Thursday, January 6, 2011

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES




Salam bersiaran kembali dan tidak lupa ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2011 wat seme kengkawan ye! alahai spt besela tuanrumah terlambat nk wish sbb awal tahun nih mmg sibuk ngan persekolahan anak2..mcm2 hal nk diuruskan. arini br dpt bernafas sikit..leh la kita mengupdet blog yg dh hampir usang nih..hehe! alaaa..dh windu membaking so rini kita wat brownie nih yg sgt mudah disediakan..cuma godek2 guna senduk jek pastu bakar..senang banget tp hasilnye sgtlaa memuaskan hati..timokaceh wat alongroz yg sudi berkongsi resipi best nih..resipi asal dari dapur wani..thanx to both!! mmg mantopp!! korang silala cuba nnti yek! jom tgk resipi..kita cnp dari dapur along ye.muaahh!
RESIPI CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
resipi : wani
sumber 1: alongroz 
sumber 2: inahar's cooking time 
(ni resipi utk setengah adunan)


(Makes 8" square)
INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts

METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.

Add in nuts.

2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.
Bake at 160C for 45 min.(ini resipi separuh adunan jadi hanya 25-30 minit je)



16 comments:

Deliah's Deli said...

salam kakak dr..ni yg x thn tgk ni...mgoda abis!

izahdaut said...

salam kak...mmg sedap brownies ni..sejuk2 ni sedap nor la ngunyah je ni

aidah said...

Salam Inahar,
Rasanya belum terlambat lagi nak ucapkan selamat tahun baru kan. Semoga ceria selalu dan sihat sentiasa hendaknya. Akak doakan tahun ni membawa rezeki yg berlebih2 lagi hendaknya buat Ina dan Keluarga. Wah sedapnya brownie tu, akak tak pernah buat brownie lagi, nampak bahan2 dia pun simple je. Akak memang suka resepi2 yg simple ni.

Yatie said...

Salam K.Ina,
Dah lama teringin nak buat BROWNIES ni...tapi tak terbuat2...nak rasa seketoi kak...nnti yatie buatkan akak seloyang ya...kih3..

inahar ali said...

deliah..menggoda kalbu ye?? pi cepat wat takut kempunan nnti..hehe!

izah..nih mmg akak tgh ngunyah laa nih..hehe!

kak aidah..nnti cuba laa resipi nih..sempoi & sedaap!

yatie..nk pos seketui bronis ke JB cam x baloi jek..baik yatie wat sendiri pastu pos kt akak seloyang aar..kihkih!!

cikmanggis said...

kita nak wat jugak inahar:)nampak sungguh sedap.Selamat tahun baru ya

Noorma Ismail said...

Akak ...saya pun nk brownies ni..tp sepotong jer lah... takleh banyak2..kang kengkawan lain tak merasa...hehehe...

Akak, Strath tu saya ambik yg tablet, satu kotak tahan ler 3 bulan.. akak goole ler, kat FB pun ada.. kalau yang syrup tu tahan lebih lama..
untuk orang dewasa, kalo kulit itam legam, takkan nk jadi putih melepak plak kan..kang ada plak yang ganti Michael Jackson..hehehe...

CatlinaFly said...

.....
.....
.....
....
....
...
..
..

speechless...hehehe

inahar ali said...

cikmanggis..cubal ye..selamat thn baru gak wat cm!

noorma..la nih musim owg nk putihkan kulit cam artis korea..abih kulit itam pun berangan nk putih..camner gaya tu?? mmg lawak..wakaka!!

catlina..speechless tgk bronis ni ker?? kalu dpt rasa br leh kuar sore kan??? cepat pi dapur tuh..eein sure suker giler dpt mkn bronis..hehe!

AZLITA AZIZ said...

salam ina...
sedapnyer Brownies..ai... bila lah nak buat... mintak seketul ina nak merasa... kang kempunan pulak...

Anie said...

Salam K Ina,

Dah abis cuti2, bestnya...hehehez.

Brownies mkn dgn aiskrim vanilla, mmmmzzz sedapnya. Sampai menjilat pinggan ;)

hasni said...

kak ina!
sedapnya
macam moist n sejuk aja ditekak
nak seket!

inahar ali said...

azlita..meh aar masuk dapur kalu nk merasa bronis nih tp sepotong jer tau!! sbb kt dapur pun tinggal ciput jek lagi..hehe!

anie..waduh mmg best kalu dpt ngap ngan eskrem tp masalahnye x sempat bereskrem..seloyang hampir licin dah haa..kihkihh!

inahar ali said...

hasni..alahai adik akak nih cam ngidam je ek!! nnti akak tolong poskan seloyang ek tp x tau bila nk wat lagi..hahaha! xpe kalu hasni wat sendirik lg puashati tau..hehe!

Arizakiah said...

Tergoda...nampak sangat moist...

HomeKreation said...

Alaaa terlambat ler kita sampai, gerenti abis dah ni. Aik, Along punya share pun dah abis kena ngap, tak boleh jadi... buatkan seloyang tuk Along boley? Kalau tak, nnt Liana nangis guling2 camna nak pujuk nanti....kikiki.