Thursday, September 2, 2010

CORNFLAKES MERINGUE COOKIES & HONEY CORNFLAKES


cornflakes meringue cookies


honey cornflakes

Salam..ni la dia dua kukis paling anak2 suker..sbb tu ibu kena wat jenis ni dulu..ni pun dh berbalang abih diorang kerjakan..adoyaai!! kena sorok gamaknye..ishishish! honey cornflakes tu resipi kt sini ye! meringue cornflakes tu lak dh wat raya tahun lepas..tp kita cnp balik resipinye ek!!

RESIPI CORNFLAKES MERINGUE COOKIES
(resipi asal dr LG..thnx ye)

Bahan2:
  • 220gm Cornflakes
  • 125gm Choc Chips
  • 150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
  • 3 Biji Putih Telur
  • 1-2 Sth Vanilla Esen
  • 60gm Almond Sliced

Cara-cara

  1. Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
  2. Masukkan gula sikit2 hingga habis
  3. Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30-35 minit. (Ataupun hingga kekuning2an)

11 comments:

KedaiGambarKami, Kluang, Johor said...

wow..mables ah kak inahar..

catlina
http://catlinaflybaby.blogspot.com

inahar ali said...

catlina..mmg marbeles pun..nnti cat tryla wat!syiok woo makan x sedor dh berbalang abih..hehe!

maz said...

salam kak..kat umah ke kat klnik tu..waaa..ckut crnflks dah kluar ni..esk lusa mau brderet2 tu..simpan ye kak..nti kita dtg braya...muahh..

Ida Ddapur said...

emmm..mmg disukai kanak2 ni...style meringue ida lum pernah mkn..mesti sedap ni..

inaku79 said...

kak, lain dr yg lain ni...biasa mkn yg cornflakes madu tu jer.. mesti sedap ni ada choc chips & almond sliced... ;-)

kak ina kl said...

tahun ni kan mood nak buat kukis tak dak langsung ..entah kenapa.

nanti anak pempuan pulang akak srh mereka ajer yang terap..malas sungguhlah

pun doc nanti cuti berapa hari?akak pun nak buat kukis sonang cam nilah

inahar ali said...

maz..alaa..x lawan la kukis maz yg berderet2 tuh..hehe! maz pun jgn lupa tinggal cikit wat akak ye..mana la tau sesat2 akak gi subang jaya beraya..hehe!

ida..nnti cubala style meringue nig mmg sodap!! x muak lansung!

inaku..mmg marbeles tau..nnti ina tryla yg style meringue cenggini..sonang je wat!

kak ina kl..kita cuti 9-13 sept...raya ke 5 dh stat keje balik! akak raya kt mana nnti??

white_rose said...

Salam kak inahar.....sy budak bru belajar....:D ...nak tau....oven pnaskan dlu or dah siap bncuh n msuk dlm paper cup bru pnskan oven tu...
:) ...

white_rose said...

Salam kak inahar.....sy budak bru belajar....:D ...nak tau....oven pnaskan dlu or dah siap bncuh n msuk dlm paper cup bru pnskan oven tu...
:) ...

inahar ali said...

white rose..selalu kalu akak dh siap bancuh baru panaskan oven tuh..15 min jer..sambil2 tu kita masukkan adunan lam cup & susun lam loyang sehingga oven panas..tinggal masukkan lam oven jek..!

Nila Hastina said...

Cookies saya tak rangup pun. Mule2 semua ok tapi part bakar je meringue jadi kecut macam tak solid. Kenape ehk