Showing posts with label daging. Show all posts
Showing posts with label daging. Show all posts

Thursday, July 17, 2014

NASI MENTEGA KISMIS



 Assalamualaikum..syukur alhamdulillah..akhirnya dapatla juga kita memasak spesel sikit sempena cuti Nuzul Quran 2 hari lalu..kebetulan Adam pun dapat balik cuti dari asrama manakala Sri pulak dapat bercuti dari hospital..buat pengetahuan semua anakanda Sri sekarang duk di hospital rehabilitasi Cheras untuk menjalani rawatan fisioterapy sejak 3 minggu yang lalu..tetapi dibenarkan balik rumah setiap hujung minggu. Alhamdulillah banyak improvement yg kami nampak..her muscles strength bertambah kuat..insyaallah Sri akan pulih cepat hasil usaha pasukan rehab yg sgt bagus di hospital sana..syukran! okayla berbalik kepada menu spesel ni..kita sempat menyediakan nasi mentega kismis berserta lauk ayam masak merah, kari daging juga acar nenas..memang sengaja masak lebih juga utk di hantar ke asrama Abg Bani utk dijamu bersama2 rakan2 serumahnye seramai 12 orang..alhamdulillah seronok diorang dapat makan spesel utk berbuka..hehe! resipi nasi mentega ni dah ada kt blog ni tapi takper arini kita copy semula yek!

RESIPI NASI MENTEGA KISMIS
resipi asal - CMG
sumber - inahar's cooking time

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan. 
5 cawan air
 
1 cawan susu sejat
 "IDEAL" 
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
 
2 camca besar mentega
 
Garam secukup rasa
 
1/3 cawan kismis


BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu 
2 ulas bawang putih, hiris
 
1 batang serai, dititik
 
1 helai daun pandan, disimpul
 
1 inci halia, hiris nipis
 
1 kulit kayu manis
 
1 kuntum bunga lawang
 
5 kuntum bunga cengkih
 
2 biji buah pelaga


BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
  2. Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
  3. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..


 

Ni wajah terbaru anakanda Sri semasa dirawat di Hospital Rehabilitasi Cheras ..makin sihat & berseri-seri anak ibu kan! Cian anak ibu dok sorang2 di hospital sepanjang bulan ramadhan ni..takper yg penting ibu & ayah juga keluarga sentiasa mendoakan kesihatan Sri makin sihat dan dapat pulih dgn cepat..amiiinn! lebiuu!

Wednesday, September 29, 2010

MENU ARINI..

Salam bersiaran kembali..terlebih dahulu ingin mengucapkan jutaan terimakasih kt semua teman2 yg telah mengucapkan selamat ulangtahun kt kita..i really appreciate every words & doa2 yg teman2 titipkan buatku..moga dimakbulkan yg Maha Esa..amin!!kita sgt terharu atas ingatan korang..moga kekal menjadi sahabat baik dialam realiti & maya utk selama2nya..insyaallah!! muaaaaahhh...
so arini br berkesempatan nk updet blogku ini..w/pun la nih tgh cuti tp tuanrumah sibuk banget dgn mcm2 hal. menu arini..menu yg bese2 kita masaklaa kan..ayam masak lemak cili api, daging kicap & ikan siakap 3 rasa..menu ulangan tp menjadi feveret family..korang layan je laa ek!! (kalu nk resipi leh cari kt label memasing ye)


Sunday, September 19, 2010

NASI IMPIT & KUAH KACANG DAGING


Salam minggu..ni br nk updet menu semalam ie nasi impit & kuah kacang daging..menu wajib tiap kali raya..mmg owg johor selalunye kalu masak kuah kacang mesti campur ngan daging @ ayam..mmg istimewa! resipi dh ada kt sini tp xpe kita copy balik kt n3 ni..jom layaan!

RESIPI KUAH KACANG DAGING

sumber: inahar's cooking time


bahan2:


500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)

3 inci halia (separuh
blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje (klu x ada pn x pe)
2-3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa serbukperisa (option)
air

minyak utk menumis

cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis smpi garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banya
k,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!

Sunday, May 16, 2010

MENU ARINI

Salam..arini masak ayam lemak cili api..perghh!! tp kita wat x pedas sgt sbb anak2 x tahan pedas. daging lak menu ulangan aka feveret anak2 ie daging kicap blackpepper..sonang jek masak lauk ni! jom zass resipi ayam nih..

RESIPI AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong ikut suka
1 liter santan

3 batang serai, dititik

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

minyak secukupnya

1 asam keping


Bahan untuk dikisar
5-7 batang cili padi merah (boleh tambah kalu nk pedas lagi)
5-7 batang cili padi hijau

3 biji bawang besar

1 inci halia

1 inci kunyit hidup


Cara-caranya
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
Masukkan ayam serta santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Masukkan garam ,perisa serta asam keping.Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, matikan api dan tutup periuk. Bolehl diangkat dan hidang.

Thursday, May 13, 2010

ROTI JOHN

Salam..ni roti john malam tadi..pestaim wat! hubby & kids seme suker..diorang puji lg sodap dr pasarmalam punyer..hehe!! thnx cikmanggis share resipinye(resipi asal dr fotopage kmal)..aritu nmpak gak kt umah hana jopun..lebihkurang gak resipinye! okay..cikmanggis izinkan kita cnp resipinye ye!! sonang jek..mmg puashati kalu wat sendirik...(sowi aar..foto tinggal kt atas tu jek sbb dh makan hampir licin br teringat nk snap..haha!)

RESIPI ROTI JOHN

2 bungkus roti hot dog jenama Gardenia...kecik dan comel.
Satu bungkus daging ayam cincang Ramli Burger...rasanya 500 gram beratnya.
(kita guna daging)
2 labu bawang besar...potong dadu.

Sedikit serbuk kari ayam/daging.

daun ketumbar (ni kita tambah sendiri)
Garam dan gula secukupnya.

Telur secukupnya

Jangan lupa minyak untuk menumis..cikmanggis guna minyak jagung.sedikit marjerin..0ptional!

Cara-caranya:

Tumiskan bawang besar sampai layu.Masukkan serbuk kari.Kacau sampai sebati baru masukkan daging ayam cincang letak garam dan gula secukupnya. .Gaul rata dan masak sampai air ayam tadi agak kering.Ketepikan.

Panaskan kuali leper.Letakkan sedikit minyak masak.Sementara tu bancuhkan sedikit daging ayam tadi dengan telur...Kacau rata.Tuangkan atas kuali ...ratakan.Roti belah dua tapi jangan putus.Telengkupkan atas kuali leper.Tekan-tekankan agar inti melekat pada roti.Guna api perlahan.Bila nampak keemasan..angkat.Sedia untuk dihidangkan...senangkan!!..selamat mencuba!

Tuesday, April 27, 2010

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH




Alhamdulillah..kenyang pewut! arini masak sempoi jek daging hitam manis berempah & sup sayur campur & tofu telur..resipi daging hitam manis berempah kt sini. Okay ler..arini x sempat nk menceceh pepanjang sbb sibuk banget! daa...miss uolss!!

Thursday, September 17, 2009

Menu berbuka semalam

salam bersiaran kembali..dek kerana terlalu sibuk menguruskan persiapan raya..mmg x smpat langsung nk updet menu2 berbuka minggu nih. tapi arini sementara menunggu laundry kt lam washing machine tuh sempatlah kita upload foto2 menu yg dimasak semalam...layan!

lamb kuzi


ayam masak merah..menu wajib


udang goreng tepung salut nestum lagik!!


sosej roll with cheese


buah melaka
bubur butir nangka


RESIPI SIMPLE LAMB KUZI
(sumber dari dapur Dr.Diny..thanx diny for the marvellous recipe!)

Ingredients

1 kg of lamb
1 tbs crushed ginger

3 tbs blended onion

5 garlic

2 tbs kuzi spice (powder)/ briyani powder (kita tambah jd 4 sudubesar rempah)

2 tbs tomato sauce

1-2 tbs tomato puree

2 tbs chilli boh (optional)

2 cups milk/ evaporated milk

3 tbs blended fried onion.

salt

2 tbs sugar

sedikit minyak,rempah 3 sekawan n sepeket kecil kerisik
(ni pun tambah sendiri)

Methods
1. Place all ingredients in the pressure cooker and cook for 20 min till the lamb is tender.
2. Turn off the gas, cool the pot under running cold water, open the lid and add salt and sugar to taste.
3. Add fried cashew nuts, almond, sultanas/ raisins. Ready to serve with rice/ bread.

p/s sebenarnya kita x guna pressure cooker sbb xde..so kita tumis dulu rempah 3 sekawan then bila naik bau terus masukkan seme bahan2 yg telah diperap sebelum nih..renihkan sampai hampir kering...siap!!

Wednesday, September 2, 2009

KARI AYAM KERISIK


Menu berbuka arini...taraaaa...kari ayam kerisik!! huhu..mmg sedap wehh..resipi amik dari dapur dak anawahid kt BP nun!! resipi asal dr jejaka malaya femes ames cik mat gebu laa!! toceh2x kt korang berdua ek!! spt bese..akak cnp jek resipi kt umah ko ana oii! timokacih daun keladi ek!!

RESIPI KARI AYAM KERISIK

BAHAN-BAHANNYA :-)


600 g daging batang pinang, dipotong kiub (Tukor ngan ayam sbb daging nk masak kicap blackpepper..hehe)
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji,
rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor

1 liter santan cair

250 ml pati santan

1/2 camca besar gula melaka

3 camca besar rempah kari

1 1/2 camca besar kerisek

Garam secukup rasa


BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris

2 tangkai daun kari

1 batang ka
yu manis
1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga


BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
-kita x letak pun!
1/2 inci kunyit hidup

1 1/2 inci halia


CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..

lauk2 lain yg bese2 aje spt daging kicap blackpepper(feveret abg bani), ikan masak singgang utk sri, sambal telur, sayur goreng dan kuih2 pulak beli jek kt bazaar ramadhan tadi. pastu kita wat air bandung soda..sedaap u sbb dh lama x merasa! air nih mmg feveret owg johor tau!!

air bandung soda kegemaran owg johor nih!!

Tuesday, September 1, 2009

BERIYANI KAMBING

Salam bersiaran kembali...rindu banget kt korang! harap semenye sihat2 belaka ye di bulan pose ni. kita baru stat bercuti nih..lehla masak2 utk menu berbuka..klu tidak asik menu tunjuk2 je bila berbuka kt klinik..ishish!! arini atas permintaan mr hubby tercayang..kita pun masakla beriyani kambing sekali ngan nasi beriyani dan ayam masak merah serta sayur campur. pemanis mulut lak kita wat bubur pulut hitam serta tambahan roti sardin gulung..layaan!






Saturday, August 22, 2009

Menu malam tadi..

ni menu malam tadi..lauk tu pun wat makan sahur sekali..hehe! layaan..


ayam grill madu ni amik resipi dari dapur ct..resipi asal dari choopy@myr tp ct cnp dr umah hana..kita lak cnp dr umah ct je la..hehe! tenkiu kt korang ek! memang sodaap!

RESIPI AYAM GRILL MADU

Bahan-bahan:

500 gm ayam
1 kiub ayam

2 sudu besar kicap pekat manis

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar madu


Bahan Tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 cm halia

1 sudu kecil lada hitam


Cara-cara:
1. Bersihkan ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
2. Perap 30 minit atau lebih. Kemudian grill kan dalam microwave atau bakar (hana bakar satu jam suhu 180).




Ni lak daging kandar..resipi dari dapur kakasma..mmg sempoi dan sedap! timokacih kakasma..kita cnp gak ye!

RESIPI DAGING KANDAR

Bahan2:


1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)

2 sudu besar kicap pekat (maggi)

2 sudu besar sos tomato*

2 sudu besar sos cili*

2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*

* gaulkan bersama

1 labu bawang besar mayang,

1 ulas bawang putih mayang,

kulit kayu manis,
bunga lawang

daun kari

1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti.


ni sambal telur puyuh..dh lama teringin nk wat! semalam bila nmpak kt carrefour cepat2 sambar 2 pkt! resipi x yah..masak cam bese aje! okaylaa..nk kedapur lak! nk nengok apa2 bahan lam peties yg leh dimasak wat berbuka.. selamat memasak ek..hehe! daa..

Sunday, July 26, 2009

VIETNAMESE LEMONGRASS CHICKEN


Salam..first of all..mood arini masih lagi bersedih dan menangisi pemergian allahyarham sutradara yasmin ahmad lewat malam tadi..malaysia kehilangan seorang insan yg sangat berbakat besar dalam industri perfileman negara..kami meratapi pemergianmu..al fatihah dan ucapan takziah buat ahli keluarga allahyarham!!
Back to today's menu, seme yg sempoi je! try wat vietnamese lemongrass chicken..resipi amik dr umah jun..asal dr tulip77@myr..mmg simple & sedaap! menu lain tu yg bese2 aje spt ayam goreng berempah , daging kicap blackpepper dan sup ayam utk sri.

jom lihat resipi nye..jun akak cnp je ye dr umah kamu..thnx!

RESIPI VIETNAMESE LEMONGRASS CHICKEN

Bahan2:


3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- boleh juga digoreng dulu dgn garam kunyit.
3sb gula

2sb minyak masak

3sb sos ikan

3btg serai - ketuk

1sb cuka

1sb sos tiram

1bj bawang besar - potong dadu

lada merah & lada hijau - potong menyerong


Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

Thursday, May 14, 2009

Ayam Masak Merah & Kari Daging

Menu arini...

Ayam masak merah


Kari daging

Thursday, April 30, 2009

KUAH KACANG DAGING

SALAM..arini masak kuah kacang daging resipi istimewa keluarga..menu wajib dihari raya dan pd jamuan2 istimewa oleh keluarga kami. ni pun sebenarnya menu favourite anak bongsu i si adam tu! kalu makan boleh bertambah sampai 4-5 pinggan..perghhh!!

RESIPI KUAH KACANG DAGING

bahan2:


500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)

3 inci halia (separuh
blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje (klu x ada pn x pe)
3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa
serbukperisa (option)

air

minyak utk menumis

cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis smpi garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!

Friday, April 10, 2009

PULUT KUNING

salam everyone..lamakan i x bersiaran..hehe..besela kena keje sampai malam tiap hari..asik makan luar jela jwbnye. anyway arini..amik cuti sehari sbb bawa sri pi hospital..sri ni ada masalah kesihatan sikit..so mmg selalu la kena bawa jumpa doktor pakar kt hkl sana nun!
kebetulan lak..arini jatuh hari besday suami tercinta..alamak x smpat nk celebrate apa2 pun..plannye nk wat jamuan family sempena besday my hubby & my eldest son abg bani next week so today juz wat pulut kuning makan bersama rendang daging & udang masak merah je..ni pun atas permintaan my hubby tu ler! hehe..
resipi tak yahla.. pulut kuning tu pun masak pakai microwave je...besela maleh mengukus kan! finally..i would like to wish my loving hubby..hepi besday darling!! semoga everything yg u impikan selama ini akan tercapai ye! hadiah...ehem..tungguuuuu!! love u..muaaaaaaahhhhh!!!

Tuesday, March 17, 2009

menu arini...

dah lama cuti masak..hehe..ni ha baru start masak..lauk bese2 je..

Monday, March 2, 2009

Daging kicap lada hitam

Menu arini gak...senang je masak nye!

RESEPI DAGING KICAP LADA HITAM

Bahan2:


500 gm daging dipotong kecil dan rebus hingga empuk
2 biji bawang besar

3 biji bawang putih

1 inci halia

cili hidup

kicap manis secukupnya

lada hitam tumbuk kasar
sedikit cuka(nk ganti asam jawa pun boleh)

minyak utk menumis


bawang,garlic,halia,cili hidup di potong nipis. then tumis hingga naik bau. then masukkan daging, kicap manis, cuka, lada hitam and boleh tambah air sikit jika suka berkuah..masak hingga mendidih..