Monday, November 27, 2017

MEE REBUS JOHOR

Assalamualaikum..Alhamdulillah bersiaran kembali Pn Doc dengan hidangan istimewa hari minggu yang lepas iaitu Mee Rebus Johor yang ohsem. Dulu pernah buat di sini menggunakan resipi CMG. Kali ni kita guna resipi ori dari pengusaha mee rebus terkenal di johor iaitu Hj Wahid. Alhamdulillah memang sedap kejadiannye. Jom kita semak resipi yok!

Mee Rebus Johor
Resipi Hj Wahid
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:

2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering

1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan

tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua


Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering

Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang

Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

4 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Dr,
sedapnya jamu selera dgn mee rebus Hj Wahid, dulu pernah sekali makan di Johor sewaktu berkunjung ke sana. Sedap kuahnya!

inahar ali said...

Amie..waalaikumsalam. Iye amie klu turun johor memang wajib mkn mee rebus hj wahid ni..hihi

Norlaili A Wahab said...

Mee rebus Johor style memang menyengattt πŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌπŸ˜‹πŸ˜‹

inahar ali said...

norlaili..hahaha betui tu mi rebus johor sgt menyengat lagi kababom! hihi