Friday, November 14, 2014

HOMEMADE ICE-CREAM

Assalamualaikum..taraaaaa!!! See my homemade ice-cream! Wallaaa! Ini adalah kali ke tiga Pn Doc membuat aiskrim sendiri..sebelumnya adalah di sini dan sini. Kali ni bila tgk ramai kengkawan blogger yg membuat aiskrim menggunakan resipi yg ada bahan ovallete rasa macam teruja nak memcubanya. Memang betul aiskrim yg terhasil tu agak lambat mencair tidak spt kebanyakan homemade aiskrim yg lain. Resipi yang kita kongsikan ni berdasarkan resipi dari dapur Marsita(my mintroom) tp telah kita olahkan sedikit bahan2nya. Hasilnya memang sangat berbaloi dapat 2 tupperware besor...ha amik ko..puas makan anak beranak!! Anak2 dan hubby kata sgt yummy! thanks Marsita berkongsi resipi yg best ni..Jom kita zaas resipinye ya!

HOMEMADE ICECREAM 
sumber 1 - Marsita Yahya
sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan2:
1 tin susu sejat
1 tin susu segar - Pn Doc gantikan dgn whipped cream (freshcream)
4 sudu besar gula - tak letak
4 sudu besar susu pekat manis - Pn doc letak 1/4 tin susu pekat manis
2 sudu besar ovallete
1 sudu besar esen vanilla
strawberry emulco (buat dua perisa iaitu vanilla & strawberry)

Cara:
Satukan ke semua bahan kecuali esen vanilla & perisa strawberry.
Pukul dengan kelajuan tinggi lebihkurang 20minit hingga gebu.
Masukkan dalam freezer, biarkan ia separuh beku lbhkurang 4-5 jam.
Keluarkan dan kacau sedikit dgn spatula kemudian bahagikan aiskrim kepada beberapa bahagian mengikut perisa. Masukkan perisa kepada setiap bahagian masing-masing.
Pukul semula setiap bahagian dgn perlahan selama lebihkurang 5 minit hingga ia likat.
Masukkan semula kedalam freezer semalaman atau sehingga mengeras elok.
Selamat mencuba!

Vanilla-Strawberry-Chocolate Ice cream Print Recipe Bahan: 1 tin susu sejat 1 cwn susu full cream 4 sdb gula 4 sdb susu pekat manis 2 sdb ovellette 1sdb perasa Chocolate 1 sdb perasa strawberry 1sdb essen vanilla Wire Whisk Cara: Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga perasa tadi ke dalam setiap bahagian. Flat Beater Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras. Selamat Mencuba!

Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Vanilla-Strawberry-Chocolate Ice cream Print Recipe Bahan: 1 tin susu sejat 1 cwn susu full cream 4 sdb gula 4 sdb susu pekat manis 2 sdb ovellette 1sdb perasa Chocolate 1 sdb perasa strawberry 1sdb essen vanilla Wire Whisk Cara: Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga perasa tadi ke dalam setiap bahagian. Flat Beater Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras. Selamat Mencuba!

Make Money at : http://bit.ly/best_tips

selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dal

Make Money at : http://bit.ly/best_tips


12 comments:

Nikee Me said...

RAJIIIN KAK NA...

inahar ali said...

nikee..berapa tahun sekali wat homemade eskrem kan..mmg ler rajin..hahaha!

Bicara Kak Noor said...

wah doc ina nak buat jugak lah bahan rasa nya lengkap dah ni

MamaFaMi said...

Nak eskrim jagung satu!
Ahahahaha... ada yang kena kejar ni. Benda yang ada dia tak nak, benda yang tak ada dia mintak! Hihihi... hellooo... customer is always right ok! Nanti nak wat gak ar. Guna versi Puan Doc punya... :D

inahar ali said...

kaknoor..buat jangan tak buat ye..hehe!

inahar ali said...

mamafami..meme nok kena kejor doh nih..penat wehh pukul eskrem stoberi nyer mintok eskrem jagung pulok doh..grrrrr..haha!!

adda syuhada said...

sedapnya eskremmm...

inahar ali said...

adda..cubala resipi ni nnti. Insyaallah sedap!

Sweetie said...

wo..wo..wo... rosaklah bisnes walls cenggini gayanya....

inahar ali said...

Kaksweetie..kihkihkihhh!!

bon said...

Kalu letak perisa sekali harung sedap tak?ada cakap bubuh jer semua sekalik...

inahar ali said...

Bon..kalau nk wat satu perisa jer mmg boleh taruh sekali harung tp kalu nak wat marble ke atau perisa lain2 kena la asingkan adunannye tu..