Sunday, January 24, 2010

NASI DAGANG


haa..baru nk letak menu nasi dagang yg dimasak masa besday my mom aritu..resipi dh pernah letak sebelum nih tp xpe kita cnp balik ye!

RESIPI NASI DAGANG

Bahan2:


3 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut

500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye

garam dan perisa

halba

bawang merah dimayang halus
sedikit halia di racik halus


cara2:

beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun & telur rebus.


RESIPI GULAI IKAN TONGKOL

Bahan bahan


2 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana - dipotong keping & rebus dulu bersama asam keping
1 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai)

5 sudu makanserbuk rempah gulai n.dagang (baru dapat kiriman dr trengganu)
1 inci halia *
4 ulas bawang putih *

8 ulas bawang merah *

asam keping

cili merah & hijau/cili api
halba
garam
gula
santan pekat secukupnya- masak dahulu santan hingga mendidih


cara2:

kisar bahan2 bertanda. panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. tumis lagi hingga garing then masukkan rempah kari tadi berserta halba . tumis hingga pecah minyak then masukkan ikan yg direbus tadi beserta sedikit air rebusan tadi. kemudian masukkan santan yg telah dimasak dahulu tadi, garam,gula,asam keping,cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra then matikan api. bolehla dihidang...