Resepi Nasi Jintan Putih – Arabic style
sumber- wana
2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selama 30 minit & toskan (kita guna beras siam wangi)
1/4 cawan kismis
1/4 cawan mix vege
2 cmb minyak masak
1 cmb Ghee
1 kiub ayam
Air secukupnya sbb ikut jenis beras..
Bahan tumbuk/kisar
2 biji cardamom*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices/ mix herb/rempah campur
Bahan Tumis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
1/4 tsp jintan putih/cumin (biji)
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan ghee dalam periuk, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk diikuti dengan kismis dan mix vege, goreng sebentar.
3. Masukkan pula beras dan goring hingga selama 1 minit dan msukkan air panas secukupnya.
4. Bila dah mendidih masukkan rose water jika suka dan gemburkan sedikit.
5. Tanak seperti biasa.
Hidangkan dengan ayam, salad/acar.
Selamat mencuba..
* saya titik kan sikit pewarna oren keatas nasi semasa nasi telah kering… tutup hingga nasi masak… masa nak menghidang gaul2kan nasi tersebut agar warna oren bercampur dgn warna asal nasi…. (kita x buat pun)
p/s…. tips utk masak nasi guna beras basmathi….. masa bubuh air tu lebihkan 1/2 inci paras air shj dari permukaan beras…. nasi tak akan lembik sangat!!!….