Saturday, September 4, 2010

BEST EVER CHOCOLATE CHIP COOKIES!!



Salam..waduh mmg syiok munching cookies nih..xleh stop uu!! mmg really the best ever choc chip cookies yg pernah wat..sgt puas hati!! psssttt...boleh challenge famous amous tau!!resipi amik kt dapur noorana ali..sumber asal dr Allrecipes.. thanx ana for sharing this marvellous recipe..mmg best!!! akak cnp resipi kt umah ana ye!! tapi akak tambah cocoa powder utk perisa rich chocolatey!!lebiuuuu...

RESIPI BEST EVER CHOCOLATE CHIP COOKIES
recipe: allrecipes.com

source1: noorana ali
source2: inahar's cooking time

Ingredients


1 cup butter, softened
1 cup white sugar

1 cup packed brown sugar

2 eggs

2 teaspoons vanilla extract

2 cups all-purpose flour - kita kurangkan tepung kpd 11/2 cup je dan tambah 1/2 cup cocoa powder utk chocolate flavour

1 cup ground oatmeal-ganti cornflake kisar sbb xder stok oat kt umah

1 teaspoon baking soda

1 teaspoon b/powder (ni tambah sendiri..ampun ana)

1/2 teaspoon salt

11/2 cups semisweet chocolate chips - guna imported punyer sbb lebih sedap & harum
1 cup chopped almond


Directions

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).

Sift the flour with baking soda. Set aside.Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Add salt. Stir in flour & ground oatmeal, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans. The batter will be quite thick and easier for you to to shape the cookies to a smaller or bigger size.

Bake for about 15 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.

17 comments:

rapheydhillo said...

k.ina,
kita pun buat ccoc chip tadi, tp resepi sendiri..

Cikmin said...

salam kak ina...boleh la cikmin try ni...makasih share resepi ye kak.. :)

inahar ali said...

dhill..wokay nnti akak ricky tgk resipi dhill lak ek!

cikmin..try jangan tak try ye!

pppslah sangat said...

akak,saya terliur tengok gambar pai strawberry akak kat header blog tu..ada resipi tak yg tu?

kay kamal said...

oh sgt la mouthwatering! sayangnye umah bujang tade oven.. T_T

NiezaMan said...

hmm..mcm best nih..kalau sempat nak buat gak ni.
cokkalt mmg fav. anak2

kak ina kl said...

macam sodap ajer..nanti nak try resepi yang ni..dah cuber dah resepi yang lain

inahar ali said...

pppslah sgt..hahaha..gambo header tu mr google yg punyer tp pasnih plan nk tuko gambo tu dgn gambo masakan sendiri..insyaallah!

kay..xpe..simpan dulu resipi nih..nnti dh berdua esok leh stat membaking ek!hehe

niezaman..mmg best pun..nnti try ye!

kak ina kl..kita pun dh try bnyk resipi termasuk resipi chefwan punyer tp yg ni plg best!

az said...

kak, ada 2 soalan :)

1) vanilla extract tu sama ke dgn vanilla essence?

2) ground oatmeal tu, buat sendiri la ye? oat tu kita kisar eh? kalau ganti dgn serbuk badam, ok tak agaknya?

inahar ali said...

az..vanilla extract tu lbhkurang sama ngan vanilla essence manakala ground oatmeal tu meaning oat kisar (kena kisar sendiri ler sbb akak x pernah lg jumpa grounded oat yg readymade)kalau ganti ngan badam kisar pun okay (selain tu leh ganti ngan cornflake @ nestum kisar gak) nnti az leh try ye!

Kjee said...

Ina..Nadia dah try...dia kata best in the world!!!

Kjee said...

Ina..Nadia dah try...dia kata best in the world!!!

inahar ali said...

kakjee..cookies ni mmg wajib buat raya nnti..x cukup 10 balang tau..hahaha!! thnx ye try resipi ni..rajin nadia..hehe!

fmkfaiz said...

kak nak tanya lah butter softened tu selalunya akak guna butter apa yek?

fmkfaiz said...

kak! nak tanya lah, kenapa sy buat dia jadi kembang semangkuk? mcm mana nak dptkan bentuk bulat yg mcm akak buat ni?

Aku Ibumu said...

tgh try buat cookies doc nih..harap2 jadi

Whyzet said...

Salam kak.. Tried ur resipi alredi..yummehh.!!, cepat je licin. 10Q for sharing