Salam bersiaran kembali..huhuu..akhirnye berjaya gak buat sendiri kuih kayu keramat nih..kalu dulu asik kirim belikan kuih ni (versi frozen) kt member bila balik trengganu..kali nih mmg puas ati dapat wat sendiri! tenkiu hana for sharing this recipe..resipi asal dr madihaA..thanx a million to both! memang sedap, lembut & gebus jek!! Bila dah sejuk pun masih lembut u!!jom layaan...akak cnp jek dr dapur hana ye!
(*oh ya..ramai yg sangka kuih ni sama ngan cakoi tp sebenarnye tidak..kuih kayu ni lebih padat texturenye dan rasa pun lg sedap dr cakoi..x muak kalu makan banyakpun..hehe!! tp mmg x jumpa kalu cari kt KL ni..sbb kuih owg trengganu nih! beli pun yg frozen jek selalu sebelum nih..so pasni lehla makan selalu sbb dh boleh wat sendiri..hehe!)
RESIPI KAYU KERAMAT
Bahan-bahan
- 500g tepung gandum
- 1 camca soda bikarbonat
- 1 camca teh yis mauripan
- 6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu jek!)
- 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
- 300ml air suam - hana buh sedikit2
- garam - nih hana tambah
- Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
- Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
- Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
- Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
- Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
- Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
- Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.
19 comments:
salam kak inahar.sedap kan roti keramat ni.saya dulu pun kirim yg frozen kat jiran org trganu.agaknya bila tgk suka sgt, dia bg resepi spy blh bt sll.mkn cicah dgn sambal @ kari sedapnyer :)
Ha..Ina...Akak ingat kuih kayu apalah pulak..ni first time Akak tengok!...Hrmm bila Hana buat ..and how come Akak miss pulak... Anyway....Ina macam cakoi pun ada kan...!
Nak try jugak lah...nanti!hehehe!TQ Ina...hope sihat2 selalu!
salam inahar..hari ni kerja ke?kayu keramat ni mmg keramat,sepotong makan mmg tak cukup:)
saya masih lagi dok membeli aje. lum terajin2 nak cuba membuat. hehe
adik saya panggil kueh ni "holly-wood" !! sedap...ni kueh org terengganu.
Masyaallah..seram pulak dengar nama kuih ni. Apa pun, thanks for sharing.
deliah..w/salam..mmg sedap roti nih akak makan cenggitu jek dh sedap x yah cicah2 dah!
k.watie..rupa cam cakoi tp rasa & texturenye berbeza sbb kuih ni lebih padat texturenye kalu banding ngan cakoi..rasa pun lg sedap & x muak! mesti cuba resipi ni kak!
cikmanggis..haahla cm..sepotong mmg sah x cukup! makan cenggitu jek pun dh sodap!
ain..cubala try wat..mmg x menghampakan!
kak nab..kuih org trengganu ni mmg x jumpa kt kl nih..selalu pun kirim yg frozen kt kawan dr trengganu.
k.zue..seram ke kakk?? haha..tp kalu dh makan xnak stop u!! sedap banget!
dulu2 pernah beli masa kat Mersing Johor...orang Terengganu yang buat....ingatkan kuih cakoi...rupa2nya kayu keramat...keramat kot mana tuh? nak salin la resepi ni...
Hi inahar....
Ini lah first time dengar nama kueh ni... Thanks for sharing...
Salam Ina..
betullah...akak pun first time dgr nama tu....mcm kelakar kan?...sesuai tak utk bfast gaknya hek?
syg QJ.
sonata..akak pun br kenal kuih ni 2-3 tahun ni jek sbb member trengganu belikan..dh rasa terus jatuh cinta..hehe!
gedek..haah..mmg ramai yg x tahu kuih ni..ramai yg ingat kuih cakoi..hehe!
k.queenjah..mmg kelakar nama tu..pestaim tu kita ingat namanye batang keramat..wakaka! haghuuu tul!..
K.ina,
must try ni.. mcm senang je;)
dhill..mmg wajib try tau!
Salam kak ina..
ye lah..msti sedap ni kan..
macam cakoi tp lain ek rasanya..
INAHAR : I'm your follower number 222... Mahal nombor tu! Ada ONG!
seri..nnti cubala wat..x menghampakan tau!cedaap!
gedek..tenkiu for being my follower..kita tunggu & lihat apa ONG yg datang...tungguuuu! hehe..
wah rumah kak asma ada cakoi rumah kak inahar pon ada cakoi gak...berlumba2 pakat2 buat :)
fida..kuih kayu ni berbeza sikit dr cakoi sbb texturenye yg lbh padat & rasa pn lbh sedap! nnti fida cuba ye resepi ni..
Salam kak..
Kuih ni dah memang jadi kegemaran masa kecik...Memang padat dan manis² masin kan rasanya...Biasa makan kosong² je tak yah cicah apa²
Post a Comment