Sunday, June 27, 2010

KUIH SERI MUKA


Taraaaaa...jom makan kuih serimuka..bior berseri2 muka di hari ahad nan nyaman nih..hehe! kuih ni wat semalam..pagi ni br potong! teringin nk wat serimuka cam Maz ilham dapur tp disebabkan xder stok air abu terpaksala tangguh dulu. so kuih yg korang tgk ni adalah hasil resipi kak An (raihan..periuktanah blogspot). thnx kak An for sharing this nice recipe. minta izin cnp resipi ye kak an..thanx again!

RESIPI KUIH SERI MUKA

Bahan-bahan: (menghasilkan satu loyang bulat berukuran 9 inci)

Lapisan bawah:

1 cawan beras pulut direndam dengan 1 cawan air selama 30 minit

1 cawan santan sederhana pekat daripada 1/2 biji kelapa

garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus.Toskan pulut dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan santan dan garam secukup rasa. (kurang tak apa, jangan terlebih masin). Gaul rata santan dan beras pulut.

2. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 20 minit dengan api kuat. Selepas 20 minit, angkat pengukus, gaul rata pulut dan rasa garamnya. Kalau belum masin, tambah sedikit lagi garam dan gaul sekata. Sekiranya pulut cukup masak, tekan padat ke dalam loyang dengan sudu atau senduk hingga rata.

*** sementara pulut tadi dikukus, sediakan lapisan atasnya:

Bahan-bahan:

2 biji telur gred A (jika gred kecil, guna 3 biji)

1/2 cawan gula putih

3 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1/2 cawan air pandan daripad 2 helai daun pandan

1 cawan santan sederhana pekat

sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga gula hancur. Tapiskan ke atas lapisan pulut yang dipadatkan tadi dan kukus selam 15 minit atau hingga masak.


Share/Bookmark


21 comments:

cikmanggis said...

wah doktor dah mengganas kat dapur ni kihkih.sedap petang petang makan seri muka ni..memang akan berseri seri:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.ina...,semlm atie buat gak kuih serimuka nie tp lom dpt nk tayang lg..tenet slow,xleh upload gambar..

inahar ali said...

cikmanggis..hahaha..esok dh stat keje sampai malam..dapur stop mengganas..hehe!

azatie..laa cian..kalu x leh kita tuko2 pinggan kan..hehe!

Jiya said...

kak.. poton beso2 skit tuk jiya ya. hee

inahar ali said...

jiya..nk potong mendenye..dh abihh pung..hehe!!

Lady of Leisure said...

sedapnya.. dok aim nak buat seri muka ni lama dah tak terbuat lagi..bahan semua dah ada except for pandan tu huhu... takde daun pandan tak sah kan... thanks for the recipi...
*hehe nak tergelak tang makan seri muka sure muka berseri..

Lovely Kitchen said...

salam k.inahar...
nak juga 2 potong..kalau dah abis watkan spesel utk e-na ye...ngeeee

NiezaMan said...

salam Kak Inahar..
mmg suka kuih ni..
nasib baik dah wat ari tu..
kalu x, mau mintak sikit..

ain said...

salam kak inaa...kita nak kuih serimuka gakkkk!!!! fav kita tuu!!!

inahar ali said...

lady 0 leisure..uish xder daun pandan leh tuko ngan gula merah..sodap gak! hehe

e-na..niat hati mmg nk wat spesel utk ena tp arini dh stat bertugas sampai malam seminggu..jd kena tunggu minggu depan br cuti..leh masak2 balik..hehe!

niezaman..kalu nk bagi pun dh abiss..hehe!

ain..alalaaa..sowi laa dh tinggal loyang jek tuh..!cian dier..huhu!

Aymy With L♥ve said...

Eeeeeeee... sedapnya serimuka... bilalah agaknya nak rajin nie? tumpang makan sepotong... =)

Suzi said...

sedapnya kak ina...lama dah tak buat kuih ni. anak sy cukup suka...

sy n famili sihat je cuma dah slow sikit blogging ni...cam tak sempat je...tak pandai adjust masa lg kot...

Deliah's Deli said...

salam kak inahar...alamak,sure dah abis-sy terlambat la kak :)

MamaFaMi said...

Salaam Ina...

Kalau nak muka berseri-seri, petua Dr Ina ialah dengan memakan kuih serimuka. Selamat duit, tak yah beli krim macam macam...hehehe...

Cantiklah kuih serimuka Ina...

inahar ali said...

aymy..alahai kempunan makyung..dh abih daah!

suzi..windu nk tgk masakan airtangan suzi lak..hehe!

deliah..haah ler..mmg dh abih pong!!

mamafami..amboi pandai ler mama! hehe.. alaa mama xyah mkn kuih serimuka pun mmg dh jelita anggun gitu kaan!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakIna, hru dearie??? WOW, kuih serimukaaaaa!!! my fav!!! Looks really good lor...mesti dah abis kan??? hehehe ;)

inahar ali said...

love..lambat benor..mmg dh abih punn!

sumpit said...

sedapnye...cik baru nk cube buat ni yg jln2 ke blog org ni...

Amir Said said...

nak cuba buat nanti. :-)

miss aini said...

slm...mtk resepi ye, nk cuba utk brbuka nant=)

Azie said...

Cantik nyer kejadian kuih seri muka. Saya suka kuih ni tapi mcm biasa anak anak tak suka. Last last saya makan sampai habis.