Thursday, February 4, 2010

KUZI AYAM



salam rindu seme..ni menu arini iaitu ayam masak kuzi dan udang masak merah. resipi ayam kuzi tu amik dari dapur kak hanieliza! thanx kak liza..mmg sempoi & sedap!! jom kita lihat resipinye.. (resipi udang xyah ler..seme owg tau kan!)

RESIPI AYAM MASAK KUZI

Bahan

1 ekor ayam [potong kecil]
1 cawan susu cair

2 s/b rempah kuzi

5 biji cili merah

2 biji tomato buah [belah 4]

1 labu bawang besar [belah 4]

2 s/b kismis

1 cawan sos tomato

garam

kunyit

minyak


Bahan Mesin

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

5 cm halia

1 cawan bawang goreng

5 biji cili merah

Cara
1. Ayam dibersihkan dan gaulkan garam dan kunyit. Goreng 3/4 masak. Ketepikan.

2. Gunakan 3 s/b minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan rempah kuzi dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam, susu cair, kismis, tomato buah, bawang besar dan cili merah. Kacau rata dan biarkan sehingga naik minyak.

5. Hidangkan dengan nasi minyak/nasi putih atau roti.



8 comments:

ain said...

betullah kak ina...resipi kak hanieliza sempoi dan sedap!! mmg sesuai utk org mcm saya!!hehe

psst....mintak sikit udang tu!!!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..
Kedua-dua lauk ni semua saya sukeeee...Tapi udang mendahului carta berbanding ayam...

Nida said...

Laa.. baru ingatkan nak try.. tapi mana ler nak cari rempah Kuzi tu ye...

AZIAN said...

Mengancam sungguh lauk-lauk tu. Gerenti tambah nasi......

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ina..nak udang juga..Akak tak makan ayam!

cikmanggis said...

ayam tu jika pekena dgn roti oraits gak:)

inahar ali said...

ain..udang dh yilek!! jgn kempunan udah..hehe!

sue..family akak pun suka banget ngan udang! tp mmg selalu kena masak merah @ goreng tepung ler..laku abiss u!!

nida..rempah kuzi leh beli kt mana2 hypermarket! ada 2-3 brand jual..nnti nida try la yer!

azian..mmg bertambah berkali2 nasi ha!!hampeh diet akak..huhuu!

k.watie..alaa udang dh yilek ler tp udang mentah lam peties bnyk lg kalu nak..hehe!!

cikmanggis..nasi ke roti ke..mmg sedaap kak layan ngan lauk kuzi nih!

Coretan dari seorang hamba, anak dan teman.. said...

Salam..

Kak Ina,
Saya ingin mencuba resepi kuzi ini tapi menggunakan daging kambing. Saya ada cuba cari rempah kuzi 'ready made' tapi tak jumpa. Boleh tahu dekat mana boleh dapat rempah kuzi ini dan brand apa? TQ

P/S;utk pengetahuan, saya tinggal berdekatan area Melawati.