Saturday, February 7, 2009

PIZZA OH PIZZA...

salam..akhirnya berjaya gak nak wat pizza sendiri setelah asik terliur je nengok umah owg lain makan homemade pizza..bukan x pernah wat sendiri tp selalunya beli doh readymade kt bagus then tinggal masak topping sendiri je kt umah sbb maleh nk uli2 ni..maklumla kita xde breadmachine cam owg lain..uhuks2x.



resepi dohnye i ambil dari umah cik mat gebu..tq mat share resepi doh ni..mmg gebu betul!

RESEPI DOH

BAHAN:-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
1
10 g yis segera

1 camca besar gula halus

1 camca teh garam halus

4 camca besar mentega

1 camca teh bread softerner

1 camca teh bread improver


UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu topping sebelum dibakar semula for another 15-20 minutes.

Manakala resepi utk topping nye mmg resepi sendiri..ha..ah..resepi men campak2 je..selalunya i kalu masak sos tomato ni mmg masukkan sekali ayam@daging terus masa menumis sos tu! senang citer x yah nk celur@rebus dulu ayam tu..

RESEPI SOS TOMATO AYAM

Bahan :

chicken fillet-potong dadu
bawang besar dadu kecil
bawang putih-cincang halus

cili giling (ikut suka klu nk pedas)
sos tomato/tomato puri

buah tomato cincang kecil

cendawan butang (dlm tin)

lada hitam kisar

garam

gula

oregano

minyak utk menumis


bahan lain utk tambahan topping:
nenas tin -dadukan
sosej
chicken salami

cili benggala(i x letak sbb my kids x suka)

mozzarella cheese secukupnya.

cara masak sos tomato tu spt biasa, tumis bawang/garlic dulu sampai naik bau then tambah cili giling,tumis lagi sampai pecah minyak..lepas tu boleh masukkan ayam,tomato sos,buah tomato cincang,cendawan butang,garam,gula secukupnya,lada hitam & oregano. masak sampai mendidih.kemudian bolehla disapu atas roti separuh masak td.
bahan2 tambahan spt sosej,chicken salami,nenas,cili benggala hendaklah di hias atas sos tadi dan diakhiri dengan mozzarella cheese then bakar balik dlm preheated oven for another 15-20 minutes.siap utk dihidangkan..jemput makan semua ye!

11 comments:

anawahid said...

pizza panasss... satuuu.. cheese lebihhh... amboi kak, sedap kate yer owang ader BM, kita x der tawww... pon uli wat pizza pakai tgn... huhuuhuhu... dh kuar muscle nih.. camno???.. hehe

Rafizah Nordin said...

hah kak ana... kite baru nak tulis camtu gak.

k ina,kite ade je BM tapinye BM duk dlm lemari. Nak letak kat luar xde tempat.biler nak buat ape2 disebabkan malas nak kuarkan dan memasukkan balik BM tu,uli pakai tangan je la...hb dok jeling2 jek... aritu nak beli BM tak sempat tunggu siang, hahaha!!!

inahar ali said...

ana...iyeke kamu xde BM?..ek ele..melihatkan kamu yg tersangat rajin memasak melampaui tahap Gaban tu..kuingat kamu ada BM..Alahai..ana bodeklah cik abe beli satu sbg upah utk sang isterinye yg terLebih sudaahh!!..

fiza..susah2 sedekah aje BM tu kt akak..xdela sakit mata lagi mr.hubby tu nengok!!hahaha...susah-susaah aje!!

ela said...

kak ina..ela pon lum pernah try wat pizza..lamaaaaaaaa giler dah kat lam list ni ha...ela pon tak da BM..tu yg liatttt nak wat tu..senang ke wat pizza tu...

Luth Textile said...

sedap..
nak nak...

inahar ali said...

ela...klu takat ela anakberanak nk makan..takdela sampai kuar peluh jantan menguli...hehe!

luth...jemput jamu mata jela ye!

KakChik said...

Wow! Gebunya pizza dia. Sedapnya... dah beberapa hari tak buat pizza ni, terasa naik balik semangat lepas tengok pizza inahar ni. Menggoda.

rapheydhillo said...

Mmg tergoda tengok pizza ka.ina nih. Saya dah lama tak buat pizza sendiri.. selalu order Domino's je.. he..he..

Pok said...

Bagus-bagus tu. Ayohwang setuju sangat ah kalu nok makang pizza kita buat sendiri. x soh dok beli Pizza H** tu. Kite boikot Amerika.

inahar ali said...

kakchik..pi buat pizza cepat sementara tgh bersemangat nih..!

dhill..baik wat sendiri bak kata ayohwang..kita boikot amerika..huhu!

pok...nnti kito nok raso pizza pok wat pulok..mesti sedap taruh topping daging gulai kawoh ko!

KakChik said...

tak boleh nak buat pizza la buat sementara ni, wayar oven digigit tikus la...