Monday, January 24, 2011

CHOCOLATE CAKE- the SUPERMOIST one!!!

Salam bersiaran di tengahmalam yg dingin nih..cewaahh!!! ekceli tuanrumah baru balik dari keje.. x sempat mandi lg terus ngadap pc..hehe!! bukan ape...saje nk tunjuk kek cekelat yg kita wat malam minggu ritu tp br ni la sempat nk wat tayangan perdana..minggu nih puan doc dh stat bertugas kembali hingga malam..tu yg kita updet yg mana sempat jek!! yg penting kena post menu yg menarik lg melotupss kaaaan!! begitu juga kek cekelat nih yg tersgtla sedapnye..resipi amik dr dapur cikgu dzana kt batu pahat nun..cikgu dzana pung amik resipi dari dapur alongroz!! bak kata kedua2 cikgu dzana & alongroz..kek ni mmg rating 5 star ..sgt moist,rich creamy & very chocolatey..definitely the BEST CHOCOLATE CAKE yg kita pernah wat..melotupss uuu!!! tp spt bese puan doc ni mmg sedang kemalasan yg amat..kek yg sepatutnye dikukus tp telah dibakar secara waterbath oleh puan doc..wakaka!! tp hasilnye tetap maintain very the moist one!!! ia bertambah moist & sedap lepas disimpan semalaman..perghh!! my kids mmg suker banget..millions of thanx wat cikgu & alongroz ye...pasnih mmg akan wat berkali2 lagi cam cikgu dzana yg dh ulangtayang kek nih 3 kali gak..hehe!! cayaang korang...muaaah!! so jom kita zaaasss resipi..minta izin kt cikgu utk cnp resipi ye..lebiuu!!

RESIPI KEK COKELAT MOIST KUKUS
Sumber: AlongRoz MYresepi

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
1 tin Susu Isian Cair*

200g Minyak Masak Sayuran*

250g Susu Pekat*

4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..

250g gula kastor*

150g Tepung Gandum

1 st Bic Soda

1st Baking Powder


Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. **(kita bakar secara waterbath @ 180c selama 50-60 minit)**
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ganache. (ganache x wat sbb mmg dh just nice kemanisannye)



19 comments:

Nieza said...

wah menariknya tgk kek ni...terliur lak nengok kek ni mlm2...sure mlm ni saya tido mimpi kek ni doc..hehe

ummi_khalish said...

sangat moist dan menarik....:-)

drzeze said...

Sis,myself memang takpandai masak kek tapi yang nampak memang kena wat..feberet ni choc moist..thanks for sharing

mokwonik said...

salam ina, dtg sini nak salin carrot cake..tapi choc cake pun nampak sedap..kompius dah nak buat yg mana satu..semua nye promo baik nyerr! hihi

Ida Ddapur said...

Slm doc....wahh cam menarik jer...mmg nmpk moist bangat...suka2..nak cuba2

fara dean said...

salam kak..
sedap kan main lg kek tu..
kena try juga ni..

NiezaMan said...

Pagi dah tayang kek..buat terliur je..Nak kena buat ni utk birthday anak dara ari ni & hubby jumaat ni

hana said...

penah buat kek nih dolu2... mmg moist dan lembut banget! opah xde gigi senang betol nak ngunyah! hihihihi

kaksu said...

salam ina, harap sihat semuanya. memang nampak moist sangat kek tu, aahhh macam dah terasa sedap pulak kat tekak ni kihkih...pandai tul ina ni menggoda kan..

Wattie said...

Salam Ina,
Wahhh very the moist la nampak kek tu, kalau dapat kat anak2 dirumah mau licin jam tu jugak dibuatnya...

aidah said...

wah nak cuba buat pulak choc cake yg bakar cara steam bath ni

Faarr said...
This comment has been removed by the author.
inahar ali said...

nieza..uish kalu memalam mimpi kek cekelat..sure bangun tido meleleh ayor lior kempunana..hahaha!!

ummi khalish..mmg moist banget..nnti cuba resipinyer ye!

drzeze..cepat2 pi dapur masa tgh rajin ni haa..hehe!

mokwonik..bukan takat promo baik tp mmg produk yg dipromo tu betul2 terbaekk wok!!! hehe..

kakida..cuba jgn x cuba ye!!

faradean..kena cuba tau resipi nih..mmg puasati sgt!

niezaman..hepi besday wat anak & mr hubby ye..sure suker diorang dpt kek cekelat yg sedap banget nih!

hana..jgn kata opah xder gigi..opah yg guna gigi palsu pung leh makan bertambah2 tau..hahaha!!

ucu ana..bukan kita yg menggoda tp kek tu yg mmg menggoda abis tau..hehe!

wattie..mmg sgt moist kek nih..superduper sedap tau!! nnti try resipinyer ye..

kakaidah..kita mmg maleh nk ngukus sbb jenuh nk kuarkan pengukus yg besar bagak tuh..tu yg timbul idea bakar waterbath nih..huhuu!

Ayu said...

salam dr,
wah kita adtang lambat..kek chocolate confirm dah habis ni..tak apalah kita tenung aje kat sini..hehe
memang nampak lembut & mosit kek ni..

anymz said...

salam doc,
akak pasti nak cuba dlm masa terdekat ni..mau gi beli susu cair dulu..ooppss..minyak pun sudah habis ni.

Sizuka said...

k.ina,

email me ur address, nanti i'll send the bb cream sample :D

ibuintan said...

memang kek cekelat yang moist dan best bangak... suka buat tapi kukus

Deliah's Deli said...

assalamualaikum kakak Dr..:)) slmt bhujung minggu..lama betul x buat kek..tunggu mood rajin dtg :(( tp yg kat dapur kakak ni mmg mengancam abis..mcm memanggil2 mood rajin..suruh bt :p~

Ladysirna said...

br jek wat kek coklat moist semalam, tapi rupanya tak semoist dan selegam ini..rahsianya coco powder tu msk dulu ek, sebelum ni kita boh air panas jek, i like la kak...besok juge kita try recipe ni!thanks kak