan-bahan diperlukan:

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • sos ikan (sy tambah)
  • bahan2 perasa

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.


Tuesday, June 5, 2018

KARI SARDIN SEMPOI DAN SEDAP..

Assalamualaikum..ni lagu satu menu sempoi utk iftar juga bersahur. Sempoi dan sodap! Resipi pun sangat mudah..nak jugak ke?? hihi. Alahai..ok moh ler kita layan resipi yg sempoi nih ye!

RESEPI KARI SARDIN
sumber - inahar's cooking time

Bahan
1 tin sardin besar (brand Ayam)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 biji bawang besar - hiris bulat
1-2 sudubesar cili giling
3-4 sudu besar serbuk kari ikan
santan
sedikit rempah halba campuran
daun kari
lada merah/hijau
garam dan perisa jika perlu
minyak utk menumis
1 keping asam keping

Cara
Kisar atau tumbuk bwg merah, bawang putih dan halia. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar sekali dengan daun kari dan halba campuran. Bila dah naik bau masukkan cili giling..tumis lagi . Masukkn rempah kari.. Tumis lagi bagi garing sikit rempah tu kemudian masukkn ikan sardin (brand ayam). Tambah santan sikit, garam, asam keping, bawang besar hiris bulat dan cili merah/hijau ptong. Masak hingga didih dan agak pekat. Boleh nk tambah cili api ikut suker. Siap!

Monday, June 4, 2018

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum..menu talapia masak lemak ni adalah menu iftar minggu lepas tapi baru kita nak updet resipinye ni..hihi! Mudah sangat masaknye..main campak2 jer haa! Makan pulak bersama gandingan sambal belacan, telur masin dan nasi pepanas..perghh memang meletop u! So jom kita zaass resipi yang mudah ini..

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API
sumber- inahar's cooking time

bahan
1 ekor ikan talapia merah- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa @ limau nipis. Potong 2 atau 3 bahagian
2 batang serai
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (saya guna santan serbuk satu peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ikan bilis (optional)
garam & gula secukupnya
minyak untuk menumis

bahan kisar/tumbuk
4 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit kunyit hidup (guna serbuk kunyit pun boleh)
10-15 biji cili padi ikut kesukaan

Cara
Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan santan dan masak hingga hampir mendidih. Kemudian masukkan ikan. Bila hampir mendidih masukkan asam keping , kuib pati ikan bilis juga perasakan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi dan rasa jika okay boleh tutup api. Siap!


Friday, June 1, 2018

NASI AYAM MUDAH & SEDAP

Assalamualaikum..dah lama tak mamam nasi ayam homemade. Sekali sekala masak sendiri memang sedap puashati makan anak-beranak! Alhamdulillah.. Jom kita zaass resipinye ye!

Resepi Nasi Ayam

resipi asal : Azie Kitchen
sumber : inahar's cooking time

Bahan bahan:

1 ekor ayam - potong 4
4 tin susu beras basmathi
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - ketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit rempah sup - saya tambah
1 sudu besar kicap cair
2 helai daun pandan - simpul
Garam secukupnya

Sayuran
Daun salad
Timun
Tomato
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Sos Cili
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
Gula dan garam secukupnya
sos cili botol - saya tambah


Sos Kicap

Kicap
Sos cili
Gula dan garam
sup ayam - saya tambah


Cara cara:

Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga air mendidih. Bila sudah mendidih, angkat dan toskan ayam.

Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak. Kami lumur dengan kicap, sos tiram dan lada sulah. Jika suka, boleh juga kisar bawang merah dan bawang putih.

Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.

Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam dan carrot (saya juga tambah sedikit rempah sup) dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air.
Sediakan bahan cilli sos dan kisar (saya masak atas api sebentar). Sesuaikan rasa. Sediakan pula, sos kicap (juga saya masak hingga mendidih sebentar). Hiriskan sayuran dan akhir sekali ayam diketuk dan dipotong kecil.

Hidangkan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.

Nota:

Ayam boleh juga dibakar pada suhu 180’C selama 30 minit.

Kicap cap gajah, gula, garam, lada sulah dan madu

Sos kicap: kicap cair masak dengan air, lada sulah, garam dan gula.

Monday, May 28, 2018

KUIH KASWI PANDAN




Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat semua! Wah dah masuk hari ke 12 berpuasa ye.. Amboii lama sangat Pn Doc berhibernasi kan..hihi! Macam2 kisah yang berlaku, sibuk dengan anakanda Sri yang menjalani pembedahan tulang belakangnye pada 18 april  serentak dgn itu.. adinda syafiq pula dimasukkan ke hospital sebab diserang denggi berdarah. Tak habis di situ, Ayahanda saya pula jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital minggu lalu dan baru saja discaj petang semalam. So begitu la kisahnye.. Sekarang ni pun kena sentiasa monitor keadaan anakanda Sri selepas pembedahan kerana dia perlu betul2 berehat dan tidak melakukan aktiviti yang boleh mengganggu pemulihan tulang belakangnye. Doc pakar kata Sri kena berehat sehingga setahun sebelum boleh aktif kembali. Doakan anakanda Sri dapat menyambung pelajarannye kembali pada tahun hadapan ye..InsyaAllah Aamiinn Yra! Jadi hari ni kita nak kongsi resepi kuih kaswi pandan yg dibuat pada awal menyambut puasa aritu..sangat sedap, kenyal2 gitew dan sedang2 manisnye. Memang puashati la dengan kejadiannye..so jom kita zaass resepi yok!

RESEPI KUIH KASWI PANDAN
resipi asal - myresepi
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(5-10helai)
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur

Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam- kukus sekejap supaya kelapa tahan lama



Cara membuatnya
Satukan kesemua bahan,kacau sebati dan tidak berketul.Tapis
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit
Sejukkan.Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi

Friday, April 6, 2018

CRUNCHY ALMOND CARAMEL

Assalamualaikum.. Finally berjaya membuat biskut florentine aka crunchy almond caramel ni. Mudah sangat membuatnya rupanya Alhamdulillah sekejapan jer mengunyah dah tinggal suku balang jer..hihii! So jom semak resipi yok!

Resepi Crunchy Almond Caramel
Sumber 1 - kuali hangus
Sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan-Bahannya:-
200 gm tepung Florenta / Bienetta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam/hijau
20 gm bijan hitam


Cara Membuatnya:- Badam dan kuaci di bakar terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas & Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek (non stick baking paper).
Panaskan oven pada suhu 160C. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan NIPIS.
Bakar dalam oven selama 10 minit. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udar

Monday, April 2, 2018

EPOK-EPOK SARDIN

Assalamualaikum..hollaa! Ni epok-epok sardin yang dibuat minggu lepas..alhamdulillah elok kejadiannye walaupun rupa kelimku itu tak berapa nak cantik..hihi! Sekali sekala mamam karipap homemade memang sedap..Alhamdulillah! Jom kita semak resipi yok!

RESIPI EPOK-EPOK SARDIN
Sumber - inahar's cooking time


Kulitnya
2 cawan tepung gandum
marjerin cair + minyak (lbhkurang 1/4 cawan jumlahnya)
air suam + garam secukupnye

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Tuang minyak/marjerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu buatkan bola-bola kecil drpd adunan tadi sebelum dicanai dan dibubuh inti. goreng dgn api kecil sahaja hingga keemasan warnanya.

Inti Sardin
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih - parut halus
2 biji lada merah/hijau - hiris halus
2 sudu besar cili kisar
1 tin sardin (cap ayam) - racikkan isi ikan
minyak untuk menumis
garam
Aiir perahan limau/asam jawa secukupnya
perisa (optional)

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu, bawang putih, lada merah dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar tumis garing . Masukkan pula isi ikan sardin beserta 2-3 sudu besar sos sardin dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan air asam, garam dan perisa. Kacau rata dan biarkan masak sebentar. Sejukkan sebelum digunakan.

Tuesday, March 20, 2018

SPAGHETI SARDIN GORENG PEDAS

Assalamualaikum semua! Kali ni Pn Doc nak share resipi pasta yang paling mudah dan sedap serta mendapat sambutan ramai di rumah kita..hihi! Ini lah dia spagheti sardin goreng pedas..nyum..nyum nyum! Kalau takder stok sardin bolehla diganti kan dengan tuna tin tu..dua-dua pun sodapp! Jom kita zaass resipi yang sempoi nih yok!

RESIPI SPAGHETI SARDIN GORENG PEDAS
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
500 gm pasta - direbus
1 tin sardin cap ayam size sederhana (isi ikan di cincang)
1 tin cendawan butang- di potong nipis (boleh juga guna cendawan segar atau mixed vege)
1-2 biji bawang besar - potong dadu
5 biji bawang putih - cincang halus
2 biji tomata segar - cincang (boleh juga guna tomato ceri)
1/2 suduteh herba itali (mixed herbs)
1 helai daun bay kering
7-10 biji cili padi (ikut kepedasan disukai) - cincang/tumbuk kasar
1 sudu besar serbuk lada hitam
daun ketumbar
minyak/minyak zaitun atau mentega utk menumis
garam/perisa secukupnya
sedikit parutan keju parmesan utk ditabur masa menghidang

Cara
Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan bawang putih goreng lagi hingga keperangan.
Masukkan cendawan dan cili padi dan tumis lagi.
Tambah ikan sardin serta tomato cincang dan masak seketika.
Masukkan garam, perisa, serbuk lada hitam, juga herba itali dan gaul rata.
Setelah itu masukkan pasta dan daun ketumbar, dan gaul rata.
Biarkan sebati dan boleh angkat bila masak sepenuhnya.
Taburkan parutan keju parmesan di atas pasta semasa menghidang. Siap!


Thursday, March 8, 2018

AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA



Assalamualaikum semua..taraa!! Bersiaran kembali kita dgn masakan istimewa ayam goreng pedas ala korea! Kalu korang nak tau..kali ni menu yang terhidang ni adalah hasil airtangan oleh mrhubby tercinta.
Katanya main campak2 jer tapi kita berjaya gak merisik resipi dari mrhubby walaupun dia ingat2 lupa bahannye..hihii! Rasanye kalu korang nak yang mmg betui2 pedas meletop cam kt restoran korea tu kena la beli sos pedas korea kt supermarket jusco or jaya grocer tu kan. Mrhubby hanya guna bahan2 yang ada di dapur jer. Macehhh sayang masakkan utk anak2 time ibu berkerja.Love uu so much!! Muuaahhh! 


Ayam goreng pedas ala korea
Sumber - inahar's cooking time

BAHAN-BAHAN:

Bahan-bahan Perapan Ayam:

10 ketul chicken wing
Sedikit halia ditumbuk
Lada Hitam
Lada Sulah
Garam secukup rasa
Tepung jagung

CARA-CARA MENYEDIAKAN  

Ayam dicuci bersih dan ditos supaya tidak berair. Perapkan seketika ayam dengan halia, lada hitam, lada sulah dan garam. Salutkan ayam dengan tepung jagung sebelum digoreng (lumur tepung di semua bahagian ayam untuk dapat kerangupan sekata). Goreng dalam minyak yang banyak agar masak sekata. Lakukan gorengan ayam ni sebanyak 2 x supaya lagi rangup.
Bahan-bahan sos :

Sedikit bawang putih dan halia - ditumbuk halus
2-3sudubesar cili giling (ikut kepedasan digemari)
1 sudubesar sos tiram
Madu
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit cuka atau jus lemon
Kacang gajus disangai dulu dan di tumbuk kasar. (Untuk gantikan bijan- mrhubby tak suka bijan)
Minyak utk menumis

CARA-CARA MENYEDIAKAN

Tumiskan bawang putih dan halia dulu kemudian masukkan cili giling dan tumis hingga wangi. Selepas itu masukkan sos tiram, madu, cuka, gula dan garam. Masak sampai pekat sedikit (likat). Akhir sekali masukkan ayam dan gaul hingga sekata salutan sira pd ayam. Tutup api dan masukkan biji gajus tadi dan kacau rata pada ayam. Taraaa siap!


Friday, March 2, 2018

SOTONG GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum..menu weekend aritu. Sotong goreng berempah..mudah dan sedap! Selalu masak nih kalau tak asik2 sambal sotong jer kan? Hihi.. Jom kita zaass resepi yok!

SOTONG GORENG BEREMPAH 
resipi - dayangjack 
sumber - inahar's cooking time 

Bahan-bahan : 
300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan) 
1 tangkai daun kari 
1 sb serbuk kari 
1 sb serbuk cili / cili kisar 
1 sk serbuk ketumbar 
1/2 sk serbuk lada hitam 
1 labu bawang besar (dimayang) 
2 biji bawang merah (dihiris) 
1 ulas bawang putih (dicincang) 
1 cm halia (dicincang)
4 sb santan pekat / susu cair 
garam dan gula secukup rasa 
1 sb sos tomato 
1 biji hirisan cili merah 
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)