Salam bersiaran kembali..alahai lamanye tuan rumah berhibernasi kan!! ish..mana ada hibernasi!! ekceli kita sibuk banget!! cam2 yg happening sepjg minggu nih..sabor jelaa kan! masalah manusia mana ada akan berakhir..iye x?? pas satu ..satu..pas satu..satu yg mai!! pepun kita sbg manusia biasa hanya mampu bersabar, berusaha & bertawakkal..aik ceramah panjang lebar lak! hehe..
okayler..berbalik kpd topik roti kita nih haa..rasanye dh berkurun BM ku asik titun jek..kali ni kita gasak dier betui2!! hahaa..mmg puashati laa..sebenarnye nk wat
custard raisin bun tp dohnye kita gandakan ..dapat la wat sekali
cinnamon walnut roll & read bean swirl! foto2 tu panas2 baru kuar oven kul 10 malam td!! resipi amik kt dapur
hana jopun..resipi asal oleh
noreen uk..tenkiu to both!! cedaap wehh! jom kita zass resipinye..kita cnp kt dapur hana ye!! thanx hana cayaang!!
RESIPI CUSTARD RAISIN BUNBahan-bahan- 75 gm tepung roti
- 75 gm tepung kek - hana gune tpg gandum je
- 1 camca teh yis
- 60 gm susu segar
- 1/2 biji telor
- 30 gm gula pasir
- 25 gm mentega
Bahan Kastad:- 1 cam. besar tepung kastad
- 1/2 cam. besar gula pasir
- 85 gm susu segar
- 10 gm mentega
- 1 cam. teh esen vanila
20 gm raisins/mixed fruits - hana lebihkan
1/2 biji telor untuk sapuan
Cara-CaraUntuk Kastad: (Boleh tuka filling red bean atau sebagainya)
Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.
Untuk Bun:-Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan
kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya.. Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.
red bean bun cinnamon walnut roll