Tuesday, December 16, 2014

THE BEST BROWNIES IN THE WORLD..AGAIN!!

Assalamualaikum..alahai sorii ye kita baru nk updet citer bronis yang dah basi ni haa..hehe! Bronis yg kubuat 2 minggu lepas utk kubawa bertandang ke Batu Pahat melawat rakan baik Dr Azlita yang sedang sakit di sana. Kami pergi berombongan ke sana dgn rakan2 dari Pahang, Johor, Kedah, Negeri Sembilan, juga KL beramai2 ke sana. Moga Ita tabah dan bersabar dgn dugaan yang berat ini. Kami semua mendoakan Ita cepat sembuh dan dipermudahkan olehNya segala urusan..InsyaAllah Amiiinn YRA! Brownies masih menggunakan resipi  the best brownies in the world.. pernah buat di sini. Resipi ni dipilih kerana mudah dan bahan2 semua available di dapur..huhu! So..jomler kita zaas resipinyer sekali lagi ye!

THE BEST CHOCOLATE BROWNIES IN THE WORLD 
resipi asal - The Frugal Chef 
sumber 1 - Fiza 
sumber 2 - Inahar's cooking time 

Bahan A 
4 biji telur 
2 caw gula castor - sy tukar kepada 1 caw gula castor + 11/2 caw gula perang 
1 caw mentega cair 
2 sudu teh esen vanilla 

Bahan B 
11/4 caw serbuk koko 
1/2 caw tepung gandum 
1 sudu teh garam halus 
almond nibs/walnut 
chocolate chips - sy tambah 

Cara: 
Gris loyang 10"x10" dgn minyak atau mentega kemudian tabur sedikit tepung. 
Didalam mangkuk, pukul telur hingga kembang kemudian tambah gula dan pukul lagi hingga gula hancur. Tambah esen vanilla dan mentega cair dan pukul sebentar saja. 
Kemudian tambah tepung , serbuk koko dan garam halus dan putar lagi sekadar bercampur bahan. 
Akhir sekali bolehla tambah almond/walnut juga chocolate chips secara kaup balik sahaja bagi rata. 
Tuang ke dlm loyang dan bakar pd oven yg telah dipanaskan pada 180c selama 35-40 minit bergantung kepada oven memasing ye. 

Tips - Jangan putar adunan brownies ni terlalu lama ye, sekadar bahan bercampur jer. 



Thursday, December 11, 2014

NASI LEMAK SAMBAL TELUR

panaskan oven dulu 180C - pukul butter & gula halus hingga kembang Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
RESIPI NASI LEMAK HALBA sumber: inahar's cooking time Bahan2: 4 Cawan beras-leh guna basmathi gak tp kita guna beras siam wangi 5 cawan santan 1 inci halia-hiris nipis 1 biji bawang besar di mayang 2 helai daun pandan 1 sudu besar halba garam secukupnya perisa-optional cara2: 1. basuh beras dan toskan 2. campurkan semua bahan2 di atas dan masak dlm ricecooker mcm biasa 3. setelah kering , gemburkan nasi dgn garpu @ copstik. biarkan sebentar dlm rice cooker. 4.hidang nasi dgn lauk sampingan ikut suka. **kalu nak resipi sambal bilis my mom leh tgk sini! Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
simple, Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
 
Assalamualaikum..jom layan nasi lemak sambal telur dgn ayam goreng kita wat dua hari lepas. Since ramai anak buah yg bertandang di rumah cuti skool ni..Pn Doc pun masak menu yang mudah dan digemari ramai. Senang citerkan..hehe! Jom kita semak resipi ye..

RESIPI NASI LEMAK SAMBAL TELUR

4 cawan beras
5 cawan santan
1 inci halia- potong nipis
1 biji bawang besar- dimayang
2 helai daun pandan
garam secukup rasa
perisa- optional

Cara2:
Basuh beras & toskan.
Campurkan semua bahan diatas dan dimasak dalam ricecooker macam biasa.
Setelah kering, gemburkan nasi dengan garpu@copstick. Biarkan sebentar dalam rice cooker
Bolehlah dihidang bersama lauk sampingan.

RESIPI SAMBAL TELUR

5-7 biji telur rebus
4-5 sudubesar cili giling
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
segenggam ikan bilis
sedikit belacan- ikut suka
garam
gula air asam secukupnya.

Cara:
Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga hancur.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga agak garing.
Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan telur rebus dan masak lagi seketika.
Bolehlah matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi tadi.
4 Cawan beras-leh guna basmathi gak tp kita guna beras siam wangi 5 cawan santan 1 inci halia-hiris nipis 1 biji bawang besar di mayang 2 helai daun pandan 1 sudu besar halba garam secukupnya perisa-optional Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Monday, December 8, 2014

BEEHIVES BUN WITH BUTTERSCOTCH SAUCE

Assalamualaikum..taraaaaaa!! Finally..Pn Doc berjaya juga operasi meroti setelah berkurun tak meroti kerana BM ku yang telah lama jem..huhuu! Demam saranglebah akhirnya tak dapat ku tangkis lagi setelah melihat ramai geng2 blogger yang telah menerai resipi roti sarang lebah ni. Resipi asalnya oleh Lydia Honey telah begitu mendapat sambutan yang hebat hingga akhirnye daku terjebak sama utk menerai resipi roti ni. Disebabkan tak sempat mencari stok yogurt kita telah menggunakan resipi roti dari dapur Kak Wattie. Resipi asal oleh Liza Othman yang dikongsikan di grup FB Kelab Roti. Resipi sos butterscotch masih menggunakan resipi oleh Lydia. Kita telah menguli menggunakan handmixer kemudian sambung menguli tangan...mmg berpeluh la gak jawabnya..hehe! Apa2pun hasil roti mmg sgt lembut & gebuss..bila dimamam bersama sos butterscotch tu pepanas..mmg wallaaa!! Anak2 berebut makan sekali hadap jek seloyang tu..hehe! Mekaceh Kak Wattie juga Liza Othman & Lydia berkongsi resipi yg best nih..So jom kita zaaass resipi!!

Resepi Roti 
Sumber : Kelab Roti 
Resipi roti boleh dipelbagaikan 
By Liza Othman 
sumber 1 - Kak Wattie

500gm tepung roti atau gandingan 400gm tepung roti dan 100gm tepung gandum
100gm gula kastor 
40gm susu tepung 
1 st bread improver 
11gm yis atau sepeket yis 
sebiji telur campurkan dgn air sejuk 265gm 
80gm butter 
1 st bread softener 
 

Cara caranya  :-
Campurkan  bahan bahan kering dan masukkan bahan bahan cecair.   Uli sebatikan dan masukkan butter. Ulli hingga doh menjadi licin dan elastik.   Perap selama 30minit, tumbuk tumbukan untuk membuang angin, Bentukkan dan perap hingga naik 2 kali ganda.  Bakar pada suhu 180c.  Suhu bakar mengikut jenis oven anda 

Resepi Sos Butterscotch 
Sumber : Kelab Roti 

1/2 cup brown sugar (bukan gula merah ok)

1/2 cup whipping cream (kalau tak gantikan dgn susu cair) 

A pinch of salt

1/2 tsp vanila essence 

25g butter 

 1.Cairkan butter dakam periuk kecil.   Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih. (saya sengaja masak gula tu hingga caremelised utk dapatkan rasa karemel tu sebab tu kaler sos tu lebih gelap)
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya. 
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping. 

NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan..  Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .



Saturday, December 6, 2014

JEMPUT-JEMPUT @ CUCUR KURMA

Assalamualaikum..dah lama tak buat jemput@cucur kurma..kali terakhir buat ialah pada bulan pose yang lepas! Bila tengok stok kurma masih ada bnyk lagi kt umah terus kubancuh buat cucur utk menu minum petang semalam. Resipi pun senang jek tapi sekali sekala mamam jemput kurma ni mmg sedap! Nak gak resipi ke? Jom zaass...

RESIPI JEMPUT @ CUCUR KURMA
sumber - inahar's cooking time

10-15 biji kurma - buang biji dan dipotong sederhana kecil
2 cawan tepung serbaguna
2 sudubesar gula pasir
garam 
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Gaulkan semua bahan di atas kecuali minyak sehingga sebati dan rata. Adunan janganlah terlalu cair atau pekat sangat. Biarkan seketika dan panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak sudah panas bolehlah sudukan adunan bancuhan tadi kedalam minyak untuk digoreng. Goreng hingga keemasan lalu angkat dan ditoskan sebentar. Bolehlah dihidang panas2 ye.


Wednesday, December 3, 2014

NASI AYAM SEMPOI

 Assalamualaikum.. Baru sempat nak share menu nasi ayam yg kubuat 2 hari lepas. Resipi yang sangat mudah dari dapur Kak Azie. Mekaseh Kak Azie berkongsi resipi yang sedap ini dan saya mohon utk cnp resipi di sini ye..thnx once again! Jom kita zaas resipi ye...

Nasi Ayam
resipi asal : Azie Kitchen
sumber : inahar's cooking time

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4 
4 tin susu beras basmathi - saya guna beras siam wangi
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - ketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit rempah sup - saya tambah
1 sudu besar kicap cair
2 helai daun pandan - simpul
Garam secukupnya

Sayuran 
Daun salad
Timun
Tomato
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Sos Cili 
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
Gula dan garam secukupnya
sos cili botol - saya tambah

Sos Kicap
Kicap 
Sos cili
Gula dan garam
sup ayam - saya tambah


Cara cara:
Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga air mendidih. Bila sudah mendidih, angkat dan toskan ayam.

Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak. Kami lumur dengan kicap, sos tiram dan lada sulah. Jika suka, boleh juga kisar bawang merah dan bawang putih.

Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.

Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam dan carrot (saya juga tambah sedikit rempah sup) dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air. 

Sediakan bahan cilli sos dan kisar (saya masak atas api sebentar). Sesuaikan rasa. Sediakan pula, sos kicap (juga saya masak hingga mendidih sebentar). Hiriskan sayuran dan akhir sekali ayam diketuk dan dipotong kecil.

Hidangkan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.


Nota:
Ayam boleh juga dibakar pada suhu 180’C selama 30 minit.
Kicap cap gajah, gula, garam, lada sulah dan madu
Sos kicap: kicap cair masak dengan air, lada sulah, garam dan gula.


Monday, November 24, 2014

MEEHOON GORENG

Assalamualaikum..pekabo semua? moga kengkawan semua diberi kesihatan yang baik juga ceria selalu ye! Ni meehoon goreng buat minggu lepas sebenarnya tp baru nk updet rini..huhuu! Sorilaa ye kalu uolls teringin bolehla goreng sendiri..resipi pun mudah banget..hehe! Meh kita zaas resipi..

RESIPI MEEHOON GORENG
resipi - inahar's cooking time

Bahan:
400gm meehoon (satu bungkus)- direndam hingga lembut
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
segenggam ikan bilis* (boleh juga guna udang kering)
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar sos tiram
udang, sotong (ikut suka)
taugeh
sawi secukupnya
garam
minyak untuk menumis
perisa (jika suka)
bawang goreng/daun sup/daun bawang/potongan limau kasturi - hiasan

cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan pula udang dan sotong. Goreng hingga empuk kemudian tambahkan sos tomato & sos tiram.
Akhir sekali masukkan meehoon, garam juga perisa dan goreng hingga masak rata. Bolehlah dihidangkan bersama hiasan bawang goreng , daun sup/bawang juga limau nipis.
Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang. Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win


bahan2: 400g mee hoon direndam hingga lembut *50g udang kering direndam *3 biji bawang putih *11/2 biji bawang besar 4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin) 5 sudu besar cili kisar udang sederhana besar sawi secukupnya taugeh secukupnya garam (kalau perlu) & perasa secukupnya (*bahan kisar) Hiasan:- tauhu goreng dihiris (optional) daun kucai-(optional) telur dadar yang dihiris halus-(terlupa buat) jus limau cili jeruk bawang goreng Method:- Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang. Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
bahan2: 400g mee hoon direndam hingga lembut *50g udang kering direndam *3 biji bawang putih *11/2 biji bawang besar 4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin) 5 sudu besar cili kisar udang sederhana besar sawi secukupnya taugeh secukupnya garam (kalau perlu) & perasa secukupnya (*bahan kisar) Hiasan:- tauhu goreng dihiris (optional) daun kucai-(optional) telur dadar yang dihiris halus-(terlupa buat) jus limau cili jeruk bawang goreng Method:- Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang. Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Make Money at : http://bit.ly/copy_win



Tuesday, November 18, 2014

TELUR MASAK KURMA

Assalamualaikum..baru sempat nak updet resipi telor masak kurma ni yang dimasak minggu lepas utk digandingkan makan dgn ayam masak merah dan nasi arab. Resipi ni pun sangat mudah dan digemari suami juga anak2. Jom kita zaas resipi sempoi ni..

TELUR MASAK KURMA
resipi - inahar's cooking time

Bahan:-
  • 5 biji telor yang telah direbus dan dikupas.
  • 5 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • sejemput ikan bilis*
  • 2 cm halia * (bahan * ditumbuk@kisar)
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • 2 cawan santan 
  • 2 biji cili merah/hijau di potong separuh
  • 2 biji bawang besar - belah 4 atau 6
  • 1 asam keping
  • garam & gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan rempah 4 sekawan (kayu manis, lawang, cengkih & pelaga) dan masukkan bahan kisar. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma dan tumis lagi.
  3. Kemudian masukkan santan. Perlahankan api dan masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan telor dan masak hingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan asam keping, bawang besar, cili, gula dan garam. Masak hingga naik minyak dan kuah agak pekat. Tutup api dan siap bolehla dihidangkan.


Sunday, November 16, 2014

AIR DETOX

Assalamualaikum! Akhirnya dapat juga kita membuat sendiri air minuman detox yang begitu hebat diperkatakan oleh rakan2 blogger..chewahh! Banyak khasiat yang telah terbukti jika mengamalkan minuman detox ni seperti dapat menurunkan berat badan dengan cara yang mudah, selamat juga menjimatkan duit. Jika para pengunjung ingin mengetahui lebih lanjut akan khasiat juga kegunaan lain air detox ni bolehla ke blog Azlita yang memberi penjelasan lebih terperinci mengenainya. Bergantung samada rajin malas jer kita nak membikinnya..hehe! Bahan yang digunakan untuk membuat air detox ni bergantung kepada citarasa masing-masing ye! 
Untuk pertamakali ni Pn Doc hanya menggunakan potongan buah oren, lemon, limau kasturi juga epal. Potongan buah-buahan ini dimasukkan ke dalam balang atau bekas yang boleh ditutup nanti. Kemudian tambahkan air sejuk ke dalam balang tadi dan di tutup. Simpan ia di dalam petiais selama sekurang-kurangnya 8 jam sebelum di minum. Seeloknya minum pada awal pagi sebelum anda menjamah apa2 makanan. Selamat mencuba ya kawan-kawan!!

Friday, November 14, 2014

HOMEMADE ICE-CREAM

Assalamualaikum..taraaaaa!!! See my homemade ice-cream! Wallaaa! Ini adalah kali ke tiga Pn Doc membuat aiskrim sendiri..sebelumnya adalah di sini dan sini. Kali ni bila tgk ramai kengkawan blogger yg membuat aiskrim menggunakan resipi yg ada bahan ovallete rasa macam teruja nak memcubanya. Memang betul aiskrim yg terhasil tu agak lambat mencair tidak spt kebanyakan homemade aiskrim yg lain. Resipi yang kita kongsikan ni berdasarkan resipi dari dapur Marsita(my mintroom) tp telah kita olahkan sedikit bahan2nya. Hasilnya memang sangat berbaloi dapat 2 tupperware besor...ha amik ko..puas makan anak beranak!! Anak2 dan hubby kata sgt yummy! thanks Marsita berkongsi resipi yg best ni..Jom kita zaas resipinye ya!

HOMEMADE ICECREAM 
sumber 1 - Marsita Yahya
sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan2:
1 tin susu sejat
1 tin susu segar - Pn Doc gantikan dgn whipped cream (freshcream)
4 sudu besar gula - tak letak
4 sudu besar susu pekat manis - Pn doc letak 1/4 tin susu pekat manis
2 sudu besar ovallete
1 sudu besar esen vanilla
strawberry emulco (buat dua perisa iaitu vanilla & strawberry)

Cara:
Satukan ke semua bahan kecuali esen vanilla & perisa strawberry.
Pukul dengan kelajuan tinggi lebihkurang 20minit hingga gebu.
Masukkan dalam freezer, biarkan ia separuh beku lbhkurang 4-5 jam.
Keluarkan dan kacau sedikit dgn spatula kemudian bahagikan aiskrim kepada beberapa bahagian mengikut perisa. Masukkan perisa kepada setiap bahagian masing-masing.
Pukul semula setiap bahagian dgn perlahan selama lebihkurang 5 minit hingga ia likat.
Masukkan semula kedalam freezer semalaman atau sehingga mengeras elok.
Selamat mencuba!

Vanilla-Strawberry-Chocolate Ice cream Print Recipe Bahan: 1 tin susu sejat 1 cwn susu full cream 4 sdb gula 4 sdb susu pekat manis 2 sdb ovellette 1sdb perasa Chocolate 1 sdb perasa strawberry 1sdb essen vanilla Wire Whisk Cara: Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga perasa tadi ke dalam setiap bahagian. Flat Beater Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras. Selamat Mencuba!

Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Vanilla-Strawberry-Chocolate Ice cream Print Recipe Bahan: 1 tin susu sejat 1 cwn susu full cream 4 sdb gula 4 sdb susu pekat manis 2 sdb ovellette 1sdb perasa Chocolate 1 sdb perasa strawberry 1sdb essen vanilla Wire Whisk Cara: Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga perasa tadi ke dalam setiap bahagian. Flat Beater Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras. Selamat Mencuba!

Make Money at : http://bit.ly/best_tips

selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dal

Make Money at : http://bit.ly/best_tips


Thursday, November 13, 2014

THE BEST BROWNIES IN THE WORLD..



Assalamualaikum..hari ni kita nak berkongsi lagi satu resipi brownies yg marveles iaitu The Best Chocolate Brownies In The World..tu diaaa nama bronis tu mmg panjang lagi hebat..hehe! takper yg penting nama tu mmg menggambarkan rasa browniesnye yg sgt sedap..sama hebat dgn rasa Chewy Gooey Brownies yang sangat popular dikalangan blogger masakan sebelum ni..boleh lihat resipi di sini ye! Mekaceh saya ucapkan kpd Fiza yg sudi berkongsi resipi best nih..resipi asal dari The Frugal Chef. Thanks to both ye!
So jomlaa kita semak resipinye..

THE BEST CHOCOLATE BROWNIES IN THE WORLD
resipi asal - The Frugal Chef
sumber 1 - Fiza

Bahan A
4 biji telur
2 caw gula castor - sy tukar kepada 1 caw gula castor + 11/2 caw gula perang
1 caw mentega cair
2 sudu teh esen vanilla

Bahan B
11/4 caw serbuk koko
1/2 caw tepung gandum
1 sudu teh garam halus
almond nibs/walnut
chocolate chips - sy tambah

Cara:
Gris loyang 10"x10" dgn minyak atau mentega kemudian tabur sedikit tepung.
Didalam mangkuk, pukul telur hingga kembang kemudian tambah gula dan pukul lagi hingga gula hancur.
Tambah esen vanilla dan mentega cair dan pukul sebentar saja.
Kemudian tambah tepung , serbuk koko dan garam halus dan putar lagi sekadar bercampur bahan.
Akhir sekali bolehla tambah almond/walnut juga chocolate chips secara kaup balik sahaja bagi rata.
Tuang ke dlm loyang dan bakar pd oven yg telah dipanaskan pada 180c selama 35-40 minit bergantung kepada oven memasing ye.

Tips - Jangan putar adunan brownies ni terlalu lama ye, sekadar bahan bercampur jer.


 

Wednesday, November 12, 2014

NASI ARAB

Assalamualaikum..masih tidak jemu dgn hidangan nasi arab. Ni pun menu minggu lepas ye. Kali ini kita mencuba resipi dari kak hanieliza pula yang sememangnya diketahui umum resipi2 beliau yang agak mudah dan enak. Memang betul nasi arab yang terhasil ini memang sedap rasanya. Digandingkan pula dgn lauk ayam masak merah, kurma telur dan acar timun..perghhh mmg wallaa! Mekaseh Kak Liza juga Umi's cupcake kerana sudi berkongsi resipi yg marvellous ini. Jom zaas resipinye..

RESIPI NASI ARAB
resipi asal - Chef Hanieliza
sumber 1 - Umi's Cupcake
sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi (dibasuh dan ditoskan-saya rendamkan dulu 20 min sebelum ditos)
1.5 liter air (boleh guna air rebusan ayam/daging)
1 caw kacang peas
1 caw kismis
3 biji cili merah
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun ketumbar
3 sudumakan minyak masak
5 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan serbuk jintan putih) (bancuh dgn air)
3 sudu makan serbuk jintan manis)
1 caw bawang goreng
garam
serbuk perisa@kiub ayam- jika suka

bahan tumisan:
5 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 labu bawang besar - dimayang
3 inci halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih

Cara:
Panaskan minyak sapi & minyak masak. Tumiskan semua bahan tumisan hingga wangi.
Masukkan serbuk jintah yg telah dicampur air. Kacau rata.
Masukkan beras, cilimerah , air & garam. Didihkan hingga kering.
Masukkan kan nasi dalam kukusan & taburkan daun sup, daun ketumbar juga kacang pis lalu dikukus selama 30 minit. (Pn doc tidak mengukus tapi hanya tanak nasi dalam rice cooker seperti biasa)
Bila nasi masak gemburkan. Taburkan dengan daun sup/ketumbar serta bawang goreng semasa menghidang bersama lauk2 kegemaran.


Monday, November 10, 2014

NASI DAGANG GULAI IKAN TONGKOL STAIL GANU

Assalamualaikum..ni menu nasi dagang minggu lepas. Jangan ditanya lagi ye sebab ni hanya sessi menayang jek..haha! Kalu teringin kenala operasi sendiri kat dapur tu yek! Resipi boleh google atau nk ikut resipi Pn Doc pun boleh. Nasi dagang ni wat stail ganu nasi putih campur sedikit pulut dgn lauk nye gulai ikan tongkol..Resipi pernah ada di sini tapi kita cnp lagi buat rujukan semua ye..

RESIPI NASI DAGANG 
sumber - inahar's cooking time

bahan-bahan:
3 caw beras siam wangi
1 caw beras pulut
500 ml santan pekat- ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2 la ye
garam & perisa (dicampur ke dalam santan pekat tadi)
halba
3 biji bawang merah dimayang halus
seinci halia diracik halus

Beras dan pulut di rendam sebentar kemudian dikukus lebihkurang 15 minit.
Keluarkan dari pengukus dan gaul dgn santan dikukus semula. Bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus dan gaulkan dengan santan pekat juga biji halba, bawang dan halia tadi. Kukus hingga masak cantik. Siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, telur rebus juga acar timun.Kalau ada sambal belacan pun lagi sodaappkan!

RESIPI GULAI IKAN TONGKOL
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
2 ekor ikan tongkol sederhana besar- dipotong keping dan rebus dulu bersama 3 asam keping juga garam.
1-2 sudubesar cili giling-ikut kepedasan digemari
5 sudu besar serbuk rempah gulai nasi dagang (guna jenama putri ayu)
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
8 ulas bawang merah*
asam keping
cili merah/hijau- potong serong
cili padi- jika suka
sedikit halba
garam & gula secukup rasa
perisa (optional)
santan pekat secukupnya- masak dulu hingga mendidih
minyak utk menumis

Cara:
Kisar bahan bertanda. Panaskan minyak serta tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing. Kemudian masukkan rempah gulai serta halba dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan ikan yg telah direbus tadi beserta sedikit air rebusan. Masukkan pula santan yg telah dimasak sebelum ni juga garam gula, asam keping, cili hidup/cili api dan masak hingga mendidih. Biar sebentar hingga mesra baru matikan api. Siap dan boleh dihidangkan bersama nasi dagang.

Sunday, November 9, 2014

INSIDE SCOOP CAFE @ BANGSAR

Assalamualaikum..dah lama tak updet sessi JJCM kami sekeluarga kan..hehe! okayla kali ni kitorang telah tanpa dirancang pergi ke Cafe INSIDE SCOOP..iaitu sebuah cafe icecream yg terletak di Bangsar pada hari ahad yg lepas. Tujuan kami pada mulanya adalah ingin menjamu dessert di restoran Dip n Dip tapi bila saja sampai..memang cuak kerana terlalu ramai pelanggan yg sedang beratur menunggu giliran utk memasuki restoran so apalagi terus kami batalkan niat utk ke situ. Sambil berjalan hampa ternampak cafe Inside Scoop ni selang beberapa kedai dari restoran Dip n Dip tadi. Nampak jer menu utama diorang adalah icecream dimakan bersama waffle terus anak2 menjerit happy utk mencuba di cafe ini. Apa yang kita boleh cakap..the ice ream & buttermilk waffle set nya memang tersangat marvelous. Waffle yg rangup diluar tapi sgt soft & gebuss didalam. Perisa icecream yg pelbagai seperti perisa buah2an tempatan macam durian, cempedak, nangka juga rambutan. Perisa seperti teh tarik dan sirap bandung pun ada you! Berpinar mata masa nk buat pilihan. Akhirnya kami telah memilih icecream perisa horlicks, coklat, cempedak juga durian..perghhhh wa cakap lu..mmg mantopp rasanye. Perisa cempedak & durian tu mmg sejibik rasa buah cempedak juga durian..mmg melotups!! 5 star kami bagi..huhu! So korang layan foto2 kt bawah ni ye!

ice cream durian..mmg walla!

 
set waffle bersama icecream cempedak..perghhh terbaekk!  

set waffle bersama icecream horlicks

 
 

tengok licin licau plate kami..huhuu!
So apalagi uolls..kalau berminat boleh terjah cafe Inside Scoop ni di Bangsar ye!
Ni alamat penuh- No. 9, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
ENJOY YA!! DAA..

Friday, November 7, 2014

CHEESY WEDGES

 Assalamualaikum..taraaaaa! Inilah dia hasil operasi di dapurku malam semalam..cheesy potato wedges! Sgt walllaa..dh rasa sejibik cam cheezy wedges KEPCI nun,,huhuu! Pasnih nak gi cari keropok Nachos nak buat cheezy nachos pulak..mesti yummy! Jutaan terimakasih kepada Mamafami yg berkongsi resipi ini juga empunya resipi asal oleh Rinchann. Muuuaaahhss!

RESIPI CHEESY POTATO WEDGES
resipi asal - rinnchan's fotopage
sumber 1 - mamafami
sumber 2 - inahar's cooking time

Ingredients :
500g frozen wedges (store bought)
5 sliced cheese (orange in color-smoked bbq flavor) ~ the more the yummier
1 tablespoon butter
1 tablespoon flour
1/2 cup fresh milk
2 tablespoons plain yogurt
pepper powder to taste (I added this)
Mayonaise

Method :
1. Fry the wedges till crispy. Set aside.
2. Melt butter in a non stick pan over slow fire. Add flour and stir well.
3. Add fresh milk and stir till the mixture thickens.
4. Add in cheese and stir till the cheese melts.
5. Add in yogurt and stir well.
6. Place the cheesy sauce and mayonaise in 2 different piping bag. Pipe onto the wedges. Ready to serve.

Wednesday, November 5, 2014

AYAM GORENG KUNYIT

Assalamualaikum..hollaa! pekabo semua? Moga semua kita sihat sejahtera dan dirahmati olehNya selalu..insyaallah Amiinn! Ni menu 2 hari lepas, ayam goreng kunyit menu paling sempoi kegemaran anak2. Simple yet delicious! nomm..nomm! Nak juga ke resipi? uisshh mestila kan Pn Doc tgh rajin nk menaip ni so jom kita zaas resipi yang mudah ni..

RESIPI AYAM GORENG KUNYIT
sumber - inahar's cooking time

Bahan2:
500 gm isi ayam - potong sederhana kecil
2 biji bawang besar- potong bulat
3 biji bawang putih- potong nipis
1/2 inci halia - potong nipis
10 biji cili api - ikut kepedasan disukai
cili merah hidup-potong nipis
sedikit kacang panjang (tak letak sebab tiada stok)
kunyit
garam secukup rasa
perisa-jika suka
sedikit cuka
minyak untuk menumis

Cara-
Isi ayam digaul dgn garam serta kunyit dan perap seketika. Panaskan minyak kemudian goreng ayam dgn api yg besar. Kacau ayam supaya ia masak rata dan tidak hangus. Masukkan bawang, bawang putih, halia dan cili dan goreng seketika. Akhir sekali tambah sedikit garam (hati2 takut terlebih masin), perisa dan cuka. Kacau sebentar dan tutup api. Boleh diangkat dan hidang. Mudahkan!