Thursday, November 30, 2017

OREO CHEESE CUPCAKE

Assalamualaikum..arini kita nak kongsi lagi satu entry tertunggak ye. Oreo cheesecake cupcake yang dibuat 2 minggu lepas..huhu! Menu favourite anak2 juga amat mudah menyediakannye dibandingkan dengan membuat cheesecake biasa tu. Nak makan pun senang cupcake ni tinggal ngap masuk mulut jer haa..hihi! Resepi dah selalu kita kongsi sebelum ni di sini dan sini tapi jom kita semak lagi sekali yok!

Oreo Cheesecake Cupcake
resipi: resipi citarasawan
sumber: inahar's cooking time 


Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang krimnya-nak guna krimnye pn boleh)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50gm serbuk oreo
1 sudubesar tepung (kita tambah)
Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek) 


Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar). Ketepikan dahulu.
2. Putar cream cheese, mentega, gula dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.
4. Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.

5 comments:

Norlaili A Wahab said...

Yum yum....Oreo + cheese = cupcake 😋😋😋

Juls Julie80 said...

salam ziarah & follow #903.

sedapnya nampak cupcake tuu... ntah bile rajin nak try..hihi

inahar ali said...

laili..gandingan oreo n cheese mmg sepadan dan meletop..hihi!

inahar ali said...

julie..thnx mai visit blog akak. nnti tryla resipi ni..mmg sedap!

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)