Thursday, January 20, 2011

MEE HOON GORENG TAUCU


Salam & hepi holiday utk seme ye..arini thaipusam xleh kuar umah sbb jalan batu caves jem tahap gaban. takleh la nk bersiar2 bawa anak jenjalan..terperuk kt umah jela jawabnye..hehe! okaylaa..pepun jom kita layan menu meehoon tauco yg sedap nih..resipi dari dapur ayu singapore..mmg marveles!! thanx ye ayu..akak minta izin cnp resipi ye..muaah!

RESIPI MEE HOON GORENG TAUCU

bahan2:

400g mee hoon direndam hingga lembut
*50g udang kering direndam
*3 biji bawang putih
*11/2 biji bawang besar
4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin)
5 sudu besar cili kisar
udang sederhana besar
sawi secukupnya
taugeh secukupnya
garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
(*bahan kisar)


Hiasan:-

tauhu goreng dihiris (optional)
daun kucai-(optional)
telur dadar yang dihiris halus-(terlupa buat)
jus limau
cili jeruk
bawang goreng


Method:-
Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.

13 comments:

KakAsma said...

memang tul Ina,mee nie tersangat merbelesnya..kalau ada kuah lagi sedap tu Ina.akak suka gak buat..nak minta dah abis nie..tengok ajer laa

Deliah's Deli said...

salam kakak Dr....mmm apa aje yg x sedap klu masuk sini..tgk semua teringin :p~

Wana Yusuf said...

memang sedap... sy dah try resepi ni...layan 2 pinggan!!!

izahdaut said...

akak..say suke mihun...dan dah masuk list jugak resepi ni...tapiiii...bila hubby tak suke mihun, jadilah resepi ni penunggu list aje..hahaa... akakkk sodap nampak mihun tuuu..nak jugakkk

Mas said...

mas pun suka bihun...sedappnya tengok bihun akak ni....

Wattie said...

Sedapnya bihun goreng, pekena petang petang terangkat nihh

nba-Nur said...

Salam.. Kak Inahar, Nur memang suka bihun.. Mee akak tu nampak sedap sangat..

Ayu said...

salam dr,
sedapnya nampak mee hoon dr, ni!!!..kecuh dah kita tengok malam2 ni..rasa laparlah pulak..thanks sudi cuba recipe yang tak seberapa ni..

Naz said...

Salam kak Ina..
Naz suka masakan yang guna tauchu..Best ni..Nak kena buat jugak ni..tp tak tau bila laaa tu...:)

inahar ali said...

kak asma..mmg la kak..kalu ada kuah lg melotupss rasanye..tp nk wat camner..penyakit M melanda..hehe!

deliah..alaa dapur del lagi meriah..menu seme kreatip & menarik lg tertarik kan..drool!!

wana..tu ler aritu nmpak mihun ni kt dapur wana..mmg dh berkenan..hehe!

izah..aiseyman rugi kan sape yg x suka mihun nih..kt umah akak mmg tiap minggu kena ada menu mihun.

mas..seme orang pun suke mihun ni kan..simple & mengenyangkan..i liiikee!! hehe

wattie..mihun ni leh makan x kira pagi petang malam..mmg sempoi tp sodap!

nur..nnti tryla resipi ni lak..satu kelainan yg tentu sedap!

ayu..thnx gak wat ayu for sharing this marveles recipe..anak2 seme suker!

naz..buat jgn x buat ek..hehe!!

Sue @ Nenie said...

Salam Akak..Emmm..bestnya sarapan ngan mee hoon...tengok bahan-bahan dia pun macam sedapppp je

kak ina kl said...

salam ina..wah enak ni kalau buat sarapan pagi..belum pernah cuba lagi..tapi kena cari taocu dululah

inahar ali said...

sue..mmg sedap pun.nti sue try ye.

kak ina kl..mihun style nih mmg menu owg johor/singapore..dulu kecik2 mak selalu wat tp kita dh tua nih br la nih try wat guna taucu ni..hehe!