Wednesday, February 4, 2009

KEK PISANG

Salam semua..akhirnye ku berjaya membuat kek pisang yg telah ku plan lama sebelum nih..mmg memula nk ikut resepi yatt yg ala2 english style tu..tapi memandangkan masih ada stok yogurt yg hampir expired beserta buah lemon yg dh kecutmecut tu so i pn tukar planla pulak...
so kali ni i guna resepi chefwan yg telah diadjust sesikit..lagipun satu dunia dh guna resepi yatt so kali nih kita try resepi ni pulak..apa2 pn gaya english ala2 yatt iaitu meletakkan potongan pisang kt atas kek tu masih ku ikut supaya tak kempunan,..hehe..ampun yatt!


ni foto masa masih dalam oven tuh..adeh panas..panas! my hubby marah sebab amik foto masa kat dalam oven ni..ntah aper2 ar bini aku ni..kihkih!





RESEPI KEK PISANG

Bahan2:

1 cawan pisang emas lecek
13/4 caw tepung

225 gm butter

2 biji telur grade A

1 caw gula halus(i guna 1/2 gula castor,1/2 brown sugar..kurangkan amaun sikit jadi 3/4 caw. je)
sedikit lemon juice
1 suduteh soda bicarbonate

1 suduteh esen vanilla

1/2 caw yogurt

sedikit walnut cincang..bakar dulu.(i x guna pun sbb xde stok kt umah)
garam

cara:
pukul mentega dan gula sampai kembang.masukkan telur satupersatu.then masukkan esen vanila,lemon juice & yogurt.kacau sebati.last masukkan tepung dan pisang lecek. bakar pd preheated oven @ 180 c selama 45-60 minit(ikut oven masing2)

nanti korang cubala resepi ni..mmg tak menghampakan ..sgt soft & lembab..tak muak lansung bila makan...

11 comments:

cikmanggis said...

fuyoo....bestnya!akak nak buat petang ni la...respek la dr...bizi bizi pun sempat masak kek!

inahar ali said...

cikmanggis..hahaha..adh teringin terpaksala memasaknya..lagi puashati dari kita beli tu!

ayohwang said...

Bukang gune pisang kembor deh.....

hana said...

a'ah la nmpk moist! sedap tuh kak! bak sepotong! heeeeee.....

rapheydhillo said...

k.ina,
sekali pandang mcm carrot kek pulak. My cik abg sure suka punya.. tp saya kurang suka kek pisang. I prefer lepat or cucuq je..

inahar ali said...

hana & dhill...u have to try the recipe..mmg walla..akak pun x bape suka kek pisang tp bila wat sendiri pakai resepi ni dh bnyk kali mmg x menghampakan langsung..trus suka ngan kek pisang.(x sama rasa cam kek yg kita beli kt kedai tu!)

M D said...

Wow, the cake looks delicious! And since I love bananas so much, I'm going to try this recipe soon. Will get back to you with the result.

Cheerio,
Menaka

inahar ali said...

hi M.D..yes..u must try the recipe..it's simple & delicious too!

Idayu said...

kak, kalau tak guna yogurt boleh tak?

inahar ali said...

idayu..boleh tukar yogurt ngan susu.

rapheydhillo said...

k.ina,
nanti i try.. (bila tu tatau le.. stok pisang ada kat rumah nih!)..