Sunday, January 31, 2010

KUIH KAYU KERAMAT


Salam bersiaran kembali..huhuu..akhirnye berjaya gak buat sendiri kuih kayu keramat nih..kalu dulu asik kirim belikan kuih ni (versi frozen) kt member bila balik trengganu..kali nih mmg puas ati dapat wat sendiri! tenkiu hana for sharing this recipe..resipi asal dr madihaA..thanx a million to both! memang sedap, lembut & gebus jek!! Bila dah sejuk pun masih lembut u!!jom layaan...akak cnp jek dr dapur hana ye!
(*oh ya..ramai yg sangka kuih ni sama ngan cakoi tp sebenarnye tidak..kuih kayu ni lebih padat texturenye dan rasa pun lg sedap dr cakoi..x muak kalu makan banyakpun..hehe!! tp mmg x jumpa kalu cari kt KL ni..sbb kuih owg trengganu nih! beli pun yg frozen jek selalu sebelum nih..so pasni lehla makan selalu sbb dh boleh wat sendiri..hehe!)


RESIPI KAYU KERAMAT

Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 1 camca soda bikarbonat
  • 1 camca teh yis mauripan
  • 6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu jek!)
  • 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
  • 300ml air suam - hana buh sedikit2
  • garam - nih hana tambah
Cara-cara
  • Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
  • Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
  • Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
  • Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
  • Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
  • Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
  • Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.

20 comments:

Deliah's Deli said...

salam kak inahar.sedap kan roti keramat ni.saya dulu pun kirim yg frozen kat jiran org trganu.agaknya bila tgk suka sgt, dia bg resepi spy blh bt sll.mkn cicah dgn sambal @ kari sedapnyer :)

Watierman, rmanbkr said...

Ha..Ina...Akak ingat kuih kayu apalah pulak..ni first time Akak tengok!...Hrmm bila Hana buat ..and how come Akak miss pulak... Anyway....Ina macam cakoi pun ada kan...!

Nak try jugak lah...nanti!hehehe!TQ Ina...hope sihat2 selalu!

cikmanggis said...

salam inahar..hari ni kerja ke?kayu keramat ni mmg keramat,sepotong makan mmg tak cukup:)

ain said...

saya masih lagi dok membeli aje. lum terajin2 nak cuba membuat. hehe

Hajah Zainab bt Abdullah said...

adik saya panggil kueh ni "holly-wood" !! sedap...ni kueh org terengganu.

Zue Murphy said...

Masyaallah..seram pulak dengar nama kuih ni. Apa pun, thanks for sharing.

inahar ali said...

deliah..w/salam..mmg sedap roti nih akak makan cenggitu jek dh sedap x yah cicah2 dah!

k.watie..rupa cam cakoi tp rasa & texturenye berbeza sbb kuih ni lebih padat texturenye kalu banding ngan cakoi..rasa pun lg sedap & x muak! mesti cuba resipi ni kak!

cikmanggis..haahla cm..sepotong mmg sah x cukup! makan cenggitu jek pun dh sodap!

ain..cubala try wat..mmg x menghampakan!

kak nab..kuih org trengganu ni mmg x jumpa kt kl nih..selalu pun kirim yg frozen kt kawan dr trengganu.

k.zue..seram ke kakk?? haha..tp kalu dh makan xnak stop u!! sedap banget!

sonata anak kancil said...

dulu2 pernah beli masa kat Mersing Johor...orang Terengganu yang buat....ingatkan kuih cakoi...rupa2nya kayu keramat...keramat kot mana tuh? nak salin la resepi ni...

gedek! said...

Hi inahar....
Ini lah first time dengar nama kueh ni... Thanks for sharing...

QueenJah said...

Salam Ina..
betullah...akak pun first time dgr nama tu....mcm kelakar kan?...sesuai tak utk bfast gaknya hek?
syg QJ.

inahar ali said...

sonata..akak pun br kenal kuih ni 2-3 tahun ni jek sbb member trengganu belikan..dh rasa terus jatuh cinta..hehe!

gedek..haah..mmg ramai yg x tahu kuih ni..ramai yg ingat kuih cakoi..hehe!

k.queenjah..mmg kelakar nama tu..pestaim tu kita ingat namanye batang keramat..wakaka! haghuuu tul!..

rapheydhillo said...

K.ina,
must try ni.. mcm senang je;)

inahar ali said...

dhill..mmg wajib try tau!

mummyseri said...

Salam kak ina..
ye lah..msti sedap ni kan..
macam cakoi tp lain ek rasanya..

gedek! said...

INAHAR : I'm your follower number 222... Mahal nombor tu! Ada ONG!

inahar ali said...

seri..nnti cubala wat..x menghampakan tau!cedaap!

gedek..tenkiu for being my follower..kita tunggu & lihat apa ONG yg datang...tungguuuu! hehe..

FiDa@aMiDa said...

wah rumah kak asma ada cakoi rumah kak inahar pon ada cakoi gak...berlumba2 pakat2 buat :)

inahar ali said...

fida..kuih kayu ni berbeza sikit dr cakoi sbb texturenye yg lbh padat & rasa pn lbh sedap! nnti fida cuba ye resepi ni..

Sue @ Nenie said...

Salam kak..

Kuih ni dah memang jadi kegemaran masa kecik...Memang padat dan manis² masin kan rasanya...Biasa makan kosong² je tak yah cicah apa²

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇