Sunday, May 31, 2009
ROTI & ROTI LAGI!!!
KEK BUAH KUKUS
Salam lama tak bersiarankan!! hmm..agak sibuk sikit menjelang percutian sekolah anak2 nih! ni kek kukus wat malam tadi..ikut resipi TON..best gak..moist & soft je! resipi asal dari lily@MyR
RESIPI KEK BUAH KUKUS
Bahan2
1. 500g mix fruits
2. 125ml air
3. 1 cawan brown sugar
4. 125g butter
5. 1/2 sudu teh soda bikarbonat
6. 125ml jus grape/apple/oren
7. 1 biji telur
8. 1 cawan tepung gandum
9. 1 cawan self raising flour
Cara2
1. Campurkan mix fruits, air, gula, fruit juice dan soda bikarbonat, masak hingga mendidih. Sejukkan. Kalau boleh biar semalaman...
2. Pukul telor hingga kembang.
3. Campurkan telur kedalam mix fruits yg telah disejukkan, kacau guna senduk.
4. Masukkan tepung dan kacau sebati menggunakan senduk je...
5. Masukkan adunan kedalam acuan yg telah digris/lapik kertas minyak...
6. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 1 1/2 jam atau kukus selama 2 jam
**jika kukus : tutup acuan dengan aluminium foil supaya air tak menitis keatas kek...
Sekan, selamat mencuba
Wednesday, May 27, 2009
BUTTER CHICKEN..
Haaii..salam everyone! arini sempat masak menu simple2 jek! malam lak kita try wat butter chicken.. resipi amik dari umah jun (resipi asal dr umah gert!)..selalu makan grilled butter chicken kt chicken rice shop mmg yummy..ni try homemade lak! wokey jun..akak cnp je ye! cuma method tu akak ada tukar sikit..akak x gaul pun ayam tu ngan sos butter lam kuali..akak hanya tuangkan sos tu masa nk makan panas2 gitu! jom layan resipinye yok!
RESIPI BUTTER CHICKEN bahan2:
Tuesday, May 26, 2009
Potato bread again!
RESIPI BUN KENTANG ROS ONIGIRI
bahan2:
250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula (akak tambah kepada 5 sudu besar sbb anak2 suka bun manis sikit!)
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.
bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula
caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.
Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. bila masak akak sapukan marjerin panas2 kt atas roti tu. Ok dah siap Selamat Mencuba...
OPOR AYAM
Salam ...arini cuba masak opor ayam nih! pestaim try..selalu beli je! i cuba resipi kt belakang bungkusan rempah opor brand puteri ayu! best gak..plan nk makan ngan nasi minyak tp dek kemalasan melampau..last2 belasah ngan nasi putih je..huhu!!jom layan resipinye..
RESIPI OPOR AYAM
Bahan2:
1 kg ayam@daging
50 gm rempah opor
10 ulas bawang kecil*
4 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 sudubesar cili giling
1/2 caw air asam jawa
2 caw santan
3 sudubesar kerisik
2 batang serai- dititik
1 biji bawang besar dipotong 4
2 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
minyak
air
garam
gula
bahan bertanda * hendaklah dikisar
bhn tambahan utk ditumis:
4 biji bawang kecil-dihiris nipis
2 biji bawang putih-dihiris nipis
cara:
panaskan minyak..tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,cengkih & buah pelaga beserta bawang/bawang putih yg dihiris tadi sampai naik bau. kemudian masukkan bhn2 yg dikisar,serai dan tumis hingga garing.masukkan cili giling tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan rempah opor..tumis lagi sehingga garing. lepas tu masukkan ayam,santan, bawang besar, air asam jawa beserta garam gula. bolehla ditambah airsedikit jika mahu berkuah. akhir sekali masukkan kerisik dan tumis lagi hingga mendidih & hampir kering. bolehla dihidangkan!
Monday, May 25, 2009
TAG DARI KAKASMA
When was your engagement?
haha..mmg tak ingat tarikh sebenarnye tp dlm tahun 1993 lah!
When is your marriage anniversary?
nikah pada 3hb jun 1994..nikah gantung konon..tp majlis kenduri bersanding bagai pada 20hb ogos 1994..tp aniversari slalu celebrate pada ogos la sbb sekali ngan my parents punya aniversari la..hehe
How long you know your spouse?
kenal 6 tahun baru berkahwin!
How long did you date before you got engaged?
berkawan lama tp start dating bercinta x lama! tupun dh final year kt kelantan..pas keje 2 tahun barula berkahwin.
Where did you meet your spouse?
ohoo..kenal dari zaman belajar kt usm penang tahun 2 medic masa tu!(thn 1988 klu x silap) kenal melalui gamba je memula pas my fren tunjuk gambo mr hubby yg diambil masa my fren ni pegi melawat kartunis ujang kt opis majalah GG dolu..ntah camner leh terselit gambo mamat ni kan..rasa cam nk berkenalan lah!! hehe..balik KL..kita pun terjahlah Bukitbintang plaza..masa tu ada pameran majalah GG nih! saja je nk tgk mamat sorang tu..secara live!eh..okay gak dia nih! so bermulalah salam perkenalan kami..haha!
Do you have any children?
4 children..2 boys 2 girls
Do you have any pets?
oops..no no no no noo!! kita phobia binatang..ee takutnye!!
Do you own or rent?
Duduk umah sendiri.
Do you live in the country,city/town?
Bandar Baru Selayang, bt caves selangor
What is your favourite activity you do together?
tgk wayangla selalunye..
Do you have a favourite vacation spot?
selalunye pi P.dickson je klu cuti sekolah..sbb dekat je! jalan2 jauh ni selalu kita motion sickness.. hehe!
How many siblings do you have including in-laws?
ada 11 beradik , my hubby lak 7 beradik..keluarga yg subur gituu!!hahaha..
What mosque do you attend?
berdekatan ngan umah je!
Is this the mosque you got married in?
tak..bernikah di umah toksedara di gombak je
What town is your current address?
selayang heights, bandar baru selayang
Do you work or stay at home?
berkerja sendiri..
Where did you go for your honeymoon?
tak kemana pun sbb cuti sekejap je..seminggu je cuti masa tu..paham2 jela keje kat HKL kan..mana leh cuti lama2!
Leave a piece of marriage advise.
haha..ni yg susah nih..rasanya yg paling penting adalah trust each other dan saling bertolak ansur dan bekerjasama lam segala hal.
haa..hrp kakasma puasati ngan citer2 nostalgia kt atas tuh! sapa ek 5 owg kita nk tag???
cikmanggis
ela
farah
hana jopun
vee
mesti jawab tag ni tau!! jawab jgn x jawab!!
Award from VEE
Rules:
1. Put this badge on ur awesome blog.
2. Award this badge to bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3.Make sure u put the recipients name here, along with their links.
4. Let them know about this.
rasanya dh ramai dapat award ni dulukan..but anyway akak still nak bagi kt korang..kpd sesapa yg mengunjungi blog ni..silala bawa balik award ni sekali ye...love uols!!
Hari mengetagkan diri...
ni ha tag dari fae (kt jopun sana)
Anda rasa anda hot?
hot ke menda..dh tua dah!! tapi hati selalu gak hot klu naik angin ler!hehe..
Kenapa suka gambar nih?
kenapa suka??? lu fikiiiiiiiiirla sendiri!!! hehe..
Bila kali terakhir makan pizza?
eh..dah lama x makan pizzala..baru teringat..alamak terus berkobar nk wat pizza lak nih! jgn mare!!
Lagu terakhir yg anda dengar?
lagu faizal tahir nilah..bencinta tajuknya! tgh dengar sambil wat tag nih!
Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?
tengah membasuh kainbaju lam washingmachine nun tgh2 malam ni!
Selain nama anda sendiri, anda suka dipanggil ngan nama apa?
selalunye owg panggil ina jela..la ni nama inahar lak glemer sejak memblogkan diri..hehehe!
Mangsa tag seterusnya jatuh kepada...;
1) kakasma
2) nekpp
3) zaiy
4) ain
Friday, May 22, 2009
UDANG SERI PANDAN
Ni gak masak malam tadi..sebelum bergelut membuat kek/muffin tuh!! resipi dari chef tersohor.. chef wan..! kalu nk tau menu istimewa ni telah dihidang oleh chef wan utk meja pengantin semasa perkahwinan penyanyi ning baizura dulu..so boleh agakla camna rasanya kan?? lu pikirla sendiri!!! hehe..
RESIPI UDANG SERI PANDAN
Bahan2nye:
300 gm udang
1 biji bawang besar-hiris bulat
5 biji bawang merah
5 biji cili hijau
2 cm halia
2 cm kunyit
2 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 caw sos cili
1/3 caw sos tomato
2 sudu besar madu
1 sudubesar sos tiram
3 sudubesar tepung jagung
1 biji telur ayam
1 biji limau nipis
1/3 caw kismis hitam(californian)
30 gm rempah campur (kulit kayu manis,b.lawang,cengkih,pelaga)
2 helai daun pandan
2 sudubesar sos ikan thailand
daunketumbar utk hiasan
cara:
perap udang (buang kulit) dgn sos tiram.pecahkan telur dan tabur tepung jagung dan celup udang serta goreng sebentar saja. kisar bawang merah,garlic,halia,kunyit,cili hijau dan tomato.
panas minyak, tumis rempah campur dan daun pandan. tuang pes kisar tadi dan goreng hinga garing. masuk sos cili,sos tomato dan madu.kemudian masukkan udang dan kacau rata. masuk sos ikan,kismis hitam,bawang besar hiris bulat dan goreng sebentar. perah jus limau akhir sekali. tabur hirisan daun ketumbar sebelum dihidang!!
MUFFIN COKLAT CIP & MUFFIN BLUBERI..
okayla..bagai dijanji..resipi utk muffin nih..
RESIPI MUFFIN BLUBERI
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
2/3 cawan gula castor (klu guna brown sugar boleh lbhkan sikit amaunnye)
1 biji telur
1 cawan susu segar
1/3 cawan minyak @ butter dicairkan
150 gm bluberi (bnyk ikut suka sebenarnye)
3 suduteh baking powder
sedikit garam
1 suduteh buttervanilla esen
cara2:
pukul telur bersama gula sampai sebati then tambah minyak,susu,garam dan kacau lagi sampai sebati. then tambah tepung yg telah diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan bluberi topping/jem.takyah kacau hanya lorek2kan aje dlm adunan tepung biar nmpak bluberi tu berketul2..masuk dalam muffin cup dan bakar pd preheated oven @ 180c selama 20 minit.
RESIPI MUFFIN COKLAT CIP
Bahan:-
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko ( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
1 cawan gula perang
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan
1 sk esen vanila
choc chips secukupnye
Cara :-
Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.
MARBLE BUTTER CAKE
Salam seme..lama x bersiaran..besela minggu kerja sampai malam tiap hari! huhu..tp arini dapat cuti sehari so dapatla wat kek & muffin utk jamuan hari guru kt skool adam & sri esok(eh..pagi nanti la..hehe!) malam tadi telah berjaya membaking kek butter warnawarni beserta muffin coklat cip & muffin bluberi..aduhh..sampai sengal kaki2 ku ini..!! so korang layan jela gambo dulu ye..resipi kemudian ek!!
RESIPI BUTTER CAKE
ingredients:
250 gm butter (plz use SCS @ golden churn brand)
250 gm self raising flour
180 gm castor sugar
4 eggs size A @ 6 size B
4 tablespoon sweetened creamer @ 2 tablespoon if use sweetened condensed milk
vanilla essence (@ butter vanila essence)
pinch o salts (no need salt if using salted butter)
method:
pukul butter dan gula hingga kembang.tambah telur satu persatu pukul sebati. add on susu n vanilla.then,tambah tepung sikit2 hanya kaup balik saja coz x mau kembang sangat nanti kek terlalu gebu n kering. bakar adunan in a preheated oven @ 180 c for 45-50 minutes.
lastly bolehlah di hias dgn butter icing.(jika suka)
(i bahagi adunan kpd 3 bhg- 1 bhg plain,1 bhg tambah perisa stoberi & redcoloring, 1 lagi bhg ditambah 2 sudu besar chocolate powder)
Sunday, May 17, 2009
PAU ..
arini..masak nasi goreng sempoi je..maleh nak masak..petang lak pestaim try wat pau..huhu! alhamdulillah menjadi..lembut & gebu gitu! iyola resipi pun amik dr umah cik mat gebu kita yg fofular tu!! timokacih mat..akak cnp je ye!!
RESIPI PAU INTI KACANG MERAH
Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau (akak guna tepung biasa je)
1 camca teh Double-Acting baking powder (akak tersilap guna baking powder biasa sbb x baca betoi2.. tp seb baik naik gebu elok..hehe..mungkin sbb uli guna BM kot..huhu!jgn mare..)
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya :-)
- Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
- Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
- Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
- Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
Bread Butter Pudding..
salam seme..yahuuuuuu..sukanye sbb hafiz menang juara AF7!..pepun personally i felt all the top three deserves to be the juara la malam ni due to their great perfomances..tp frust gakla sikit memandangkan hafiz dapat dua2 lagu yg agak kurang menyengat utk final mlm tadi..berbanding ngan minggu2 sebelum nih kan! anyway..still happy that he managed to win..lebiuuu hafizz!! hehe.. jgn mare ye! (menonton tv separuh kt klinik..pastu dgr live from radio era on the way back ke umah..by the time sampai umah seb baik sempat lg menonton 2nd round punya lagu..haha..bergegas balik drive keta laju je!! ish..ish!)
anyway..ni nak tunjuk menu malam semalam..smpat masak bread butter pudiing ni atas permintaan cikabang cayang..huhu!
resipi boleh klik kat sini....tp kali ni xde nenas, lychee,atau buah2an lain utk tambahan dalam puding nih.. so kita wat taruh kismis je laa!... selalunye suka makan ngan aiskrim vanilla dan fruitcocktail..tp stok kt umah hanya ada canned peach je..so layan jela makan dgn buah peach nih! perghhh..best woo!
Friday, May 15, 2009
FISH & CHIPS..
Menu petang masak untuk Adam..feveret dia nih..fish & chips!! kebetulan ikan dory(fillet) kt carrefour tgh jual murah..apalagi sambar 2 plastik! kita goreng celup ngan campuran tepung berempah..mmg crispy.pastu goreng potato wedges sekali! adam boleh habiskan 2 keping fillet sekali hadap u!hehe..
Ikan Masak Singgang & Ayam Goreng Berempah
Thursday, May 14, 2009
BLUEBERRY LEMON CHEESETART..
Ni lak blueberi lemon cheese tart..pestaim try nih!baru siap wat ni malam tadi! ikut resipi dalam koleksi sendiri( dari magazine lama..ntah apa?)..mmg rasanye tak mengecewakan...marvelous gituu!!
RESIPI BLUBERI LEMON CHEESETART
Bahan-bahan untuk pastrinya:
250 gm tepung gandum
40 gm gula icing
125 gm butter
1 biji kuning telur
1/2 suduteh esen vanila
sedikit garam
cara-caranya:
Satukan tepung gandum,garam dan gula icing.Campurkan butter dan esen vanila ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.Kemudian masukkan kuning telur dan uli hingga sebati.Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Bahan-bahan untuk filling :
125 gm cream cheese
10 gm butter
30 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya
20 ml whipped cream
bluberi filling/jem
Cara-caranya:
Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .
Keluarkan doh dari peti sejuk.ambilkan sedikit doh masukkan dalam acuan tart dan tekan rata mengikut ketebalan yang dikehendaki.Cucuk cucukkan bawah tart dengan garpu dan bakar lebihkurang 10 minit @ sehingga 1/2 masak.Kemudian masukkan cream cheese dan bluberi jem dilorekkan diatas krim cheese. bakar lagi sehingga masak lebihkurang 12-15minit lagi (ikut oven masing2).Jangan terlebih bakar takut intinya merekah dan warnanya tak cantik.
Tuesday, May 12, 2009
MEXICAN BUN
kali ni resipi cilok kt umah dak hana jepun tu! resipi asal dari lily @myr.. timokacih bebnyk ek.. akak cnp kt umah hana je ye!!
RESIPI MEXICAN BUN
Bahan-bahan ( 17 biji bun )
- Filling
- -200 gm mentega
- -1/2 teaspoon vanilla essence
- -70 gm brown sugar
- Topping
- -200 gm mentega
- -160 gm gula icing
- -3 biji telur grade A- pukul sedikit
- -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
- -200 gm tepung gandum
- Doh Roti
- -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
- -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
- -20 gm susu tepung
- -75 gm gula castor
- -3 sudu kecil dry yeast
- -1 sudu kecil garam
- -1 biji telur- dipukul
- -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
- -60 gm mentega
Cara-cara
- Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
- Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
- Doh Roti
- -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
- -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
- -Masukkan telur dan air/susu segar.
- -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
- -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
- -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
- -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
- -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau s ehingga bun keperangan.
POTATO BREAD
Haha..projek meroti sudah start balik woo! jgn jeles ek..roti kentang ni wat semalam actuallynye.
mmg favourite abg bani..plg sedap kalau beli panas2 kt carrefour tu.. mmg lembut semacam.. x perasan boleh abih seplastik sorang makan ...kihkihkih! resipi amik kt umah cik mat gebu! resipi asal dari ros aka onigiri! tocehtoceh kt korang berdua..mmg sedap u!
RESIPI POTATO BREAD
BAHAN DOH ROTI :-)
300 g tepung roti (high protein flour)
2 camca teh instant yeast
3/4 camca besar susu tepung
3/4 camca teh garam
50-70 g gula halus
60 g kentang lecek
1/2 biji telur (guna lagi 1/2 untuk sapu atas roti-kita campur ngan susu sikit)
135 ml air sejuk (dari peti ais)
30 g mentega
1/2 camca teh bread improver*
1/2 camca teh bread softerner*
(*resipi asal tak letak)
BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung gandum
1 camca besar tepung kastard
4 camca besar gula halus
1 cawan susu segar
1 biji telur saiz A
Secubit garam
1 camca besar mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK DOH ROTI :-Satukan bahan untuk doh roti kecuali air dan mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan lembut. Bulat2kan doh dan perap 1 jam hingga doh kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh roti dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan telan "on", tunggu hingga siap.
- UNTUK KASTARD :- Sementara menunggu doh naik, buat kastard. Satukan semua bahan2 kastard kecuali mentega dalam bekas tahan panas. Kacau rata dengan whisk. Masak secara double boiler sambil terus mengacau hingga pekat dan berkilat. Alihkan dari double boiler dan masukkan mentega, kacau hingga sebati. Tutup kastard dengan plastik cling untuk mengelakkan permukaannya keras.
- UNTUK ROTI KENTANG :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kan doh kepada 15 bahagian (resipi asal 16 bahagian), bulat2kan setiap bahagian dan susun dalam bekas yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap. Biarkan 45 minit hingga doh mengembang. Sapu permukaan roti dengan baki 1/2 bahagian telur tadi. Isikan kastard dalam piping beg, dan paipkan secara bersilang atas roti tadi. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang...