Monday, June 29, 2015

BEST EVER KUIH TALAM PANDAN


Assalamualaikum..hollaaa! Bersiaran kembali Pn Doc dgn menu kuih talam pandan yang sangat sedap rasanye. Sebelum ni suka sangat beli kuih talam pandan ni kt gerai kuih nyonya di Great Eastern Mall yang kita rasa mmg sgt sedap rasanye dgn harum pandan yang sangat jelas terasa..waduhh mmg enak banget! Resipi kuih ni kita ambil dari dapur Kak Paty yang sgt rajin berkongsi resipi2 makanan yang pelbagai. Menurut Kak Paty..ini adalah resipi talam pandan yang paling sedap antara resipi yang pernah dicuba sebelum ini..so kengkawan apalagi pastikan resipi ini dicuba ye..definitely a keeper recipe! Mekaseh Kak Paty berkongsi resipi yg best ni..izinkan saya cnp resipi ye! Jom zaasss..

RESIPI KUIH TALAM PANDAN
resipi asal- Evon Kow
sumber 1 - Paty's kitchen
sumber 2 - inahar's cooking time

Green pandan layer 
150 g rice flour  
50 g green pea flour - i used hoen kwee flour
230 g sugar 800 ml 
Pandan juice from 15 pandan leaves 
1  tsp alkaline water

Coconut cream layer 
200 ml santan 
600 ml water 
60 g rice flour
60 g  green pea flour
3g salt 

Method

Green Pandan (Bottom Layer) 
Combine all the dry ingredients in a bowl and stir in the pandan juice. Strain mixture into a saucepan and cook over low heat until mixture slightly thickens. Remove from the heat. Pour mixture into an 8in greased mould and steam for about 20-25 minutes till set. 

Coconut Layer (Top Layer)
Combine all the dry ingredients in a bowl. Stir in coconut milk and water. Cook over low heat until mixture thickens about 8 minutes. Remove from heat and pour coconut layer onto the green pandan layer. Steam for another 15 minutes. Remove from steamer and let it cool for at least 4 hours prior to cutting. 

Monday, June 22, 2015

IKAN TALAPIA GORENG BERLADO

Assalamualaikum dan salam ramadhan buat semua pengunjung blog kita ni ye! Moga ramadhan ini kita semua berpeluang melakukan ibadah sebanyak mungkin dengan penuh ketenangan juga kebahagiaan. Terimakasih buat semua yang tidak putus2 atau jemu melawat dapur Pn Doc ni sementelah dalam bulan ramadhan yang mulia ini diharapkan blog kita dapat banyak membantu ramai di luar sana yang mencari idea juga resipi menu2 yang bersesuaian utk hidangan iftar juga bersahur buat keluarga masing2 ye..Alhamdulillah! Okayla berbalik kepada menu tayangan hari ini adalah ikan talapia goreng berlado iaitu satu menu yg sangat sempoi tapi amat popular dan di gemari ramai. Bak kata orang tu lagi podehh lagi power rangers wooo!!  hehe..So jom kita zaass resipi yg sempoi nih..

RESIPI IKAN TAPALAPIA GORENG BERLADO
sumber - inahar's cooking time

2 ekor ikan talapia merah sederhana besar, dicuci bersama air asam jawa utk menghilangkan hanyir kemudian dilumur garam serta kunyit dan digoreng dalam minyak yang banyak sehingga masak.
5 biji lada hidup merah*
5 biji lada hidup hijau*
10-15 biji cili api (ikut kepedasan digemari)
1 biji bawang besar*
5-6 biji bawang kecil*
4 biji bawang putih*
sedikit belacan*
1 biji bawang besar di potong bulat
sedikit air asam jawa
daun limau dihiris halus (jika suka)
garam
gula
perisa
minyak untuk menumis

Cara
Bahan bertanda * ditumbuk atau blender kasar.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar potong bulat hingga sedikit layu kemudian dimasukkan bahan2 yg dikisar tadi. Tumis hingga naik bau. Tambah air asam jawa, garam, gula serta perisa dan tumis lagi hingga garing. Akhir sekali tambah hirisan daun limau purut dan kacau sebentar. Setelah masak bolehlah dicurah ke atas ikan talapia yang telah digoreng tadi. Siap dan boleh dihidang bersama nasi juga tambahan lauk2 yang lain.




Monday, June 8, 2015

IKAN SIAKAP GORENG TIGA RASA

Assalamualaikum..ni menu hari minggu yg lalu. Ikan siakap masak tiga rasa ni rasanya menu ikan siakap yang paling popular kan. Memang sgt sedap lagi power rangers..hehe! Entry lama boleh lihat di sini ye. Resipi asal ikan dimasak secara kukus oleh chef tersohor Pn Norzailina Nordin dan kita cnp dari dapur Nor kt ganu nun (ikan dimasak secara goreng bukan kukus)..Mekaseh wat kedua2 nye..muuaahs! Jom kita zaas resipi..

IKAN SIAKAP GORENG TIGA RASA (resipi asal secara kukus)
resipi -  Norzailina Nordin
sumber 1 - K.Nor@SecubitGaram
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan:-
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm (sy goreng dgn tepung berempah segera)

Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah


Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis


Cara Memasak:-
Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
Kukus hinga ikan masak.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.



Friday, June 5, 2015

NASI HUJAN PANAS

 
Assalamualaikum..okay arini meh layan nasi hujan panas pulak ye! Resipi nye sama cam nak masak nasi minyak cuma ditambah pewarna berwarna-warni utk lebih menarik kejadiannye. Nasi berperisa camni memang sedap kalu digandingkan bersama ayam masak merah, gulai daging juga acar timun/buah. Resipi kita ambil dari dapur chef kesayangan iaitu kak hanieliza. Mekaseh kak liza berkongsi resipi yang agak mudah juga amat menyelerakan ini. Jadi jom ler kita zaas resipi ye..

RESIPI NASI HUJAN PANAS @ NASI MINYAK WARNA-WARNI
resipi asal - chef hanieliza
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi [basuh dan toskan]
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau merah dan kuning - sy guna pewarna merah dan biru
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
1 ulas bawang putih ]


Bahan hiasan:
bawang goreng
daun bawang [mayang]


Cara membuat:
1. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.
5. Masakkan saperti nasi biasa.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.
 

Thursday, June 4, 2015

MINI PAVLOVA


Assalamualaikum...taraaaa! Dah lama tak mamam homemade pavlova..so lastweek merajinkan diri operasi pavlova di dapurku atas permintaan kak ayin..huhu! Puashati boleh makan banyak..kalu beli memang agak mahal reganye..jadi bila wat sendiri ni..lebih jimat dan puas makan anak beranak kan? hehe.. Entry lama utk resipi mini pavlova ni boleh tgk kt sini , sini dan sini ye..Kali ni kita ambil resipi dari dapur izzah ..resipi asal oleh Kak Wan. Mekaseh utk kedua2 sifu..muaaahs!! Jom semak resipi ye..

RESIPI MINI PAVLOVA
resepi asal : Kak 1
sumber 1 - izzah

bahannya:
200gm telur putih (4biji)
160 gm gula kastor
1/4 sk cream of tartar
2 sk tepung jagung
200 gm whipping cream- sy guna nondairy whipped cream
buah-buahan segar- strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc


caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan baking paper.
2. Pukul putih teur dm mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Putar hingga kental, kembang dan bertanduk.
3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit maringue ke dalamnya.
*saya picit je terus ke atas baking paper mengiku size yg diingini. cuma jarakkan antara pav kerana pav akan mengembang sedikit.*boleh tengok teknik memaip meringue di blog kak wan di link atas.
4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven atau hingga sejuk. Permukaan meringue kelihatan retak dan kekuningan.
5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.


Monday, June 1, 2015

KUIH SERIMUKA YG SGT SEDAP!!

Assalamualaikum..hollaaaa! Okayla kita kembali bersiaran dgn resipi kuih serimuka yg sgt sedap ni tau. Terimakaseh wat Amie kerana berkongsi resipi kuih serimuka yg meletop ni..dah lama kita cari resipi kuih ni yg ada rasa rempah2 sikit.Kelebihan rasa kuih menggunakan resipi ni adalah kerana tambahan rempah kayu manis juga jintan yg menambahkan lagi uummphh rasa kuih ni. Memang sgt puashati dgn kejadiannye juga taste yg sgt menepati citarasa kita dan mrhubby..enak bangettt! Korang mmg kena cuba resipi ni ye..a keeper recipe! Sebelum ni kita guna resipi serimuka yang juga sedap di entry sini dan sini. Mohon akak cnp resipi ye Amie..muuuaahs!


RESIPI SERIMUKA
resipi asal - Buku masakan Pn Hasma Basir
sumber 1 - Amie
sumber 2 - inahar's cooking time
 
Lapisan Bawah:
600 gram beras pulut - basuh (rendam sekurang-kurang 3 jam sehingga beras pulut kembang jika anda ingin mengukusnya) dan toskan
100 ml santan
500 ml air
1 sudu teh garam
Amie tambah 3 sudu makan minyak masak

Lapisan Kepala:
6 biji telur gred B
400 gula kastor
4 sudu makan tepung beras
4 sudu makan tepung gandum
3 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam - Amie gunakan 1 sudu teh garam
pewarna hijau epal - Amie tak gunakan
1 cm kulit kayu manis + 1 sudu teh jintan + 4 helai daun pandan ditumbuk lumat, bubuh dalam santan dan tapis - Amie tambahkan 4 helai daun pandan kepada 7 helai
(kita guna 10 helai)

Cara:
1. Didihkan air kukusan.
2. Sementara itu, sediakan Lapisan Bawah. Satukan semua bahan, tanak hingga hampir kering. Masukkan ke dalam loyang 10" x 10", tekan hingga padat. Kukus semula selama 20 minit. (Amie masukkan dalam acuan lompang sehingga separuh bahagian acuan).
3. Pukul telur hingga hancur, satukan dengan santan, gula dan kedua-dua jenis tepung, kacau rata.
4. Bubuh pewarna (Amie tidak bubuh) dan garam, gaul sebati dan tapis. Jerang di atas api sederhana, dan kacau hingga naik wap.
5. Tuangkan ke atas Lapisan Bawah, dan kukus lagi selama 30 minit.
6. Sejukkan sebelum dipotong.