SPAGHETI GORENG TUNA
PEDAS sumber - inahar's cooking time Bahan2: 500mg spagheti- direbus 2
tin tuna (perisa pedas cap ayam) cendawan butang segar secukupnya (boleh
guna cendawan dlm tin juga)- potong nipis 2 biji bawang besar- potong
dadu 5 biji bawang putih - cincang halus 2 biji tomato- cincang kasar
1/2 suduteh herba itali (mixed herbs) 5-10 biji cili padi (ikut suka) -
cincang halus 1 sudubesar serbuk ladahitam daun ketumbar secukupnya
minyak/butter utk menumis sedikit parutan keju parmesan garam &
perisa secukupnya Cara: Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik
bau. Masuk bawang putih, tumis hinga keperangan. Masukkan cendawan
bersama cili padi dan tumis lagi sebentar. Tambah tuna beserta tomato
cincang dan masak seketika. Masukkan garam, perisa, serbuk ladahitam
juga herba itali dan gaul rata. Setelah itu masukkan pasta, daun
ketumbar dan gaul rata. Biarkan sebati dan boleh angkat bila masak
secukupnya. Tabur keju parmesan di atasnya dan hidangkan.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Assalamualaikum semua! Jom kita berpasta pulak..kali ni Pn Doc goreng spagheti bersama ikan sardin tin cap ayam tu. Menu yang sangat ringkas tapi amat sedap dan digemari semua ahli keluarga. Cer try..cer try ye uollss! Memang tidak menghampakan dan berbaloi-baloi kesedapannye..hehe! Jom zaas resipi yokk!Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
RESIPI SPAGHETI SARDIN GORENG PEDAS
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan
500 gm pasta - direbus
1 tin sardin cap ayam size sederhana (isi ikan di cincang)
1 tin cendawan butang- di potong nipis (boleh juga guna cendawan segar)
2 biji bawang besar - potong dadu
5 biji bawang putih - cincang halus
2 biji tomata segar - cincang (boleh juga guna tomato ceri)
1/2 suduteh herba itali (mixed herbs)
1 helai daun bay kering
5-10 biji cili padi (ikut kepedasan disukai) - cincang/tumbuk kasar
1 sudu besar serbuk lada hitam
daun ketumbar
minyak/minyak zaitun atau mentega utk menumis
garam/perisa secukupnya
sedikit parutan keju parmesan utk ditabur masa menghidang
Cara
Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan bawang putih goreng lagi hingga keperangan.
Masukkan cendawan dan cili padi dan tumis lagi.
Tambah ikan sardin serta tomato cincang dan masak seketika.
Masukkan garam, perisa, serbuk lada hitam, juga herba itali dan gaul rata.
Setelah itu masukkan pasta dan daun ketumbar, dan gaul rata.
Biarkan sebati dan boleh angkat bila masak sepenuhnya.
Taburkan parutan keju parmesan di atas pasta semasa menghidang. Siap!