Saturday, January 8, 2011

KUIH KAYU KERAMAT & SAUSAGE CHEESEROLL

Menu petang ini..layaaaan!!

sausage cheeseroll bersalut nestum..feveret adam..alaa wat mudah jekan..cuma kt luar tu kita guna nestum sbb breadcrumb xder!

ni lak kuih kayu keramat..goreng yg frozen (kirim kawan beli kt trengganu) dulu pernah wat sendiri homemade punyer..leh klik kt sini! kalu makan kuih nih memang xleh henti ngunyah..sedap tul (lagi sedap dari cakui..sbb texturenye lbh padat dan kurang berminyak..x muak makan)..yg beli frozen nih mmg dh sedikit manis so xyah cicah2 ngan kuah bagai sbb mmg dh sodaap!!

26 comments:

Mas said...

tengok kayu keramat tu...gebu betul...mesti sedapp kan kak..rangup diluar dan lembut didalam...

Anie said...

Salam K Ina,

1st time dgr kuih kayu keramat...nampak menarik. So, kuih ini ada kena mengena, adik beradik dgn si cakui eh rasanya??

inahar ali said...

mas..mmg sedap tau kuih ni..mas pernah makan x??

anie..kuih kayu keramat ni serupa tp x sama ngan cakoi..hehe!! rasa pun lain & lbh sedap! nnti anie tryla resipi homemade tuh ye!

Noorma Ismail said...

Fuh...dua2 menda tu mengiurkan.. tambah plak tgk cis yang meleleh tu..mana rotiku?? nk buat ni....tp sebelum tu meh sini sikit...hehehe

Sizuka said...

k.ina, kayu keramat tu fav my parents. kalau balik trg, guarantee kena bawak balik at least 20 bungkus. kat pasar kedai payang ada jual frozen punya :)

inahar ali said...

noorma..sowiii..dh abih pungg!! hehe

ahidah..mmg betuila akak selau pun kirim kt member mesti bnyk bungkus punyer..mmg tamak..hehe!

aidah said...

Salam Inahar,
akak ni duk kat Kuantan dah dekat 11 tahun dah tak pernah dengar lagi pasal kuih ni. Menarik betul nama kuih ni kan.

cikmanggis said...

salam inahar..Nampak cheese cair tu..yum yum meleleh air liur ku hehe anak anak suka keju...eh best sambil dgr lagu kegemaran Cm ni ..jangan pegang2....

kaksu said...

salam ina...teringat2 kesedapan kayu keramat tu, belum dapat beli lg, nampak gaya kena try buat sendiri jugaklah...nanti boleh ucu pulak jual yg frozen hehehe...

AZLINA said...

Salam ina, first time dengo nama kuih kayu keramat..tengok rupa pon memang gebu je, bestnye kalau dpt ngap...nant bila free nak try la, mcm dah teringin je ni! :))

Deliah's Deli said...

salam kak Dr...tul tu mkn cenggitu pun dah sedap!lama x buat..:))

inahar ali said...

k.aidah..hahaha..kita pn br tau psl kuih nih setahun dua ni jek..tu pn sbb member trgganu kenalkan pastu terus jatuh cinta ngan kesedapannye..hehe!

cikmanggis..beselaa bebudak kak..asik2 mesti kena ada menu bercis..huhuuu!! ohhoo cm minat ek lagu jgn pegang2 nih..hehe!!

ucu ana..yezzaa..kita sokong ucu wat yg frozen..nnti leh jual kt FB..haha!!

azlina..nnti trylaa wat..dh ngap sebatang x cukup.asik nk ngap lagi & lagiik..hehe!

deliah..kitorang kt umah mmg mkn kosong jek..pepanas dh abih..x sempat nk cicah bagai..hehe!

mieyza said...

salam kak. Memng kuih Terengganu jati ni. Mak saya jual frozen kuih ni. Sape2 yg singgah beli keropok lekor kat kampung Losong, singgah lah kat kedai Roti Canai Segera Adik Beradik. Memang ada jual Kayu Keramat Frozen ni..:D

kak Erna said...

salam ina..kuih kayu keramat??macam tak pernah dengar tu..sedap ke ina..

inahar ali said...

mieza..iyeke? kawan akakpun selalu beli kt lonsong..mungkin kt kedai mak mieza kot..hehe!

kakerna..kuih dr trengganu i kak..mmg sedap..rasanye antara cakoi,donut& roti tp bila goreng rangup diluar & lembut gebu didalam..sgt sedap! nnti kak erna leh try resipi dr madihaa tu.

Azwani said...

salam,
sosej tu nampak sedap..keju ke kat dalam? terliur plk..

NiezaMan said...

nampak cheese tu yummy sungguh

fara dean said...

salam kak ina..
ee lamanya tak singgah..winduu di hatiku..
akk nampak sedap je kayu tu.kuih pnati timur ni kdg2 x cantik..tp rsanya sedap!!

inahar ali said...

azwani..mmg sedap sbb ada keju kt dalamnye..nnti wani try ye!

niezaman..ape2 yg bercis semenye yummy kan..hehe!

faradean..akak pung winduu aar kt dier gaak!! iyala fara tgk rupa kuih nih cam kayu tp rasanye mmg sodap banget kaan?? hehe..

Nadji said...

Un menu des plus délicieux.
J'aime beaucoup.
Bonne semaine et à bientôt.

inahar ali said...

nadji..thanx ye!!

inaku79 said...

sungguh keramat kayu ini, makan sebiji dua terus kenyang! hehehehe..... :p

inahar ali said...

ina..iyelaa..mmg keramat betui kayu nih..hehe!

hazlina said...

I LIKE KUIH KAYU KERAMAT@KAYU KAMAT!!IKUT KATA ORG TRGLA

KAK NK RESIPI SOSEJ CHEESE BLH?

inahar ali said...

hazlina..roti ceheeseroll tu senang jek...memula roti tu tekan2 bg nipis sikit then taruh sliced cheese (1/2-1 keping) pastu letak sausage then rollkan.kt hujung tu letak telur (yg dh dipukul sedikit) utk bg lekat roll tu kemudian celup dlm telur dan salutkan ngan nestum (atau breadcrumb)..terus goreng! siap..hehe! nnti cuba ye..

inahar ali said...

hazlina..mana link blog lina ye?? akak tgk kt profile xder laa..