Tuesday, October 30, 2018

AYAM UNGKEP

Assalamualaikum..aduhai lamanya Pn Doc berhibernasi ye..hihi! Okayla arini kita belanja resipi ayam masak ungkep yang mudah dan sedap ini.. Jom zaasss!

AYAM UNGKEP

Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Tuesday, October 2, 2018

CORNFLAKES MERINGUE COOKIES

Assalamualaikum..sorii bebanyak sebab Pn Doc baru nak updet entry cornflake meringue cookies  yg dibuat raya haji yang lalu..hihi! Cookies wajib dibuat musim perayaan..memang  menjadi paling feveret seisi keluarga. Nom..nom..nomm! Jom zaaass resepi yok!

RESIPI CORNFLAKES MERINGUE COOKIES
resipi asal - LG
sumber- inahar's cooking time

Bahan2:
  • 220gm Cornflakes
  • 125gm Choc Chips
  • 150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
  • 3 Biji Putih Telur
  • 1-2 Sth Vanilla Esen
  • 60gm Almond Sliced

Cara-cara

  1. Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
  2. Masukkan gula sikit2 hingga habis
  3. Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30-35 minit. (Ataupun hingga kekuning2an)