Thursday, April 5, 2012

NASI MINYAK



wokeh..ni lak nasi minyak wat minggu lepas..hehe.habis sudaaa! saje jer nk tayang wat kecur liur kan korang..muahaha!!resipi dari kak hanieliza..sempoi tp sodaap!! dimakan bersama ayam masak merah, kari telur & acar timun..thnx kakliza.kita cnp resipi dr blog kakliza ye..tenkiu.muaaahh!!


NASI MINYAK
resipi- chef hanieliza
sumber- inahar's cooking time


Bahan A

1 kg beras bathmati- kita guna beras siam wangi
3 sudu besar minyak sapi
1 liter air
1/2 cawan susu cair ] bancuh
1/2 cawan air ]
50 gm daun ketumbar ] potong pendek
50 gm daun pudina ]
1 cawan kismis kuning
1 sudu besar perwarna kuning dibancuh dgn 1/2 cawan air
garam secukupnya

Bahan B
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 cm halia ]
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga


Cara
1. Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit. Tapiskan.
2. Masukkan minyak sapi & tumis semua bahan B dalam periuk.kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan beras, kismis, daun ketumbar dan daun pudina.
4. Biarkan nasi masak saperti biasa.
5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair.
6. Curahkan bancuhan pewarna kuning keatas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.



31 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ina..apa kabar?
Nampak sedap nasi minyak tu..klu anak2 blk mmg wajib atie masak.
Ingat arini punya nasi minyak..penat atie bawak pinggan tau...:D

Liza said...

salam kak...bestnya kalau dpt mkn nasi minyak free...tp apakan daya, udah abis....huhuhuhu

KakAsma said...

INa cayang,
datang sini ingatkan ada lagi nasi minyak tu..ghuper nyer dah habis yer..mmg sedap makan sekali sekala nasi nih..tak yah tunggu pi umah orh kahwin lg dah...

inahar ali said...

atie..alaa cian dier..xper nnti akak masak lain akak pos umah atie ek!

inahar ali said...

liza..tu laa dh abihh dah..minggu ni akak keje dapur pn x berasap..hehe!

kakasma..mmg kalu makan sekali sekala sgt la sedapnye tp kalu makan nasi minyak pengantin rasa lain lak aura nye kan..hehe!

Mas said...

kak ina...
rasa macam tengok nasi kenduri lakkk..
sedappnya...

inahar ali said...

mas..cian makyung..teringin nasi kenduri lak ek..jgn kempunan ye!

Acik Erna said...

assalam ina..kena buat jugak ni..tak boleh jadi ni..he he

inahar ali said...

acikerna..mesti buat..nnti kempunan lak..hehe!

hana said...

dapnyer kak... minggu lepas br buat nasik minyak utk anakanda.. minggu nih nak buat lagik tuk jamu kengkawan plak.. next week dah naik kije....

inahar ali said...

hana..waduh asik balun nasi minyak je ek..jaga2 kolesterol tu ye..hehe!

izahdaut said...

resepi kak liza memnag gitu kan. sempoi tapi sedaaapp.. nak sikit kak

ibh_sue said...

Asmlkum Kak..
Nasib sue dah makan nasi minyak juga mggu lepas..hahahha..Kalau tak..mmg terliur nak juga ni..Heee...Dah!..Diet..cukup rasa sekali ja..huhuhuhuuu...:p

Watierman said...

Assalam Dik Ina...wah..cam datang rumah kenduri lak....hehehe...nape erk tak ada jemputan kawin ke lately...tak yah buat dapat makan free...Soalan orang malas nak masak sendiri..cam ni pun ada hehe!

inahar ali said...

izah..tu ler sifu masakan katakan mestila hebat resipinye kan izah!

sue..akak pun nk diet tp tak perasan dh terlebih pinggan sudaa..hehe!!

k.watierman..kenduri kawen tunggu cuti skool bulan depan br sampai nk termuntah mkn nasi pengantin kan kak..hehe!

Yatie said...

alahai jadi teringin lerrrr nak makan nasi minyak..nmpk sungguh menyelerakan nasi minyak pn dr Ina..

Qasey Honey said...

nasi minyak sedapnya...dh lama xmakan...nak cuba 2 buat sdri jugak la...lauknye mne yer kak...xnmpk pon...QH dtg bwk pinggan ni...nak mintak sikit..hehe

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Inahar.. lamanya tak singgah ke mari..

Rajinnya akak siap masak nasi minyak lagi.. Mesti sedapkan.

inahar ali said...

yatie..mmg menyelerakan sampai bertambah berpinggan2 woo..hehe!

QH..hahaha.lauknye tgh nyorok..hehe!maleh nk updet gambo lauk tp xpernnti akak masukkan gak laukpauknye ek..hehe!

nur..ttula akak pndh lama x pime lawat nur.rindulaa..hehe!

Nieza said...

nasi minyak yang menyelerakan betul la kak..nampak jelas minyak tu sure wangi tabur bawang goreng tu kan,sedapnya:)

Naz / Nadz COSK said...

Amboi kak Ina.. sekali update kuar nasi minyak.. Sangat meriah nampaknya tu.. Rasa nak seluk tangan dlm komputer jer..hehehe

AimyAzeefAzfar said...

Penah try nasik ni amik dr buku resepi kakliza...sedap kan.

Papa Mifz said...

dah terliur sudah...:)

inahar ali said...

nieza..mmg sedap & harum nasi minyak tu..fuhh!

naz..hahaha..meh aarr seluk tangan tu lam komputer kot boleh akak capai lak..hehe!

aimyazeef..mmg resipi kak liza semenye pun sedaapkan!

papa mifz..kalu terliur kenala wat sendirik sbb akak punyer abiss sudaa..hehe!

SHAHZEE said...

salam k.ina..
sedaonye nasi minyak..sy x pernah buat pun.dah ada resepi ni boleh la try hehehehe

inahar ali said...

shahzee..mmg sedap tau nnti shahzee leh cuba resipinye ye!

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ina, datang lagi ni..
Thanks ya komen akak kat blog Naz tu.. Majalah tu tak boleh dapat di pasaran kak sbb tu majalah online. Boleh tengok online jer secara percuma..

Amie said...

Assalamualaikum Ina,
salam kenal dari kak Amie, follow sini ye.

HomeKreation said...

Aslmkm. Siapa nak kawen ni....hehe gurau jer. Sekali-sekala mmg best mkn spesel2 camni kan.

dapurCikWan said...

dah lama tak makan nasi minyak cam tu...

Lizahanni said...

salam sis...thanks 4 sharing d receipe...i've tried it yesterday and alhamdulillah it turn out well. I've tried nasi myak from one of d magzs tp tak jadi. thanks again.