Thursday, October 15, 2009

HONEY CORNFLAKES

Huhu..ni lak kukis wat pas raya..hehe!!wat ari raya aritu x cukup..sekejap jek licin! so anak2 minta lagi!! resipi amik dari dapur hana jepun yg masih lam pantang lg tu! resipi asal dari ayu singapore.! memang crunchy munchy..seme pun sukeeer sgt! thnx to both ye! akak cnp je resipi ye!! thnx again..

RESIPI HONEY CORNFLAKES

Ingredients:-
(A)

100g cornflakes

100g crispy bubble rice(optional)

100g chopped almond/nuts (roasted)

(B)

110g butter

90g fine sugar

5-6 tbsp honey


Method:-
Mix all ingredients B and put to a slow heat for a few minutes. Stir well. When all the ingredients has dissolved, add in A and stir till Incorporated. Lay small paper cups in a small muffin tray and scoop 1 tsp of mixture. Pre heat oven and bake at 175C for 7 minutes. Let it cool on wire rack the store them in an airtight container.
*You can add your preference for the decorations.

11 comments:

Blushwax said...

Nak try! This year Hari Raya tak banyak rumah yang ada kuih ni. Sedih.

blogresipi said...

Memang best cornflakes madu resipi kak hana nie kan kak. Kite pon buat gak ritu. yang tak bestnye, bila dah start makan tue, tak bleh berenti..hehhehehe

Fiza Nordin said...

kuih ringkas ni sebelum2 ni ade buat.tahun ni plak tak buat...klu buat ni,sementara nak masukkan dalam papercup mulut asyik mengunyah je kejenye eheheee klu buat pun takleh buat sesikit...ramai peminatnye

cikmanggis said...

salam ...wah 2nd round kuih raya!! meriah btol

ain said...

wahhh...dasat ni sampai kena buat 2nd round!! mesti sedap gilos ni!

Watierman said...

Nak kena buat gak...hari tu..nak buat end up gi buat cornflake cookies lak...!

Ms AiReEn MoHd said...

tetibe eryn pun nak wat plak cornfalkes ni la hah..sedap mkn time tgk tb..

inahar ali said...

blushwax..jgn bersedih..haa resipi dh ada..pi wat sediri..leh makan bnyk2..hehe!

ijan..mmg betui pun..bukan anak2 je yg melantak tp makbapaknye pun sama..hahaha!

fiza..kalu nk wat mmg kena standby berbalang2 klu x pakat perabih depan oven jela jwbnye..ngee!

cikmanggis..terpaksa 2nd round sbb x puas makan..hehe!

ain..mmg dasat gilos..muahaha! tp resipinye xderla gilos..sempoi banget!!

k.watie..kena wat kak..sbb senang bebeno!

eryn..betul..betul..betul..betul!! hehe..

ima said...

salam kak ina...wah sampai 2x buatnya...ima pun ada buat gak...tapi dah licin...janji ngan anak2 nak wat lagi tapi..tak terbuat lagi...lebih kurang resepi nih lah jugak...sedap!

inahar ali said...

ima..cornflake camni satu kuarga pun suka kan!! mmg sedap makan xleh berhenti..hehe!

Nadji said...

Bonne idée pour le miel.
Moi, je les fais avec du caramel.
Et c'est très bon aussi.
http://saveursetgourmandises-nadjibella.blogspot.com/2010/07/roses-des-sables-au-caramel-et-chocolat.html
A bientôt.