Friday, July 16, 2010

RICH CHOCOLATE ICE CREAM-the best one!!


Salam bersiaran kembali setelah hampir seminggu dapurku tak berasap!! almaklumler tuanrumah kena keje sampai malam tiap hari..ni pun baru balik keje..lom mandi lagi!hehe..saje nk gak tunjuk homemade chocolate icecream yg kita wat malam semalam..baru dapat mamam malam nih pas balik keje tadi! tu yg x menyempat nk updet gak citer eskrem nih..mmg bak kata ros jopun..ni lah the best homemade icecream ever! sgt rich,creamy & very chocolatey!! lagi pulak ia lambat cair tak seperti resipi icecream homemade yg lain..mmg mcm kt kedai punyer..hehe!! sgt puas hati..!! timokacih kt ros for sharing this marvelous recipe..resipi asal dari buku masakan chocolate katherine edelston..mmg terbaaekk wok!!
jom kita zaass resipi..minta izin akak cnp dari dapur ros ye! lebiu ros..moga cepat sembuh ye! jaga kesihatan ros & baby tu baik2 ye..miss uu!!


RESIPI RICH CHOCOLATE ICE CREAM

Bahan-bahanya ( Sumber resepi dari buku masakan Chocolate Katherine Edelston)

400ml whipping cream-kita guna whipcream perisa chocolate
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar

Cara-caranya

1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.

2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba.

eskrem nih x berhias sbb xder stok sos coklat & badam cincang..kalu x lagi melotupss rasanye!!
Share/Bookmark


20 comments:

CatlinaFly said...

wow..mcm la cremeria la kak! :)

inahar ali said...

cat..uish lagi sodap dari la cremeria tau! hehe..

openid said...

Wah hebat la kak doktor kite ni. aiskrim pun buat sendirik... bak tigo scoops. hehe
Ijan

Kakasma said...

ina,tak bau ker telur tu..akak nie fobia ngan telur kalau tak dimasak telurnya..tak hamis ler bak kata org johor..len sume boleh cari whipping cream ajer yg takde..hihihihi...boleh buat perasa lain kan..

somuffins said...

Salam Inahar
Dlm pada bz bekerja (dan mandi lambat, hehe) sempat gak buat eskrim ehh?. Tergoda juga kita taw..

inahar ali said...

ijan..ada seciput lg lam peties tuh! kalu x cukup pi wat sendirik hehe!

kakasma..telur tu kita masak ngan coklat secara doubleboil la kak! so mmg xder bau lansung..lagi lemak berkrim tau! hehe

somuffin..hahaha! doc wat keje yg mana sempat dulu..hihi!

mummyseri said...

kak..cedapnyer..tulah mcm teringin nk try wt sekerim snirik.. :)
mcm patut cube tau yg nih..

inahar ali said...

seri..mmg patut cuba tau this recipe..sgt puashati!

matahatijiwa said...

salam kak..lama x jenguk blog akak..hehe..tgk jer ader aiskrim terus terjah!!mintak izin amik resepi ekk...

NiezaMan said...

salam kak..

pnah cuba wat eskrim ni..tp cepat sgt cairnya
harus ku coba membikinnya..hehehe

leen hussain said...

kak inaaaaaaaa....nak eskrem....huhuu... kita sibuk ler sikit...sikit jek..heee

HAMSINI said...

salam ade lagike...nak buat jugalah

kak Erna said...

belum pernah buat ais cream..nak cuba juga nanti..tq ina..

inahar ali said...

matahatijiwa..try jgn x try tau!

niezaman..nnti try la resipi yg ni lak sbb mmg x mcm resipi homemade yg lain..eskrem yg ni mmg lambat cair..puashati sgt!

leenn..alhamdulillah..sibuk tu tanda bisnes mkn masyuukk! hehe..

hamsini..dh tinggal tupperware kosong jek..nnti ham try la wat sendirik ye!

kak erna..mesti cuba tau!! sodap banget!

cikmanggis said...

wah sungguh enak sekali nampaknya.kagum dgn doktor nih..dalam sibuk-sibuk tu sempat bikin ais cream hehe.

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

nnti akak nk cuba buat...x terfikir nk buat pulak..cuma selalu buat ais cream malaysia...yg d taruh dlm plastik..he..he..

Deliah's Deli said...

salam doc...uish yg ni x de topping pun licin ni kak...hr tu sy try bt yg 3 mins ice cream tu,smpai beku jari2 pun x mau jadi...x cukup ice kot :D

inahar ali said...

cikmanggis..dh lama kempunan pas tgk eskrem ni kt blog ros..hehe!

kaknorli..try la kak..mmg sodap!

deliah..mana dier resipi 3 mins icecream tuh?? haha..nnti akak nk try gak..kot2 jadi lak..hehee!!

Deliah's Deli said...

http://www.youtube.com/watch?v=gN09duWE4gw&feature=related

http://www.guzer.com/videos/3minute_icecream.php

happy trying! :)

Lovely Kitchen said...

Salam kak Inahar...
E-na dah try last 2 weeks tapi manis sangat...huhuu so xde sape yg makan dok dlm fridge tu...agaknya salah sukat kot...