Thursday, October 5, 2017

SUP AYAM HADYAI POWER!



Assalamualaikum..ok ni another keeper recipe yang wajib korang cuba ye! Sup ayam hadnyai ni memang sedap sangat, power meletup podehnye..hihii! Dah selalu buat sebelum ni, boleh lihat entry lama di sini dan sini ye. Apa2 pun kita kongsi lagi sekali resipinye kt sini..jom semak! 

RESEPI SUP AYAM HADYAI
sumber 1 - Ummi Kuantan
sumber 2- CMG
sumber 3 - inahar's cooking time
 
BAHAN - BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5-10 biji cili padi* (ikut kepedasan yang di sukai)
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.....

Tuesday, October 3, 2017

NASI SERAI & AYAM GORENG BEREMPAH

 
Assalamualaikum..arini nak kongsi menu minggu lepas iaitu nasi serai digandingkan dengan ayam goreng berempah! Alhamdulillah memang sedap sangat nasi serai ni..harum jer baunye masa menanak tu. Anak2 dan mrhubby semua pun suke makan bertambah-tambah pinggan nasi..hehe! Entry lama boleh lihat di sini ye manakala resipi ayam berempah pula boleh lihat kt sini. Jom kita zaas resipi yok!

Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home 
Sumber 2 : inahar's cooking time

Bahan A:- 
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (ummi lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa


Bahan B (Dihiris):-  
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih 
 Cara Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi.Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
 

Nasi Serai Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru) - 50 Hidangan Penambat Selera Sumber : Ummi @ Home Sweet Home Bahan A:- 4 cawan beras basmathi 4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer) 1 kiub pati ayam 1 helai daun pandan - disimpul 4 batang serai - diketuk 3 sudu makan minyak sapi 1 pokok daun sup - dihiris 50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr... Garam secukup rasa Bahan B (Dihiris):- 1 labu bawang besar 1 inci halia 1 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 5 kuntum bunga cengkih Cara Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan) Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi. Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam. Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.) Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
egitulah ki

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Nasi Serai Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru) - 50 Hidangan Penambat Selera Sumber : Ummi @ Home Sweet Home Bahan A:- 4 cawan beras basmathi 4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer) 1 kiub pati ayam 1 helai daun pandan - disimpul 4 batang serai - diketuk 3 sudu makan minyak sapi 1 pokok daun sup - dihiris 50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr... Garam secukup rasa Bahan B (Dihiris):- 1 labu bawang besar 1 inci halia 1 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 5 kuntum bunga cengkih Cara Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan) Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi. Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam. Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.) Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Thursday, September 21, 2017

SOFT MARBLE CAKE

Assalamualaikum..arini kita nak share resipi kek marble lembut yang tengah fofular di kalangan food blogger masa kini! Ada macam2 variasi resipi yang kita boleh cari di google. Dalam bnyak resipi tu..resipi oleh Surianti kitchen yang paling menawan hati sebab nampak mudah jer cara pembuatan juga bahan2 yang digunakan. Resipi kita cnp di blog Syapex. Mekaseh buat Surianti juga Syapex yang telah berkongsi resipi yang sedap ni. Kejadian yang sangat soft dan gebuss! Jom zaass resipi yok..

Kek Marble Lembut ( loyang 8x8 )
Resipi asal : Surianti Kitchen
Sumber 1 - syapex kitchen
Sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan A
150gm butter dicairkan ( timbang dulu baru cairkan )

 
Bahan B
5 biji telur gred A
230 gm tepung gandum
170 gm gula caster
1 sudu besar ovalet ( sudu metrik )
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila

 
Bahan lain
Pewarna / perisa kesukaan
Butter secukupnya untuk di sapu pada loyang
Kertas minyak


Cara penyediaan
Panaskan oven terlebih dahulu, sapu loyang dengan butter dan alas dengan kertas minyak. Kemudian sapukan butter sekali lagi diatasnya.Satukan bahan B, pukul menggunakan mixer hingga kembang dan gebu ( anggaran 7 minit )Masukkan bahan A iaitu butter yang telah dicairkan. Kaup balik sehingga sebati.Bahagikan kepada perisa atau pewarna kesukaan. Ambil adunan dan lapiskan berselang seli pada loyang kek hingga selesai. Hentakkan loyang kek sedkit supaya adunan kek sekata dalam loyang.Bakar hingga masak pad suhu 160'C selama 45-50 minit ( bergantung pada suhu oven masing-masing ).Sejukkan diredai.

Tuesday, September 19, 2017

PULUT KUNING SEDAP & MUDAH

Assalamualaikum semua! Diharapkan semua kawan2 berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Walaupun masih bersedih yg amat sangat dgn tragedi kebakaran Maahad Tahfiz Darul Ittifaqiyah pada 14 september yang lalu..but life must go on. Moga semua roh mereka di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Aamiinn YRA! So hari ni Pn Doc nak share menu pulut kuning yang dimasak minggu lepas atas permintaan hero bongsu sempena harijadinye yg ke 16 tahun. Selalunye kita tanak jer pulut sebab malas nak kuarkan pengukus tapi kali ni pestaim kita masak pulut kuning secara mengukus. Alhamdulillah elok kejadiannye. Adam makan bertambah2 pulut kuning tu di gandingkan dengan rendang ayam. Resepi di ambil dari dapur hero kesayangan ramai CMG..sangat mudah caranya sebab pulut tu di kukus sekali harung jer..sonang kojo den! hihi.. Jom zaass resipi yok!
 
Resipi pulut kuning versi mudah
Resepi asal - CMG
Sumber -inahar's cooking time

BAHAN - BAHANNYA :-)
1 kg pulut (che mat guna pulut susu)
1 1/4 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
900 - 1000 ml santan kelapa (dari sebiji kelapa)
1 camca teh penuh garam
1 camca teh minyak masak (che mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul

 
CARA MEMBUATNYA :-)
Cuci pulut, kemudian masukkan dalam bekas besar. Tuang air hingg pulut terendam. Tambah serbuk kunyit dan kacau hingga rata. Masukkan asam gelugor dan rendam pulut selama 4 - 5 jam, sekali2 anda gaulkan pulut yang berendam tadi, agar warna kuningnya sekata (che mat rendam kurang lebih 4 jam).Panaskan kukus, sediakan loyang sesuai (che mat guna loyang bulat berukuran 11 inci x  2 inci). Toskan pulut. kemudian masukkan ke dalam loyang. Letakkan daun pandan dan tekan sedikit biar daun pandan tenggelam.Sementara itu, masukkan garam dan minyak ke dalam santan dan kacau rata. Tuang dalam loyang berisi pulut tadi sehingga santan menutupi permukaan pulut (kurang lebih 800 ml). Kukus pulut selama 25 minit dengan api besar.Buka tudung kukus, dengan menggunakan chop stick, balik2kan pulut tadi agar masak sekata. Baki santan tadi, anda sudukan atas pulut (che mat guna kurang lebih 100 ml). Gaul hingga rata.Sambung mengukus untuk 10 - 12 minit lagi atau hingga pulut kuning masak elok, dan tak keras. Rasa dan jika ok anda boleh matikan api. Angat dari kukus dan boleh hidangkan bersama rendang, sambal tumis atau serunding....Selamat mencuba!!..



Friday, August 25, 2017

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES

Assalamualaikum..Arini Pn Doc nak berkongsi resipi Chocolate bottom banana squares yang kita jadikan sebagai kek harijadi adinda ipar disambut 2 minggu yang lalu. Kejadiannya sangat soft dan moist banget! Menjadi pujian ramai! Korang wajib cuba ye..satu lagi keeper recipe yg terbaik! Jom kita zaas resipi yok!

RESIPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
resipi - tammysrecipes.com
sumber 1 - ct delima
sumber 2 - inahar's cooking time

Ingredients: 
1/2 cup butter 
1 cup sugar- kita guna 3/4 cawan gula perang 
1 egg 
1 teaspoon vanilla 
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur) 
1 1/2 cups flour 
1 teaspoon baking powder 
1 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon salt 
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder 
1 cup chocolate chips 
almond nibs-sendiri tambah

Instructions: 
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well. 3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.

Thursday, August 24, 2017

ROASTED CHICKEN KABSA RICE

Assalamualaikum kepada semua pengunjung dapur inahar ye! Bersiaran kembali Pn Doc dgn menu arab pulak iaitu nasi khabsa ayam panggang yang marbeless sgt! Dah banyak kali kita kongsi resipinye sebelum ini ye. Boleh lihat di sini dan sini juga. Menu ini dimasak minggu lepas atas request MrHubby. Alhamdulillah sedap dan digemari seisi keluarga. Apa2 pun jom kita semak resipi kembali ye!

RESIPI ROASTED CHICKENKHABSA RICE 
resipi asal - hafidz fcu 
sumber - inahar's cooking time 

 
BAHAN UNTUK REMPAH KABSAH
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu  besar cengkih
2 sudu  besar buah pelaga
2 sudu  besar lada hitam
2  bi ji buah keras

Kesemua rempah di atas disangai hingga berbau wangi dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit. Cara yang mudah untuk memastikan rempah yang disangai sudah sempurna ialah dengan memicit biji ketumbar. Apabila kita dapat menghancurkan dengan senang, bermakna rempah itu sudah boleh dikisar. Simpan rempah yang telah dikisar halus ke dalam bekas  kedap udara.



BAHAN UNTUK MEMERAP AYAM KABSAH 
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka 
2 biji bawang besar
 6 ulas bawang putih 
3 inci halia di mesin 
2 sudu besar rempah kabsah 
1 sudu serbuk kunyit 
1 sudu serbuk cili 
3 helai bay leaf  
1 kiub ayam knor 
garam dan gula secukup rasa 

CARA MEMBUAT AYAM KABSAH 
1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur. 
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas, bay leaf, kiub ayam dan 2 sudu rempah     kabsah. 
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit. 
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab.  
6. Lumurkan ayam dengan 2 sudu rempah kabsah, bahan kisaran kedua (1 bawang besar,  3     ulas bawang putih, 11/2 inci halia- bahan kisar ni kita tak letak) ,kunyit, garam, gula dan 2 sudu sos tiram. Perapkan sebentar dan bakar           selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada             ayam yang tengah dimasak di dalam oven. Pastikan garam dan gula secukup rasa. Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan keras selepas di masukkan ke dalam oven. 

BAHAN UNTUK NASI ARAB
3 cawan beras Basmathi
2 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak zaitun
7 biji buah pelaga, 
5 kuntum cengkih 
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)


1. Beras direndam bersama  garam selama 30 minit kemudian toskan. 
2. Tumiskan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang, lada hitam dan cengkih. 
3. Masukkan bawang, halia, lada  dan tumiskan hingga wangi. 
4. 41/2 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti    biasa. 
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2. 
6. Tutup api apabila nasi  masak.Taburkan safron(kita hnya guna sedikit pewarna kuning) dan kacau hingga warna sekata.  Akhir sekali bolehla dihidang bersama ayam panggang, sos salata hara juga acar timun tomato. 

Acar timun tomato
timun - potong dadu nipis 
tomato - potong dadu kecil 
bawang besar- potong nipis 
cili merah/hijau - potong halus 
cuka 
garam 
gula. 

Campurkan semua bahan di atas hingga sebati dan sejukkan dalam petiais. Keluarkan sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi. 

SOS SALATA HARA 
sumber- wana  ( resipi asal : Arabic Bites ) 

3 biji tomato cincang. 
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je 
1/2 biji lemon ambil jusnya 
1 -2 biji cili hijau – 
saya tambah garam. sedikit gula 

Cara Penyediaan Sos Salata Hara: 
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur. ** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.

Monday, July 31, 2017

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


Assalamualaikum semua! Dah lama Pn Doc tak membrownies kan diri ek! Ok arini nak share brownies yang kita buat utk dibawa sebagai buah tangan menghadiri majlis rumah terbuka raya rakan2 minggu lepas. Ini juga adalah salah satu keeper recipe dan wajib buat tau!. Kejadian yg sangat chewy, gooey dan moist banget! So Yummyy!! Entry lama boleh lihat di sini dan sini ye. Jom zaass resipi yok!

RESIPI CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
resipi : wani
sumber 1: alongroz
sumber 2: inahar's cooking time 

(ni resipi utk setengah adunan) 

(Makes 8" square) 
 INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts 

 
METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.
Add in nuts.

2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.

Bake at 160C for 45 min.(separuh adunan hanya 25-30 minit je)

Friday, July 28, 2017

BLUEBERRY CHEESE TART

Assalamualaikum..dah lama kita tak bercistat kan! So minggu lepas kita membaking cistat pulok atas permintaan anak-anak. Kali ni Pn Doc cuma menggunakan readymade shell yang siap dibeli di bakeri mentari taman melati tak lama dulu. Memang kije senangla kan tak yah nguli2 tepung dah. Tinggal pukul cheesecream dan sediakan filling jer haa. Korang pun kalu malas nguli boleh la beli readymade shell ni di mana2 kedai menjual bahan bakeri ye. Walaubagaimanapun di sini kita masih juga ingin berkongsi resipi penuh membuat cheese tart ini ye. Jom zaass resipi!

RESIPI CHEESE TART
Tart Crust / Shell
resipi - Azita Zain
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan :
170gm marjerin/mentega
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. (Pn doc bakar 7-8 min)

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.  Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!


Wednesday, July 26, 2017

KEK BUAH-BUAHAN BAKAR

 Assalamualaikum..Waduh..masih lagi dalam mood berayakan walaupun bulan syawal dah pun berakhir 2 hari yang lalu..hihi! Okayla arini nak berkongsi resipi kek buah yang mudah lagi sedap ni. Pn Doc mmg mencari2 resipi kek buah versi bakar yg senang camni sebab malas nak mengukus lama berjam-jam..hihi! Kejadian kek ni sangat la moist juga soft banget! Mekaseh kak azie berkongsi resipi yg best ni! Jom kita zaass resipi yok!

Kek Buah Buahan Campuran 
Resipi asal - Azie Kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan bahan

250 gram butter
500 gram mix fruit
1 cawan gula perang (boleh kurangkan)
1 cawan air sejuk
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla


Cara cara:

Rebus buah buahan campuran bersama air dan gula sehingga buah kembang. Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga bahan bahan tadi sejuk.

Pukul telur dan masukkan ke dalam adunan buah rebus tadi dan dikacau dengan senduk.

Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang bulat saiz 8 inci yang telah disapu dengan butter.

Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Angkat dan disejukkan seketika di dalam loyang sebelum disejukkan sepenuhnya atas wire rack.


Monday, July 24, 2017

KEK MARBLE TRIO TERBAIK


 
Assalamualaikum..kek marble trio ni adalah kek wajib yang dibuat setiap kali musim raya. Raya baru2 ni pun tidak ketinggalan kita membaking this cake! Kalau korang tak pernah try lagi resipi ni..memang rugi wehh! Resipi yang sangat marbeless! Dah banyak kali Pn Doc kongsikan resipi kek Cik Mat Gebu ni di blog ini. Ok jom kita semak lagi dan lagi resipinye ye!
 
RESIPI KEK MARBLE TRIO
resipi asal - Che Mat Gebu
sumber - inahar's cooking time
Bahan-Bahannya:- 

300 g mentega 
280 g tepung halus (tempung gandum pun ok)* 

1 camca teh baking powder* 
1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak) 
5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) 
250 g gula halus 
1 camca besar Ovallate 
30 g gliserin (boleh ganti ngan susu sejat) 
20 g air 
1/2 camca teh esen vanilla 
1/2 camca teh strawberry emulco 
1 camca teh chocolate emulco


Cara membuatnya:-
Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar mat guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.


CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek. Jika menggunakan tin atau acuan kek warna hitam, turun kan suhu tadi kepada 160C semasa membakar kek
 

Wednesday, July 12, 2017

KEK LUMUT VERSI BAKAR


Assalamualaikum..arini Pn Doc nak berkongsi kejadian kek lumut versi bakar ilham kita sendiri disebabkan faktor kemalasan nak mengukus sampai 4 jam..huhuu! Cer tengok..cer tengok!! Alahai..hihii! Okayla kek versi bakar ni masih lagi sedap dan moist kejadiannye walaupun tak selembap kek kukus kejadiannye. Kalau ada diantara pengunjung yang juga ala2 malas dan kurang penyabar ataupun berminat nak cuba versi bakar ni..silakan ye! Kalau nak lihat kek lumut versi kukus boleh lihat di sini . Jom zaass resipinye ye!

 
Kek Lumut II
resipi asal - DayangJack@Dapurku Sayang
sumber - inahar's cooking time


bahan-bahan : loyang 8" x 8"



  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)(Pn Doc bakar kek ni pada suhu 180c selama 45-50 minit ikut oven memasing ye)
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 

Monday, July 10, 2017

BLUEBERRY OREO CHILLED CHEESECAKE

Assalamualaikum.. Dah lama kita tak mengecis kan so raya ni kita layan kehendak mrhubby nak mamam cheesecake oreo ni. Selalu asik beli jer katanye jd nak rasa yg homemade pulak. Ok kita layankan ajer..mmg sekejapan jer mrhubby dan anak2 berebut melicinkan cheesecake ni..hihi! Sedap benor katanye..hahaha! Entri utk nonbaked cheesecake sebelum ni boleh di lihat di sini dan sini ye. Kalau suka yg baked cheesecake pula boleh lihat di sini dan sini. Jadi jom kita zaass resipinye..

RESEPI : CHILLED OREO CHEESE CAKE
sumber: inahar's cooking time


Bahan-Bahan

Untuk base :
200gm biskut oreo (original flav.) - buang/ketepikan creamnya dan hancurkan
70gm unsalted butter - dicairkan

Untuk Filing
500gm (16oz) Philadephia cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
200gm whipping cream -thickened cream pun boleh guna
1/2 cup gula kastor
1.5 sudukecil esen vanilla
1 sudu besar gelatine dilarutkan secara 'double-boil' dgn 30ml air - larutkan didalam microwave jer
40ml jus lemon - boleh guna satu bekas yogurt (140ml)
5 - 10 keping biskut oreo dipatahkn

Cara membuatnya
1. campurkan mentega cair ke dalam biskut oreo yang dihancurkan - gaul mesra kemudian ditekan-tekan padat ke dalam loyang 8 inci yang telah dilapik dengan aluminium foil. simpan di dalam peti sejuk seketika.

2. di dalam bekas sederhana besar, putar whipping cream pada hadlaju yang perlahan ( jangan terlebih putar speed laju) sehingga 'stiff-peak' sedikit. kemudian simpam di dalam peti sejuk.

3. di dalam bekas yg besar, putar cream cheese bersama gula kastor sehingga mesra dan lembut, masukkan jus lemon/yogurt, gelatine cair dan esen vanilla...putar lagi hingga sebati.

4. campurkan whipping cream tadi ke dalam adunan cream cheese dan masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan tadi. tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan. Saya tambah blueberry topping atas cheesecake td.

5. sejukkan/freezerkan adunan cheese cake tadi di dalam peti sejuk selama lebih kurang 4 jam, atau hingga benar2 sejuk dan keras. kemudian boleh dihidangkan. *** untuk hiasan di atas boleh dihiaskan dengan serbuk biskut oreo atau biskut oreo itu sendiri.

Friday, July 7, 2017

RED PEARL COOKIES

Assalamualaikum..jom layan another delicious cookies punyer resipi ni. Biskut ni sgt popular di kalangan foodblogger suatu masa dulu tp as usual Pn Doc baru pertamakali nak cuba resipi ni. Memang sedap banget uolls! Another keeper recipe ye! Jom kita zaass resipinye!

RESIPI RED PEARL COOKIES
Sumber 1 - fieza delights
Sumber 2 - inahar's cooking time

BAHAN-BAHAN :
1 cawan butter
1 cawan gula kastor
21/2 cawan tepung gandum
21/2 cawan cornflakes - ramas kasar
1/2 cawan badam keping / badam cincang pun boleh...
1 cawan coklat cips
1 sudu kecil esen vanilla
Ceri merah - potong memanjang sebagai hiasan

1/2 suduteh emplex (sy tambah)

Cara

1. Gaul sebati butter dan gula kastor. .
2. Masukkan esen vanilla dan gaul lagi.

3. Masukkan tepung gandum, cornflakes, badam & coklat cips.  Gaul sebati.
4. Sudukàn dan susun di atas loyang pembakar.
5. Hiaskan dengan ceri merah.
6. Bakar 20-25 minit pada suhu 170'c.

Wednesday, July 5, 2017

CORNFLAKES MERINGUE COOKIES

Assalamualaikum..okay masih lagi dgn resipi cookies sempena raya ni ye! Cornflakes meringue cookies ini adalah resipi biskut paling popular cariannye di blog kita setiapkali musim raya. Memang sgt sedap dan crunchy..cookies wajib buat kt umah kita ye. Buat sebalang memang takkan cukup punye. Hehe! Resipi dah banyak kali share tp takper kita cnp lagi dan lagi ye..hihi

RESIPI CORNFLAKES MERINGUE COOKIES
resipi asal - LG
sumber: inahar's cooking time

Bahan2:

220gm Cornflakes
125gm Choc Chips
150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
3 Biji Putih Telur
1-2 Sth Vanilla Esen
60gm Almond Sliced


Cara-cara:

Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)Masukkan gula sikit2 hingga habisPukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30-35 minit. (Ataupun hingga kekuning2an)

Monday, July 3, 2017

TART NENAS

 
Assalamualaikum..ok arini Pn Doc nak berkongsi resipi biskut tart nenas ni yg pertamakali kita buat. Alhamdulillah menjadi dgn elok dan sedap kejadiannye. Sebenarnya resipi ni adalah resipi keluarga turun temurun kawan saya Pn Ila. Sebelum ni kita selalu order jer biskut tart ni setiapkali raya dgn Pn Ila ni tapi sejak beberapa tahun ni beliau sudah tidak mengambil tempahan biskut raya jadi terpaksa la kita mencuba buat tart ni sendiri. Mekaseh Ila berkongsi resipi ni dgn kita ye. Jom kita semak resipinye..

RESIPI TART NENAS
resipi asal - Pn Ila
sumber - inahar's cooking time


bahan
250 gm buttercup
3 biji kuning telur
3 cawan tepung gandum (lebuhkurang)
2-3 sudubesar air garam
inti nenas (saya beli readymade)
kuning telur utk  sapuan

cara
Pukul mentega dan kuning telur hingga agak kembang. Kemudian tambah tepung secukupnya. Uli sebati dan tambah air garam sedikit (saya guna lbh kurang 3 sudubesar air garam). Uli lagi dan simpan doh sebentar. 
Bulatkan doh dan leperkan. Masukkan inti nenas yg telah digentel bulat sebelumnye. Kemudian tutup kemas dan bentukkan seperti buah nenas. Gunting mengikut corak disukai. Cucuk bunga cengkit dibahagian atas jika suka.
Susun doh yg dah siap atas dulang pembakar. Sapu ntelur diatasnya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180c selama 20-25 minit (mengikut oven memasing)

Thursday, June 29, 2017

SALAM AIDILFITRI 2017

 Assalamualaikum..

Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita,
Semoga gembira di hari yang mulia ini,
Salah dan silap harap dimaaf,
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin.

Ikhlas dari saya buat semua pengunjung tersayang blog ini. Love uolls!

Saturday, June 10, 2017

AYAM GORENG BEREMPAH SEMPOI

Assalamualaikum.. Menu ayam goreng berempah ni pun entry tertunggak juga sebab tak sempat nak updet resipinye minggu lepas. Salah satu menu kegemaran keluarga. Kalau dah boring tak tau nak masak apa..haaa wat jer ayam goreng berempah cenggini. Conpom laku tau! Simple yet so delicious! Dah beberapa kali resipinye kita kongsi sebelum ini tp mari lah lagi sekali Pn Doc cnp semula kt entry kali ini ye. Jom zaasss!

RESIPI AYAM GORENG BEREMPAH
sumber - inahar's cooking time

Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
3 s/b rempah kari ayam/daging
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
3 s/b tepung goreng ayam 

2 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
6 inci halia ]
3 batang serai ]
garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.





Saturday, June 3, 2017

BLUEBERRY YOGURT MUFFIN

 
Assalamualaikum semua! Walaupun sekarang bulan puasa..Pn Doc masih ingin berkongsi resipi blueberry yogurt muffin ni yang dibuat 2 minggu yang lalu..hihi! Muffin ni bolehla dihidangkan utk jamuan musim perayaan nanti kan. Kemanisannye just nice, moist dan gebu! Jom kita zaas resipinye ye!

BLUEBERRY YOGURT MUFFIN
Sumber- inahar's cooking time

Bahan2:


2 cawan tepung gandum
2/3 cawan gula castor (klu guna brown sugar boleh lbhkan sikit amaunnye)
1 biji telur
1 cawan susu segar (ganti ngan 200ml yogurt perisa berry)
1/3 cawan minyak @ butter dicairkan
150 gm fresh bluberry (bnyk ikut suka sebenarnye)
3 suduteh baking powder
sedikit garam
1 suduteh vanilla esen

cara2:
pukul telur bersama gula sampai sebati then tambah minyak,susu/yogurt, garam dan kacau lagi sampai sebati. then tambah tepung yg telah diayak bersama baking powder (kacau secara kaup balik utk bg rata jer) dan akhir sekali masukkan buah bluberi atau blueberry filling. Masuk dalam muffin cup, tabur badam flakes dan bakar pd preheated oven @ 180c selama 20 minit.