Monday, July 5, 2010

SUP AYAM HADNYAI


Salam bersiaran kembali setelah seminggu menyepi..hehe! besela kan..kalu keje mmg dapur tu sepi jek! arini stat cuti.leh masak2 balik.huhu! meh layan menu sempoi nih..sup ayam hadnyai!! memang sesuai utk wat buka pose..masak utk kak ayin yg berpose rini..resipi dapat kt dapur jejaka fofular kt sedenak sana nun..cik mat gebu yg begitu dasat ketangkasan nye di dapur ngalahkan mak2 dara seme..hehe!! tp resipi asal dr myResipi..x sure sape punyer! anyway thanx a million to CMG & empunya resipi asal..mmg syiookk woo sup nih!! berpeluh2 hidung masa makan tuh..jom zaass resipi..izinkan akak cnp jek dari umah mat ye! thnx again for sharing..

RESIPI SUP AYAM HADNYAI

BAHAN - BAHANNYA :-)

800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik

7 cm lengkuas, diketuk

2 batang saleri, dikerat2

2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)

5 - 6 cawan air (atau secukupnya)

Garam dan gula secukup rasa

2 kuntum bunga lawang#

5 biji buah pelaga#

3 kuntum bunga cengkih#

1 batang kayu manis#(#rempah tumis)

5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*

4 cm halia*

1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*

2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*

1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)

Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan

Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja......

Share/Bookmark


6 comments:

cikmanggis said...

wah dapur inahar dah berasap kembali!!!!selamat masuk dapur hehe

izahdaut said...

hehehe..dah cuti bleh masak2 best2 nih..kak nak skit sup ni hirup nih sah sah best...dah lama nak buat, tapi bace bahan berderet tu mcm berpinau mta..hehheee

Deliah's Deli said...

salam kak inahar...ni sy bw somtam mkn ngan sup hatnyai akak ni-jom mkn sesama :)

inahar ali said...

cikmanggis..selamat gak utk cm yer! rindu aarr!

izah..alaa bhn yg berderet tuh semenye ada kt dapur kan..sonang jek tuh!

deliah..waduh mmg kena gu somtam ngan sup hadnyai nih..bestnyer..toceh2!! hehe..

maz said...

kakkk..duk msk2 ke tu..msti mnu brderet2 tu..nti klu lauk dah msk..antor ke sbang jaya smgkuk ye..

ain said...

salam kak ina...cuti ekh..?? sup ada lagi tak..?? mesti dah habis dah kan.hihi