Thursday, November 13, 2014

THE BEST BROWNIES IN THE WORLD..



Assalamualaikum..hari ni kita nak berkongsi lagi satu resipi brownies yg marveles iaitu The Best Chocolate Brownies In The World..tu diaaa nama bronis tu mmg panjang lagi hebat..hehe! takper yg penting nama tu mmg menggambarkan rasa browniesnye yg sgt sedap..sama hebat dgn rasa Chewy Gooey Brownies yang sangat popular dikalangan blogger masakan sebelum ni..boleh lihat resipi di sini ye! Mekaceh saya ucapkan kpd Fiza yg sudi berkongsi resipi best nih..resipi asal dari The Frugal Chef. Thanks to both ye!
So jomlaa kita semak resipinye..

THE BEST CHOCOLATE BROWNIES IN THE WORLD
resipi asal - The Frugal Chef
sumber 1 - Fiza

Bahan A
4 biji telur
2 caw gula castor - sy tukar kepada 1 caw gula castor + 11/2 caw gula perang
1 caw mentega cair
2 sudu teh esen vanilla

Bahan B
11/4 caw serbuk koko
1/2 caw tepung gandum
1 sudu teh garam halus
almond nibs/walnut
chocolate chips - sy tambah

Cara:
Gris loyang 10"x10" dgn minyak atau mentega kemudian tabur sedikit tepung.
Didalam mangkuk, pukul telur hingga kembang kemudian tambah gula dan pukul lagi hingga gula hancur.
Tambah esen vanilla dan mentega cair dan pukul sebentar saja.
Kemudian tambah tepung , serbuk koko dan garam halus dan putar lagi sekadar bercampur bahan.
Akhir sekali bolehla tambah almond/walnut juga chocolate chips secara kaup balik sahaja bagi rata.
Tuang ke dlm loyang dan bakar pd oven yg telah dipanaskan pada 180c selama 35-40 minit bergantung kepada oven memasing ye.

Tips - Jangan putar adunan brownies ni terlalu lama ye, sekadar bahan bercampur jer.


 

13 comments:

MamaFaMi said...

Best in the world eh Doc? Manis tak? Rasanya mama pernah buat kot... ahaha... lupa ar. Tapi dari gambar yang dipost ni, nampak ke'gooey'annya

Kjee said...

Kjee dah tak baking lagi sekarang sebab tak ada sapa nak makan lah Ina. Sedih kan. Karang kalau Kjee telan sorang2, hmmm naiklah lagi bacaan gula dalam darah!

Sweetie said...

Apa yg best sangat ni... brownies ni saya pernah buat sekali dulu... Raya haji 2009.. pertama kali buat tu, dan saya hantarkan ke asrama anak lelaki saya. Dia tak balik masa raya tu sebab SPM tgh on... Kawan2 dia sume suka dan puji sedap ... skrg ni kalau saya jumpa rakan2nya tu mereka akan sebut, "untie sedaplah kek dulu tu... buatlah lagi! So? mmg best in the worldlah kan!

inahar ali said...

Mama..tu la pasal..otai namanye dah berapa ratus kali wat brownies sampai lupa yg mana satu pernah wat ke tak..kan..hehe!

inahar ali said...

kakjee..tu la kakjee benda manis2 ni kalu kita nk perabihkan mmg naya la..lg kalu ada kencing manis kan. takper insyaallah kalu ada rezeki kita wat lain anto umah kakjee..lebiuuu!

inahar ali said...

kaksweetie..mmg pun..terbaekk dari ladang..hehe!!

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Anonymous said...

Puan doc..akak nk tanya camner nk bagi brownies tu mcm merekah sikit atas dia tu

inahar ali said...

Anonym..kalu ikut resipi brownies mmg akan menghasilkan top yg merekah kt atas tu..klu x merekah tu maknanye kurang berjaya kejadiannye tu..

Mayang ABDUL RAZAK said...

ADEHHH SEDAPNYA KAK INA...

inahar ali said...

Mayang..adeehhh..dah lam udah abisssla cayangg..cian dier..huhuu!

Ahmad Aiman said...

mentega cair tu cmne ye...kita panaskn mentega ke

inahar ali said...

Aiman..iye kita panaskn sebentar mentega atas dapur atau microwave hingga ia cair.