Tuesday, May 26, 2009

Potato bread again!

memandangkan demam bun kentang belum berakhir lagi..sbb tgk seme geng pun wat bun kentang si ros tokyo nih....w/pun baru wat aritu tp anak2 makan x puas kata mereka so akak pun apalagi terus mulakan projek..klu aritu guna resipi ros gak tp kali ni guna resipi baru yg ros dh adjust sikit..mmg gebu & lembut giler! tenkiu ros..akak cnp je ye!!

RESIPI BUN KENTANG ROS ONIGIRI

bahan2:


250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye

2 sudu besar susu tepung

1 biji telur ( dipukul sedikit)

120ml susu segar

2 sudu besar marjerin

2 sudu besar gula
(akak tambah kepada 5 sudu besar sbb anak2 suka bun manis sikit!)
4 gram yis ( 1 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.


bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar

2 sudu besar gula


caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.

Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. bila masak akak sapukan marjerin panas2 kt atas roti tu. Ok dah siap Selamat Mencuba...

9 comments:

Fa'e said...

aah la ...kak ina, saye dah buek 2minggu lepas, anak2 suke sgt! kejap je licin. siap request lagik!
sedappp....lemak2 manis gitu! anak yg sulong tu siap kasik tau len kali ibu nak wat letak bebyk cream kat atas tu yea...ok la anak ibuu...len len kali ar ibu wat lagik!

ain said...

saya akan cuba bila dah ada BM nanti..hihihi

inahar ali said...

fa'e..potato bread mmg fav sekeluarga..selalu beli yg carrefour punye!! mmg sedap gilos tp asik x cukup je..haah amik ko la ni leh wat sendiri.. hehe..jimat & lebih kenyang!!

ain..alaa owg len akak tgk pakai BM cap tangan je tp kemain gebuz u!!nnti ain cubala ek!

domestic engineer said...

Salam Kak Inahar, my hubby n anak2 pun suka kat potato bread tu. Slalu beli kat Carrefour dulu tp Carrefour kat pdg pasir ni xda la plak. Sadis. Now, ada good reason hubby kena belikan BM for me dgn kadar segera he he..

p/s- Mananya marble cake n choc muffins tu? Cikgu kat pdg pasir tu tunggu juga kot2 org nak kirim, x sampai2 pun. Kesian dia...
(my FB link, refer to my blog ya)

LiNda said...

kak ina, naik tergebu mata saya nie..

memang pun selalu bli kat car4. saya nie bab uli menguli selalu failed !. hik hik hik

fizan *sew addict!* said...

hehe my fav juge nih....ahaks...

halen said...

wah, kak ina pun dh buat bun kentang ker x ble jd nih..

FiDa@aMiDa said...

wah sedap tu kak ina...wajib saya try ni :)

inahar ali said...

ziela..laa masih teringat2 ke choc muffin tu ker?? alaa kempunan lak dia..ciannye!hehe..

linda..cepat2 suh cikabe beli BM yek!!

fizan..kita serupaaa!!

halen..cepat wat tau sebelum kempunan sehh!

fida..awakkan terrer wat roti..apalagi projekla terus beb!! hehe..