Friday, October 9, 2009

LEMON ROSEMARY ROASTED CHICKEN


LEMON ROSEMARY ROASTED CHICKEN
resipi chef tersohor JAMIE OLIVER
-(THIS IS A MUST TRY RECIPE..WALLAAA!)

Bahan:
1 ekor ayam
4-5 biji bawang putih-tumbuk*

1/2 biji kulit lemon*

sedikit rosemary leaves (i used dried rosemary)*

sedikit thyme leaves*

serbuk @ grounded blackpepper*
garam*

olive oil*

perisa*

1 biji lemon- di celur dulu
washed potato-
yg kaler pink tu (bnyk ikut suka-buang kulit)-direbus separuh masak bersama sedikit butter,daun thyme & garam

cara:

campurkn seme bahan bertanda * dan lumur pada ayam luar dan dalam. ambil lemon yg dicelur tadi serta cucukkan kulitnye beberapa kali masa masih panas utk lbh juicy & beraroma dan masukkan lemon tu sebiji ke dalam perut ayam tadi. marinate utk 1/2 jam @ lebih. bakar ayam dalam oven @ 180 c selama 45 minit. pastu kuarkan ayam tadi dari oven dan letakkan potato tadi dikeliling ayam serta terbalikkan ayam utk memastikan ayam garing diseme bahagian serta cucuk2kan badan ayam tersebut supaya rempah lbh menyerap masuk. kemudian bakar lagi lbhkurang 45 minit lagi @ hingga ayam betul2 masak! bila dh masak bolehla dikuarkan utk dihidangkan. jus ayam panggang kt dalam dulang memanggang td jgn dibuang..jus tersebut boleh dimasak kembali atas dapur utk dijadikan sos pencicah ayam tadi ye! bolehla ditambah sedikit bawang besar utk menumis serta blackpepper sos utk menambah rasa masa memasak sos itu.
SIAP!

13 comments:

ain said...

aduss!!! lg sedap ni!!!

hana said...

kita pong dh berjaman bli rosemary kering semata2 nk wat ayam neh! tp smpi la nih tk terbuat2! kihkihkih...

CT Delima said...

memang sodap ni ina oiiii.... nnt ct datang panggang sekor cam ni ehh hahaha

Azura Suhaimi said...

Salam kak ina, sedapnya ayam panggang nih, nk bhg. wing dia kak ye..yummy!

Eiba said...

Tersentap tgk ayam tu...sexy lagi mengiurkan...ohhh kak ina..bila agaknya nak dapat makan yang cam nie eh????

cikmanggis said...

dulu cm dah buat ayam panggang ni ni tapi tak puas hati,insyallah nak kena beli ayam hari ni..cuba sekali lagi

QueenJah said...

Dulu2 baca resepi ni kat en3 lain rasa mcm leceh, kali ni nampak sempoi plak...tenkiu ina tunjuk cara paling mudah..
dah tua2 ni kalu nak cuba resepi baru, nak yg senang2 jer...

IMCurtain said...

Salam sejahtera,

Kami ingin menjemput anda menyertai komuniti blogger bagi mempromosikan blog anda secara PERCUMA di laman web kami. Jom berkenalan dengan blogger-blogger terkemuka dan berkongsi tips dengan mereka.

Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya.

Daftar sekarang: Blogger Malaysia [Blogger's Meeting Point]

Malaysia Boleh!

MaNjE said...

wah tergugat iman kite menengoknye,
ayamnye nampak moist dan yummy..
control...control..on diet..hihi

inahar ali said...

ain..aduss mmg sodap! hehe..

hana..haah..ayam ni sesuai gak utk owg berpantang! cepat suh cikabe watkan! huhu..

ct..cepatla panggang pastu pas kt kita sekor ye!

azura..minta maapla zura ooi! ayam tinggal tulang jek! hehe..

ieba..mehla turun kl..leh akak masakkan utk eiba nnti! insyaallah..

cikmanggis..lagi lama perap lagi sodap!rempah marinade tu taruh lebih sikit! ayam xyah potong2 terus kepak ngan tangan jek sbb tender sangat!

queenjah..mmg sempoi kak..jap je wat pastu masuk oven tunggu masak jek!

im curtain..tenkiu nnti kita visit ye!

manje..ayam ni sesuai gak utk oeg diet! x perlu makan ngan nasi..makan cenggitu jek!perghh!

Tukang cerita said...

salam kak...
marbelesnya kak!!!

~tgelak sdiri baca entr akak yg lalu... minat anuar zain ke kak ina??? :P

Watierman said...

Seksi giler ayam tu...Ina!!

izan said...

k ina,

sedapnya ayam tu... teringat macam ayamas gitu.. telan air lior ni terbayangkan perasa lemon gitu..

nyam...nyam...