Friday, May 22, 2009

MUFFIN COKLAT CIP & MUFFIN BLUBERI..

Ni lak muffin coklat cip & muffin bluberi juga untuk jamuan hari guru pagi nnti! spt biasa..korang layan gambo dulu ye!..resipi kemudian update sbb la ni dh mengantuk sgt..nk zzzzzzzz..pagi nnti keje wehh!! layaaannn...






okayla..bagai dijanji..resipi utk muffin nih..

RESIPI MUFFIN BLUBERI

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
2/3 cawan gula castor (klu guna brown sugar boleh lbhkan sikit amaunnye)
1 biji telur

1 cawan susu segar

1/3 cawan minyak @ butter dicairkan

150 gm bluberi (bnyk ikut suka sebenarnye)

3 suduteh baking powder

sedikit garam

1 suduteh buttervanilla esen

cara2:
pukul telur bersama gula sampai sebati then tambah minyak,susu,garam dan kacau lagi sampai sebati. then tambah tepung yg telah diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan bluberi topping/jem.takyah kacau hanya lorek2kan aje dlm adunan tepung biar nmpak bluberi tu berketul2..masuk dalam muffin cup dan bakar pd preheated oven @ 180c selama 20 minit.

RESIPI MUFFIN COKLAT CIP

Bahan:-

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
1 cawan gula perang

1 sk baking powder

1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam

1 cawan fresh milk

1 biji telor - pukul sikit

1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan

1 sk esen vanila

choc chips secukupnye


Cara :-

Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.

9 comments:

ain said...

banyak buat ni kak Ina, kasi le saya sikit!!!

LiNda said...

kak ina pandai tau...

senang citer suh ambik bau and cuci2 mata dulu kannn...
owh, terkecur saya nengok muffin tuh, walopun muka dia cam ada jerawat batu, takper..saya suka ! hahahah

Noorma said...

Banyaknyer muffin tu akak? habis ker? kalo ada lebih hantar sikit ke bukit jalil yer...he,he...

Rafizah Nordin said...

sekolah boy sambut hari guru jumaat depan.cadang nak buat kek or cc jek la...tp wat muffin pun ok gak kan...cepat2 taip resepi.nak tgk senang tak?wakaka nak yg senang jek adik akak nih...

MaNjE said...

akak!
cik manje curik muffin
coklat 2ketul..
hehehe~ nyam nyam

ZaiY said...

salam kak ina, untuk saya takda ke? bg alamat sekolah anak kak ina tu, sy nak pi ushar2..ekeke

vee said...

kak ina..v tggu resepi muffin chip choc akak nih..
x sabo nak wat nih..hehehe..

rapheydhillo said...

k.ina,
teruja btul tengok ur muffin. teringin nak try tp kena tunggu habis presentation tuesday ni...

inahar ali said...

ain..wat cukup2 utk bebudak bawa pi skool utk jamuan hari guru!xde belen langsung..akak pun x merasa w/pun sebiji..ahaks!

linda..hahaha..haa akak dh update resipinye..silala cergaskan diri utk watnye!

noorma..licin semenye..tuan umah pun x merasa..huhu!

fiza..resipi dh update..lbhkurang resipi muffin ummi tu!

manje..pttpun x cukup muffin tu..rupanye manje cilok 2 ketui..hehe!

zaiy..hehe..udah licin i'm soriiiiiii!!

vee..akak dh taruh resipi!wat jgn x wat tau!

dhill..mesti buat tau muffin nih!! mmg marveles gitu!!