Thursday, January 29, 2009
Makan2 @ Johnny's
lepas pi beli big apple tu..kami terus ke restoran johnny sbb sri lak teringin nak makan sup steamboatnye..alahai anak aku sorang ni balik2 lauk sup je yg dimakan..lauk2 berkaler seme ni xde dia hendaknye..mmg payah betul! so terpaksa maknya pun makan steamboat order utk set one person je.then tambah kerabu mangga johnny's yg mmg i minat..(apapn i suka gak sbb leh diet kononnye food steamboat nih)..lagipun adam dh kenyang lepas bantai berketul2 donut tadi! so layan jelah gambo2 ni kay!
DEMAM BIG APPLE...
Salam..hehe..kita sebenonye dapat cuti arini sehari sbb dr aida ada hutang keje satu hari dgn kita..tp xde masak2 apa pn sbb sibuk sikit..apa2 pun minggu ni disebabkan bnyk umah yg beli donut Big Apple tu..akak pun terpaksa gaks pi beli tadi kt alpha angle w.maju tu! tapi donut seme tu dipilih oleh adam jdnye semenye perisa coklat..haha! tengokla betapa sememehnye dier makan donut tu abis baju skool dia berpalit coklat..hish..geram tul mak dia!
Monday, January 26, 2009
CHOCOLATE CHIP MUFFIN
Salam.. setelah terliur melihat fizanordin (resipi asal oleh k.ummi ) sampai 2 kali memasak c.chip muffin nih..akak pun apalagi terus membancuhnya malam tadi(actually awal pagi kul 1.30 am..hehe).memang mudah sangat(xyah guna whisker hanya kacau ngan senduk kayu aje) dan of course sedap!! tq fiza and kak ummi!
RESEPI CHOC CHIP MUFFIN
Bahan:-
* 1 3/4 cawan tepung gandum
* 1/4 cawan serbuk koko
* 1 cawan gula kastor
* 1 sk baking powder
* 1 sk soda bikarbonat
* 1/2 sk garam
* 1 cawan fresh milk -i guna yogurt + air sikit sbb fresh milk xde kt umah!
* 1 biji telor - pukul sikit
* 1/3 cawan minyak (i guna butter yg dicairkan)
* 1 sk esen vanila
* 3/4 cawan choc chips
Cara Membuat:-
1.Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
2.Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
3.Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
4.Masukkan choc chips.
5.Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)
RESEPI CHOC CHIP MUFFIN
Bahan:-
* 1 3/4 cawan tepung gandum
* 1/4 cawan serbuk koko
* 1 cawan gula kastor
* 1 sk baking powder
* 1 sk soda bikarbonat
* 1/2 sk garam
* 1 cawan fresh milk -i guna yogurt + air sikit sbb fresh milk xde kt umah!
* 1 biji telor - pukul sikit
* 1/3 cawan minyak (i guna butter yg dicairkan)
* 1 sk esen vanila
* 3/4 cawan choc chips
Cara Membuat:-
1.Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
2.Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
3.Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
4.Masukkan choc chips.
5.Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)
CUTI-CUTI...
Yahuu..selamat bercuti CNYla semua yek..i pun mengambil peluang bawa anak2 pi swimming and lepak kt hotel legend kl. kebetulan my sis sewa apartment kt situ dan angkut sekali my parents and adik2 lain for few days. tapi i xdelah tidur kt sana cuma anak2 je yg bermalam di sana..Jom layan foto2 ni yg diambil semalam..
tengok abg bani and kak ayin kt swimming pool dewasa 10 kaki dalam..hee mak dia yg takut lebih..diorang ni seme mmg terrer swimming..mak nya aje yg separuh2..hehe!
Sri dengan adam pun dah pandai berenang gak..kalu kt umah mmg diorang swim kt kolam dewasa sbb x brape dalam sangat lbhkurang 5 kaki je..tapi kt hotel ni sbb terlalu dalam, i x benarkan jd diorang berenang kt children swimming pool aje..bengangla jugak diorang!
apa2pun hepi holiday to everybody!..
tengok abg bani and kak ayin kt swimming pool dewasa 10 kaki dalam..hee mak dia yg takut lebih..diorang ni seme mmg terrer swimming..mak nya aje yg separuh2..hehe!
Sri dengan adam pun dah pandai berenang gak..kalu kt umah mmg diorang swim kt kolam dewasa sbb x brape dalam sangat lbhkurang 5 kaki je..tapi kt hotel ni sbb terlalu dalam, i x benarkan jd diorang berenang kt children swimming pool aje..bengangla jugak diorang!
apa2pun hepi holiday to everybody!..
SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS
Haa ni pulak sambal tempoyak masak 2 hari lepas tp x sempat update..lepas tgk resipi nye kt umah yatt (resepi asal oleh nor) aritu terus je i teringatkan tempoyak yg kak ipar bagi beberapa bulan lepas kt dalam petiais tu x berusik pun lagi...apalagi terusla bikin dan dan tu! memang best..berkali tambah nasi, my hubby yg tgh diet nasi pun terjebak jugak bila nengok sambal tempoyak nih..tq very much yatt! resepi pun akak copy n paste je ye..sori yatt..
RESEPI SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS
Bahan-bahannya;
1 cawan ikan bilis di goreng terlebih dahulu
4 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah di blend
3 biji cili api merah di blend
4 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah di blend
3 biji cili api merah di blend
belacan
garam
gula
gula
Cara-caranya;
Masukkan sedikit minyak sahaja tumis cili besar, cili api, belacan sehingga masak, masukkan ikan bilis, masak seketika, masukkan tempoyak garam dan gula, terus angkat. siap, boleh prepare banyak2 boleh di simpan lama2 di dalam peti ais
DONUT PESONA
Salam..ni donut wat petang semalam..baru nk enter arini..resepinya diambil dari MyResepi.com
oleh donut. memang lembut & gebu..boleh di wat sejukbeku dan kurang berminyak.tq cik donut!
RESEPI DONUT (cnp je yek..)
oleh donut. memang lembut & gebu..boleh di wat sejukbeku dan kurang berminyak.tq cik donut!
RESEPI DONUT (cnp je yek..)
Bahan-bahan ( 20 biji sederhana saiz )
- 3 CAWAN TEPUNG GANDUM
- 2 SUDU BESAR GULA
- 11 GRAM (1 PAKET KECIL) YIS
- 2 SUDU BESAR AIR
- 3/4 CAWAN SUSU CAIR
- 1 BIJI TELUR
- 3 SUDU BESAR MAGERIN/MENTEGA
- 1/2 SUDU KECIL GARAM
- 1 TITIK ESEN VANILA (JIKA MAHU)
- 1 TITIK ESEN ROS (JIKA MAHU)
- 1 1/4 SUDU TEH PELEMBUT BIO BOSTAN (http://www.resepiniaga.com) - i guna dough softener jenama nona aje
Cara-cara
- Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
- Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, garam dan PELEMBUT BIO DONUT.
- Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik.
- Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian
- Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda)
- Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
- Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
- Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi.
- Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
- Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.
RESEPI FRUIT TART & EGG TART
Salam..semalam x smpat nk enter resepi fruit & egg tart tu..ha baru arini nk masukkan. resepi doh tart tu akak amik dari koleksi akak yg dh lama dah..(ntah dr mag mana lupa dah..)
tengokla rupa egg tart tu..huhu..hodoh je sbb hangit keliling tepi sbb terbakar lbhmasa kot haha..anyway tastenya masih mantain sedap..hehe!
RESEPI DOH BAHAN2:
500 gm tepung gandum
250 mg butter (akak guna scs)
125 mg gula aising
2 biji telur
sedikit airsejuk
esen vanilla
campur seme bahan except telur sampai jd crumbs..lepas tu br masuk telur and jadikan doh.kemudian biar dalam petiais dlm 20-30 minit..then amik sikit doh dan tekan dalam acuan sedalam 2-3 mm lepas tu cucuk2 permukaan dgn garfu. bakar dlmpreheated oven around 10-15 minutes.keluarkan dari oven & sejukkan.
resepi krim kastad:
1 biji telur
30 gm gula
20 gm tepung kastad
100 gm susu segar
100 gm krim (guna seme susu pn xpe)
esen vanilla
adun telur,gula dan tepung kastad hingga rata then campur susu dan krim and masak atas api sederhana.kacau perlahan2 hingga sebati,mendidih dan pekat berkilat.tutup api dan tambah esen vanilla. masukkan krim kastad dalam tat yg dah dibakar tadi dan hias dgn buah2an ikut suka.lastly sapu piping gel diatas utk mengilatkan nye.
resepi egg kastad: (ikut resepi dr umah k.zana..resepi asal aunti yochana)
2 biji telur
45 gm gula castor
sedikit garam
80 ml susu segar
40 ml air
1 suduteh jus lemon
1/2 suduteh esen vanilla
bancuh semua bahan diatas sehingga rata then tuang ke dalam tat yg telah dibakar tadi.kemudian bakar semula dlm preheated oven 180 c selama lebih kurang another 15-20 minutes.
tengokla rupa egg tart tu..huhu..hodoh je sbb hangit keliling tepi sbb terbakar lbhmasa kot haha..anyway tastenya masih mantain sedap..hehe!
RESEPI DOH BAHAN2:
500 gm tepung gandum
250 mg butter (akak guna scs)
125 mg gula aising
2 biji telur
sedikit airsejuk
esen vanilla
campur seme bahan except telur sampai jd crumbs..lepas tu br masuk telur and jadikan doh.kemudian biar dalam petiais dlm 20-30 minit..then amik sikit doh dan tekan dalam acuan sedalam 2-3 mm lepas tu cucuk2 permukaan dgn garfu. bakar dlmpreheated oven around 10-15 minutes.keluarkan dari oven & sejukkan.
resepi krim kastad:
1 biji telur
30 gm gula
20 gm tepung kastad
100 gm susu segar
100 gm krim (guna seme susu pn xpe)
esen vanilla
adun telur,gula dan tepung kastad hingga rata then campur susu dan krim and masak atas api sederhana.kacau perlahan2 hingga sebati,mendidih dan pekat berkilat.tutup api dan tambah esen vanilla. masukkan krim kastad dalam tat yg dah dibakar tadi dan hias dgn buah2an ikut suka.lastly sapu piping gel diatas utk mengilatkan nye.
resepi egg kastad: (ikut resepi dr umah k.zana..resepi asal aunti yochana)
2 biji telur
45 gm gula castor
sedikit garam
80 ml susu segar
40 ml air
1 suduteh jus lemon
1/2 suduteh esen vanilla
bancuh semua bahan diatas sehingga rata then tuang ke dalam tat yg telah dibakar tadi.kemudian bakar semula dlm preheated oven 180 c selama lebih kurang another 15-20 minutes.
Saturday, January 24, 2009
Kek Lapis Indonesia..
Salam..ni saja nk tunjuk foto kek lapis yg baru aje sampai dari indonesai..actually..my staff ana namanya pi bercuti kesana selama 5 hari so i pn kirim kt die beli kek lapis ni..haa baru dapat semalam kek nih..rasanya okay & lembap gak..puashatila ! so layan gambar jela...
Happy Birthday, Mom & Dad!
Salam...nilah foto2 semasa we all celebrate my mom's besday kt Suria Station Cafe, BBS malam tadi..meriah u..siap nyanyi2 hepi besday lagi..this is her 58th birthday! my dad pun baru masuk 67th besday on 7/1/2009 yg baru lalu..dh celebrate kt umah aritu tp gambo tk upload2 lagi sbb guna kamera adik..anyway kt sini lehla tgk wajah2 family i ni kan..
ha..foto2 kt bawah ni seme food2 yg sempat i snap..tapi banyak makanan x sempat di snap sbb dh separuh kena ngap..jadi layan jelah apa yg ada..
yang penting food semenye sedap2 belaka..harga amat berpatutan and servis pun bagus..siap dapat diskaun lagi sebab tokeh restoran tu rakan lama adik i...hehe!
wawa,farish (both anak sedara) bersama is(another younger brother) ngan sri & ayin..
my sis..didik n nadia..
my sis..didik n nadia..
yg bertudung kt belakang tu kakak iparku k.ani(wife abg amin)
hepi besday mak & bah..love u very much! moga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki hendaknya..amin.
ha..foto2 kt bawah ni seme food2 yg sempat i snap..tapi banyak makanan x sempat di snap sbb dh separuh kena ngap..jadi layan jelah apa yg ada..
yang penting food semenye sedap2 belaka..harga amat berpatutan and servis pun bagus..siap dapat diskaun lagi sebab tokeh restoran tu rakan lama adik i...hehe!
Subscribe to:
Posts (Atom)