Tuesday, August 14, 2012

CUMIN RICE- ARABIC STYLE!

Assalamualaikum..ketemu kembali kita ye! alhamdulillah Pn doc dpt cuti semalam hingga esok..dpt laa kita memasak kembali setelah lama dapurku tak berasap dek kerana sibuk bertugas sepjg minggu lepas..adoyai! rasanye tahun ni mmg pn.doc x sempat langsung nak mengukis sbb terlalu kesuntukan masa..nmpak gaya kita main kuih tunjuk2 jerlaa..alahai! okayla..berbalik kepada entry arini masih lagi berkisar ngan masakan arab iaitu nasi jintan putih @ cumin rice..menu berbuka semalam actually..menu yg lebih sempoi cara masaknye banding ngan nasi kabsa @ nasi mandhi ker..rasa mmg tak mengecewakan..anak2 & mrhubby bertambah2 you!! resipi amik dr dapur wana..mekacehh wana for sharing ye! nasi ni kita makan ngan ayam goreng berempah, sambal telur & salad je..jom kita zaas resipi..


Resepi Nasi Jintan Putih – Arabic style
sumber- wana
2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selama 30 minit & toskan (kita guna beras siam wangi)
1/4 cawan kismis
1/4 cawan mix vege
2 cmb minyak masak
1 cmb Ghee
1 kiub ayam
Air secukupnya sbb ikut jenis beras..

Bahan tumbuk/kisar
2 biji cardamom*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices/ mix herb/rempah campur

Bahan Tumis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
1/4 tsp jintan putih/cumin (biji)

Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan ghee dalam periuk, masukkan bahan2  tumis dan masak hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk diikuti dengan kismis dan mix vege, goreng sebentar.
3. Masukkan pula beras dan goring hingga selama 1 minit dan msukkan air panas secukupnya.
4. Bila dah mendidih masukkan rose water jika suka dan gemburkan sedikit.
5. Tanak seperti biasa.
Hidangkan dengan ayam, salad/acar.
Selamat mencuba..

* saya titik kan sikit pewarna oren keatas nasi semasa nasi telah kering… tutup hingga nasi masak… masa nak menghidang gaul2kan nasi tersebut agar warna oren bercampur dgn warna asal nasi…. (kita x buat pun)
p/s…. tips utk masak nasi guna beras basmathi….. masa bubuh air tu lebihkan 1/2 inci paras air shj dari permukaan beras…. nasi tak akan lembik sangat!!!….


Monday, August 6, 2012

BUBUR KACANG DURIAN

Assalamualaikum..tu diaa..bubur kacang durian pulak dahh! ekceli bubur nih wat last week cuma terlupa nk updet kt sini..hehe! so korang jgn mintak ek..layan mata jerlaa!! resipi sonang banget..nak gaak ke? alahai okaylaa pn.doc taruh gak la kt sini..

RESIPI BUBUR KACANG DURIAN
sumber- inahar's cooking time

bahan-bahan:

  • 2 cawan kacang hijau (direbus empuk dulu)
  • beberapa ulas durian
  • 3 cawan santan pekat
  • seketul gula melaka
  • beberapa sudu besar gula pasir (ikut kemanisan disukai)
  • air secukupnya
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit garam

cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan2 kecuali durian. Kacau di atas api yg perlahan sehingga hampir mendidih.
  2. Masukkan durian dan kacau lagi sehingga mendidih .(boleh dimasukkan isi durian sahaja ataupun ulas durian beserta bijinya pun boleh.) Siap untuk di hidang.

Sunday, August 5, 2012

BUBUR CANDIL

Assalamualaikum..ni lagi satu menu wajib di bulan puasa nih..org johor panggil bubur candil tp kalu org pantai timur lak panggil bubur butir nangka..tak kisahla kan pd namanye..yg penting sedap! anak2 & hubby sgt suka bubur nih..lembut2 chewy gitew kan..hehe! entry lama ada kt sini, sini & sini. takpe kita copy baliik resipinye kt sini ek..


RESIPI BUBUR CANDIL
sumber- inahar's cooking time


Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung beras pulut
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
  • 1 sudu makan halba
  • garam
  • daun pandan
Cara-cara
  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

Friday, August 3, 2012

CUCUR ROTI UDANG

Assalamualaikum..saje nk tunjuk cucur roti udang yg kita wat utk iftar 2 hari lepas..dh abiss pun..adeh! pestaim wat cucur roti cenggini..sedaap! resipi main campak2 jek..

CUCUR ROTI UDANG
sumber- inahar's cooking time


Bahan2:

8 keping roti gardenia-dicarik kecil
sedikit tepung gandum
udang-dipotong kecil
bawang besar-dihiris nipis
cili hidup-dihiris nipis
1 biji telur
daun sup/daun bawang-di hiris 
garam & air secukupnya

perasa (jika suka)

Cara2

Mula2 rendam roti dlm air yg sedikit kemudian tambah telur & garam. gaul sebati hingga roti benar2 hancur. kalu terlembik boleh tambah tepung sikit (agak2 la ye). kemudian masukkan udang serta bahan2 lain. kacau rata adunan. bolehla digoreng mcm goreng jemput2 biasa tu. siap!



Thursday, August 2, 2012

ROASTED CHICKEN KABSA RICE

 

Assalamualaikum..taraaaaaaa! Pn doc sekeluarga mmg demam masakan arab la nih..asik2 makan kt restoran jek..mahal woo! kali ni kita wat sendiri..haa amik ko..puas makan anak beranak..jimat lagi kan! ekcelinye dh lama pn.doc dok cari rempah arab readymade mcm rempah khabsa & rempah mandhi..last2 jumpa kt kedai barangan masakan arab kt carrefour wangsa maju..alahai dekat jek rupanye..hehe! korang leh tgk kt foto dibawah nun..apalagi semalam dgn penuh semangat jek kita wat projek nasi kabsa..perghh! mmg terbaekk..anakandaku adam leh makan ulang2 sampai 5 x tau sepjg malam tadi..ish..ish anak ibu ni..sebaik x sakit pewut terlebih makan..haha! resipi ni amik dari dapur lydiahoney yg duduk di kuwait sana..mmg enak banget!! korang kena try tau..kalu korang x jumpa rempah kabsa readymade tu..boleh saja ikut semua bahan2seperti yg tertera diresipi ye (di blog lydia gak ada diberikan resipi utk wat sendiri homemade arab mixed spices..korang x yah beli @ cari kt kedai rempah2 arab tu dah) okayla..jom kita semak resipi..mekacehh bebanyak ye lydia..akak cnp resipi tp ada few thing yg akak derhaka sikit..hehe!


ROASTED CHICKEN KABSA RICE
resipi- lydiahoney
sumber- inahar's cooking time

 Ingredients:-
4C basmati rice
1kg Chicken- cut into half, wash & drain
1 large onion-quartered
300g fresh Tomatoes*-blended together without water
2 large green pepper*
1/2 tsp Black pepper#
1/2 tsp Cardamom powder#
1/2 tsp Cinnamon#
4 pieces Cloves
2-3 pieces Bay leave
1 tsp Mixed spices#
1 tbsp Salt
2 pieces dried lemon (lomy) - xletak (ekceli dlm rempah kabsa readymade tu dh ada loomy powder)
1/3C Oil/ Ghee
1/2C Raisin, soak for 15 minutes

(semua rempah powder yg bertanda # di atas pn.doc telah gantikan dgn 2 sudu besar rempah kabsa readymade tu)


How to prepare:-
Wash rice well, soak in salted water for 30 minutes.
In a medium casserole, add water, chicken, onion, cardamom, cinnamon, cloves, black pepper, bay leave, all spices, *, lomy and bay leave, bring to a boil and cook for 30 minutes or until chicken is tender. (pn doc tumis dulu bawang serta bhn berempah sebelum dimasukkan bhn2 lain tu)
Remove chickens from the stock and keep aside, strain the stock.
In a medium casserole, fry raisin until golden, remove and set aside.
Fry rice for 1-2 minutes, add water/ stock to get 4 cups of stock.
Add 1tsp salt and kabsa spices.
Bring to boil in high heat for 10-15 minutes until water boils then cover tightly and reduce the heat.
Simmer for 20-25 minutes until rice is cooked and dry.
Arrange chicken nicely and roast until golden brown.
Place the rice in the platter, arrange chicken and sprinkle with nuts and raisin on the top.
Serve it with dakous or salsa tomato and salata/ salad. 


Salsa Tomato (Dakous)
2 tbsp oil

1 small onion, chopped
3 cloves garlic, chopped fine
1 tbsp lemon juice/ white vinegar
4 medium tomatoes- blend without water
2 tbsp tomato paste
1/4 cup water
Salt to taste
1 pcs loomy

Fry onions and garlic till golden.

Add remaining ingredients, stir and simmer 5 minutes.



SOS SALATA HARA
sumber- wana


( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau – saya tambah
garam.
sedikit gula

Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur.
** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.

acar timun tomato

salsa tomato@dakous
sos salata hara