Wednesday, May 8, 2013

MUFFIN COKLAT CHIP

Assalamualaikum..jom kita bermapin ek..dh lama tak baking2..tetiba semalam kak ayin kata teringin nk mamam muffin ibu wat..terus ibu godek resipi muffin cekelat cip yg sgt mudah & cepat jek siap..resipi muffin coklat cip ni mmg dok selalu guna resipi yg sama jer sebab mmg dh puashati dgn hasilnya..rasanya ramai gak kengkawan blogger yg guna resipi muffin colklat ni..resipi ni hanya godek2 ngan senduk kayu jek takyah guna mixer/whisker segala..so jom zaas resipi yg sempoi nih..dulu dah ada kat sini & sini..
RESIPI MUFFIN COKLAT CIP
sumber asal - ummi, fiza nordin

Bahan:-

1 3/4 cawan tepung gandum 
1/4 cawan serbuk koko
 ( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
1 cawan gula perang

1 sk baking powder

1 sk soda bikarbonat 
1/2 sk garam
 
1 cawan fresh milk
 
1 biji telor - pukul sikit
 
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan

1 sk esen vanila
 
choc chips secukupnye


Cara :-

Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.

tips- untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bhn kering & basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yg kering & keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok..

53 comments:

-atiQah- said...

salam..boleh sy tau perbezaan serbuk koko dengan chocolate powder tu apa? bkn ke sama je? sbb serbuk koko dlm bhs inggeris chocolate powder. :)
nak cuba buat resepi ni..

http://pepelungu.blogspot.com

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
sedapnya.. tinggi lak tu naik muffin ni.. mohon amik resepi ye.. nanti leh try gak..

inahar ali said...

atiqah..serbuk koko adalah cocoa powder manakala serbuk chocolate adalah chocolate powder in english..mmg ada perbezaannya sebab rasa coklat lebih sedap & harum dr rasa koko yg plain pahit jek..serbuk coklat telah diproses dari coklat bar yg menjadikan ia lebih sedap serta harganya pun lebih mahal dari cocoa powder..tq 4 asking ye!

inahar ali said...

jassnani..try jangan tak try ye! moga naik montoks juga..hehe!

Sury Abil said...

Nnti nk buat gak..simpan dulu ek..resepi nya..stok coklat powder tu xde pulak...:-)

inahar ali said...

sury..guna serbuk koko pun sodap! jgn perap lama sgt resipinye takut basi kan..hahaha!!

Rohah said...

sdpnya klu versi ceklat2 ni....klu sy makan ngalahkan budak2..

Rohah said...
This comment has been removed by the author.
inahar ali said...

rohah..hahaha..mmg mak budak pun lg teruk ngalahkan bebudak kan..hehe!

-atiQah- said...

ok akak. terima kasih. :) seriously sblm ni sy ingat sama je. hehe. ada cth jenama chocolate powder tak kak? teringin nk mencuba..

tun_telani said...

Salam kak ina... sedapnyer mapin.. tun kalau tiba2 rasa mcm nk makan kek tp malas nk buat, mmg godek2 mapin kat dapur. senang dan sedap.

Norzila Zakaria said...

aduh memey le montoks gini kak ina...bak ckit

inahar ali said...

atiqah..jenama chocolate powder cam beryl's, van houten tp akak selalu beli bagus bakery punya kt kedai jual bhn bakeri bagus..xder jenama..hehe!

inahar ali said...

tun..mmg betui..akak lg suka wat mapin sbb lg senang kan!

inahar ali said...

zila..sowii mowiii dh abiss ek..pi wat sendirik tu..hehe!

Anonymous said...

Hello, I desire to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, so where can i
do it please assist.

Also visit my web site: Cheap Nike Jerseys

Nur-nba said...

Sedapnya choc muffin.. Selamat Hari Ibu kak.. (maaf terlewat)

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak Ina cayang..
Tq for your wish ya.
Kak, mana hidangan ni??? Mapin choc chip tu dah habis dah. Ni cik montel datang nak mamam ni..lapoooorrrr...

inahar ali said...

nur..mekaceh ye nur!

inahar ali said...

naz..alahai cik montel terlambat sudaaaa..mapin montel udah licin..huhu!! nmpak gaya cikmontel kena wat sendiri ek..hehe!

Haliza Ghazalli said...

Your muffins look more inviting than mine!

recipes said...

I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
And it's fun to see photos of your house there and see
Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
attempting to use the slow internet :)

I can't wait to hear how the soap turned out in terms
of using it. Does it smell different since it is made with
animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

Love you!

zila norazila said...

X tahan tgk ne kak INA..mcm nk capai satu Jew.

inahar ali said...

kak liza..iyeke?? mesti torai ek..hehe!

inahar ali said...

zila..capai lam gambo jerla sbb dh abih lama pun..hehe!!

Mieza said...

Salam Kak Ina...
Sihat tak? Semoga sihat selalu..sedapnya muffin akak ni..gebu sangat dan of coz masukkan serbuk cekelat lagi sedap dari serbuk koko...dan choc chip nyer yang generes..muah muahhh memang mieza tak cukup kalau akak kasi 1 je huhuhu

cikmanggis said...

Slm yang.esok nk kena buat ni
Teringin nk mkn mupin hehe...mapin ;)

inahar ali said...

mieza..kalu x cukup satu..kena wat sendirilaa kan..hehe!

inahar ali said...

cikmanggis..try jangan tak try ye..hehe!

Qasey Honey said...

wahhhh xtahan tgk mupin tu lama2..sedapnya

Anonymous said...

Sdg mengugle rspi choc muffin yg paling hot tetba came across pic muffin Puan, looks so tempting, tma kasih 4 de rcpie. Wajib try test hihihi..

maleen said...

Suhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat

maleen said...

Suhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat

inahar ali said...

maleen..suhu oven 160-180 c ikut oven memasing ye!

gelak ketah said...

satu cawan bersamaan brape ml ye ??? can ne nk sukat ikot cawan ye ??? sory sye bru lg nk mencuba2 hehehe

ecakhairul said...

assalam.. nk tanyer..muffin ngan cupcake tu tak same ke? klu gune cup saiz 2.50oz agak2 dpt brape cup ye.. nk buat la weekend ni. terliur tgk pic tu. time kasih..

inahar ali said...

gelak ketah..satu cawan bersamaan 250ml ye! kalu sukat guna cawan mesti gunakan cawan yg sama utk sukat semua bahan kering & basah ye! harap membantu..

inahar ali said...

ecakhairul..muffin n cupcake adalah berbeza dari segi buatan dan texturenye juga..cupcake adalah serupa mcm kek tp kalu muffin selalunye tekturenye lebih gebu dan naik kembang mekar apabila dibakar dlm cup kertas yg tinggi dan cara membuatnye pun hanya godek2 sekejap jek!

ecakhairul said...

time kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.

ecakhairul said...

time kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.

Anonymous said...

kak susu segar bole ganti ngan susu cair x?

Anonymous said...

nak cuba buat la...time kasih share resepi muffin nie ekk...

Anonymous said...

Akak nak tnya cm na skatan 1 3/4 n 1/4 n 1/3.mf la bru blajr xslh kn.frm sabah.

Anonymous said...

assalam. kalau bakar bpe suhunya yek

Anonymous said...

Salam..nak tanye...ape beza guna gula perang n gula castor untuk muffin ni ye? Harap membantu..

Anonymous said...

Klu z guna gula perang ngan senduk kayu ok x?

waniera said...

maaf sy nak tanye sk tu ape. maaf sy baru nk blajar nk buat utk ibu sy. hehe

fazliana said...

sedapppnya kek muffin cip coklat febret sgt...nk try la buat pasni..tq sharing,,sudi2 la ke blog sy yer=)

Anonymous said...

sk tuh sudu kecil dear..

Sheila Mutalib said...

Sukanya.. Simple je resepi muffin ni.. Mesti kena try ni...

inahar ali said...

Maaf semua baru perasan bnyk soklan kt sini..hehe!
anonym..iye boleh ganti susu segar dgn susu cair

sukatan 13/4 tu maknanye 1 caw campur 3/4 cawan tepung. harap membantu ye!

suhu bakar adalah pd 170-180c ikut oven memasing ye!

penggunaan gula perang akn memberi lebih keharuman pada muffin coklat ni dan rasa yg lebih sedap kurang manis banding ngan gula castor.

kalu taknak guna gula perang pun ok dan kalau xnak guna senduk kayu pun xper cuma pastikan whisk adunan hanya sebentar sekadar rata jer ye utk mengelakkan muffin jd keras hasilnye klu terlebih pukul.

waniera..sk tu adalah bermaksud sudu kecil ye!

fazliana & sheila..mekaseh dan sila la cuba resipi ni ye!

Shee alexander said...

salam kak, boleh bertanya hidangan ni untuk berapa cupcake ya ?

Haidah Azwa said...

Mohon share ye kak..tQ kak