Monday, February 9, 2009

KEK LAPIS ASAM GAMBIR

Salam..ni dia kek lapis asam gambir yg baru masak malam ni tadi..resepinye dari koleksi lamaku..x ingat sumber magazine mana..apa2pun..sebenarnya ia adalah kek lapis kukus tapi memandangkan maleh nak mengeluarkan alatan pengukus tu..so kita bakar jela! sebelum ni i dah wat kek ni few times..mmg lembab sangat texturenye..


RESEPI KEK LAPIS ASAM GAMBIR

Bahan2 A:


4 biji putih telur
250 gm gula kastor (i reduce to 200 mg)

Bahan2 B:

4 biji kuning telur
2 sudu besar susu pekat

250gm buter golden churn

1 sudukecil baking powder

250 gm biskut creamcrackers dihancurkan

asam gambir yg mencukupi

80 gm
kaya
sedikit pes pandan (i tukar ngan pes strawberi)


pukul A hingga gebu.pukul B berasingan.(tanpa kaya & pes strawberi). campur A dan B bersama creamcrackers dan kacau rata. bahagi kpd dua adunan. satu adunan di tambah kaya dan pewarna hijau .lagi satu adunan ditambah pes strawberi dan warna merah. then kukus selapis demi selapis diselangselikan dgn asam gambir hingga selesai..

9 comments:

rapheydhillo said...

k.ina,
asam gambir tu sama dgn asam flake paket merah tu ye? Suka kek lapis asam tu.. tp rasa sure manis kan? Lately i'm not really fancy of makanan yg manis2 ni.. so, klu masak mmg sure i'll cut on sugar.. dan klu boleh cuba kurangkan baking project.. (alahai, teringat pulak cik abg yg teringin nak mkn kek.. dah hints since last week)

inahar ali said...

dhill..akak dah kurangkan sugar tu banyak..mmg agak kurang manis rasanya..tapi klu dhill nak guna biskutmarie pun boleh dan perlu kurangkan lagi sugarnya lbhkurang jadi 18o mg sbb b.marie kan dh manis..

anawahid said...

rajinnya akak melapiskan kek tuhh... tido tepi oven ka??.. hehe...... ampooonnnnnn........larikkkk...

anatahir48 said...

Kak, tk penah dengan asam gambir la...camna ek rupenya tu?

inahar ali said...

ana oit...asam gambir tu haw flakes laa..kita guna bahasa melayu tulin..haha!

inahar ali said...

anawaheed..biasala sebelum ku menggantung kuali mulai minggu nih..kita perasap betul2 oven tuh!

cikmanggis said...

bleh bake ya?mana sedap bake ke kukus?

inahar ali said...

cikmanggis..dua2 pun sodap..tp mungkin kukus lg best kot!

domestic engineer said...

Ooo so asam gambir tu asam haw flakes la ya. Mak mertuo selalu buat ni tapi I belum try lagi sebab tiap kali nak buat je mak mertua dah buat dulu (alasan he he...)untuk cucu2 dia. I bet yg ni mesti lagi sedap sebab mak mertuo bubuh pewarna je, tak bubuh perisa strawberi and kaya. Dah berjauhan dari mak mertuo kena buat sendiri la nampaknya.