

Assalamualaikum..hollaaaaaa!! lamanye pn.doc berhibernasi kan..hehe! bukan apa..besela terlalu kesempitan waktu utk menghupdet blog..blogwalking pun mana sempat jek..buat kengkawan semua..insyaallah..ada masa pn.doc akan menerjah dapur korang..mana yg sempat, kita tegur utk bertanya khabar ye! mudah2an sepjg pn.doc tak bersiaran..korang semua sihat2 hendaknye..amin! okayla berbalik kpd menu baking kita rini ialah kek cekelat eggless yg plg ngetop dikalangan blogger masak2 la nih (spt bese..pn doc agak ketinggalan membuatnye..hehe!) iaitu resepi dayangjack yg cun jelita itew!! sebelum nih dh try resipi dayang utk eggless choc cake versi I & II..mmg sedap tp versi yg nih mmg bak kata Nor (secubit garam)..sgtla sedaaaaaaaaapnye..x cukup 5 bintang..berbintang2 lg nor bagi..hehe!! sama laa kita pun rasa camtu gak..mmg meletopss uu!! wajib try tau..jom semak resipi..izinkan kita cnp dr dapur Nor ye! tenkiuuuu..muaah!!SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.




