Wednesday, February 11, 2009

ICE CREAM

salam everyone..akhirnya ku berjaya wat homemade ice cream selepas terliur menengok ice cream yg fizanordin wat aritu..actually i wat ice cream nih hari ahad malam baru nih dan sambung memukulnye lagi pagi isnin semalam..


resipi adalah dari cik mat gebu @myR..thanx again mat for sharing this simple but marvelous recipe! actually resipi mat adalah aiskrim kacang merah tapi i tukarkan kepada aiskrim strawberi yg menggunakan pes strawberi yg dimasak sendiri...

RESEPI AIS KRIM

Bahan2:


500 ml susu segar
270 gm coffeemate creamer

100 gm castor sugar

strawberry paste (i buat sendiri guna fresh strawberry with slight sugar and boiled till become slightly thickened)

strawberry essence


cara2:
  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
  3. Perlahankan speed. Masukkan pes dan esen strawberi dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman. (i wat half plain vanilla & half perisa strawberi..biasala anak2 lain2 perisa yg diorg suka..)

11 comments:

cikmanggis said...

Aiyooo...buat ais krim sendiri?...bagusnya inahar ni!

Rafizah Nordin said...

mak oii lambatnya hasrat temakbul.aiskrim kita dah lame jadi baje hahaha

anawahid said...

nak oder aiskrim 2 baldi 2 liter... heheehe.. vanilla n cekelat...boleeeeeee x???

inahar ali said...

cikmanggis..saje nak rasa homemade ice cream ..x penah wat pun sebelum ni..

fiza..haha..udah banyak sgt hasratnye..terpaksa le ikut giliran..hehe!

ana..kamu nk oder bebanyak sbb nk wat eskrem goreng ke?akak nk tumpang sekali..ahaks

rapheydhillo said...

k.ina,
teringat masa kecik dulu emak selalu buat aiskrim sendiri.. siap pakai telur segala..

nueeunlimited said...

wuuuu...akak.pndainye.x sgka la eskem leh jd cam kat kdi. leh bukak kdi eskem pasni. best2..akak ni mmg pndai msk la...nnt nak try la.huhu..asik nk try je.tp, x gak buat2.kih3x...

inahar ali said...

dhill..apalagi posla resepi eskrem mak dhill lak..mesti nostalgia kan!

nuee..try jgn tak try..hehe..

Datin El said...

mak ai..rajinnye dr ni...tabik spring kat inahar ni..nak order leh.. eskrem deroyan..

MamaFaMi said...

Dulu, ada gak hati nak buat icecream, tapi la ni dah balik Malaysia, tak kuasa dah mak nak buat.. ahakss... beli je senang.. hehehe...

KakChik said...

Nampak senang je resepi dan caranya. ni yang makin tergoda ni... kalau dulu kurang minat dok kat dapur, skrg kakchik dah menjadi-jadi berjangkit dgn kawan2 blogger.
insya-Allah nanti nak cuba buat ais krim ni. kakchik nak copy resepinya ya.

anatahir48 said...

Kak, ana dtg nak kecek ais krim ni..nak cikit nak cikit..