Friday, April 12, 2019

Kuah Kacang Daging Istimewa

Assalamualaikum..hollaa!! Arini Pn Doc nak share resepi menu istimewa ya..nasi himpit dimakan bersama kuah kacang daging resepi keluarga yang sangat sedap! Orang johor kalu masak kuah kacang mesti campur daging atau ayam kan..bagi lagi uummphh dia punya rasa! Eh rasa cam hari raya pulak ye..hihi! Ialah kan bulan ramadhan dah menghampiri sangat..tak sampai sebulan lagi pun! Korang dah abis ke qada' puasa? Hihii..okayla jom kita zaass resepinye yok!
Entri lama boleh lihat kt sini dan sini tp takpe kita copy balik kt sini..jom layaan!

RESIPI KUAH KACANG DAGING 
sumber: inahar's cooking time


bahan2:


700-1000 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk 
1 kg kacang tumbuk
 
3-4 biji bawang besar (blend)
 
1-2 ulas bwg putih 
 
3 inci halia (separuh 
blend,separuh ketuk) 
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)
 
5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje  
2-3 keping asam keping
 @ air asam jawa
11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)
 
gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa 

serbukperisa (option) 
air
 
minyak utk menumis


cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis sampai garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacang biasa sbb penggunaan serai yg banya
k,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!

7 comments:

Norlaili A Wahab said...

resepi ni boleh dicuba untuk buka puasa ni.
terutama untuk anak-anak.
kekadang budak-budak buka puasa tak nak nasi lauk bagai :)

inahar ali said...

K.laili..mmg sedap jer mkn kuah kcg ni ngan nasi himpit bulan puasa nanti. Cuba la kak ye!

ASTraveller said...

Salam kunjungan dan follow ya :)

sweetie said...

Salam Ina, lama menyepi, sibuk buat kuah kacang ke? hehhehe... sori akak gurau je.

inahar ali said...

Wasalam kak sweetie..haha iye mmg sibuk sgt ler ni uruskn anak2 masuk kolej dan mcm2 lg kak. Adehh

inahar ali said...

Astraveller..Salam kenal juga buat anda ye. Mekaseh berkunjung ke blog saya.

محمد على said...

شركة رش مبيدات بالدمام
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة تسليك مجارى بالدمام