Wednesday, June 23, 2010

APAM BALIK

Jom makan apam balik..panas2 lagi nih..adehh!!


apam balik versi tebal



apam balik versi nipis..adam punyer!!




resipi pernah letak sebelum nih..tp xpe kita copy balik ek..enjoyss!!

RESEPI APAM BALIK
(resipi asal ms oreo)

Bahan2:
1. 2 cawan tepung gandum
2. ½ cawan gula

3. 1 sudu teh soda bicarbonate
4. 1 sudu teh baking powder

5. Sedikit pewarna kuning
6. 1 biji telur

7. 1½ cawan air
8. Sedikit mentega/planta untuk mengoles


Bahan tabur :
1. Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
2. Jagung dalam tin.

3. Gula halus
4. Marjerin


Cara2:
  • Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.
  • Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
  • Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.
  • Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
  • Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.
Apabila cukup masak, angkat dan lipat dua sebelum di potong.


Share/Bookmark


15 comments:

Deliah's Deli said...

salam kak...kite suka kuih ni!masa kecik2 dulu klu balik dr pasar mak bg upah ni..akak nk upah sy gak tak...tp sy bt apa eyh dpt upah..?? hehehe :)

Datin El said...

salam ina

rajinnya mengapam..kita mmg tak pernah buat main beli je..minta izin copy resepi ye manalah tau tetiba je terajin bolehlah try ek..tq..

Yat Maria said...

Salam kak,

nak tanya, yg nipis tu yg garing ker lembut?

inahar ali said...

deliah..xper..akak bg free jek xyah upah2 dah..hehe!!

datinel..nnti try la wat ye!! puasati leh taruh inti banyak2..huhuu!

yat..yg nipis tuh kalu makan panas2 mmg garing..yat leh wat lg nipis kalu nk yg crispy!! syiok woo!!

ima said...

salam kak ina...apa kabar?..rajinnya akak nih masak apam balik sendiri...ima ni suka makan...tengok bahan2 senang je,minta izinlah nak copy resepi jugak...kot2 dtg angin rajin nak buat apam sendiri...hehehe

sonata anak kancil said...

salam...rajinnya buat apam balik! kita ni asyik beli aje le...best jugak buat sendiri kan...memang tak pernah buat...mintak izin salin resepi ye...mana tau diizinkan olehNya rajin nak buat!

hasni said...

kak inaaaaaaaaaaa
nak satu apam balik!

nor64 said...

salam ina,

siang tadi akak sibuk duk mencari resepi apam balik sebab nak buat demo apam balik ...mlm ni online baru nampak resepi ina ni..tak pe esok ada lagi ulanng tayang apam balik ni...akak akan guna resepi ina ni...tunggu esok ye..kalau jadi akak share .....

nor64 said...

salam ina,

siang tadi akak sibuk duk mencari resepi apam balik sebab nak buat demo apam balik ...mlm ni online baru nampak resepi ina ni..tak pe esok ada lagi ulanng tayang apam balik ni...akak akan guna resepi ina ni...tunggu esok ye..kalau jadi akak share .....

NiezaMan said...

Salam kak...
besnya tgk apam balik ni..
kalu wat sendiri best kn..
boleh letak jagung, kcg & gula sesedap rasa..

Nida said...

salam kak..

Nida pernah cuba masak apam balik ni tapi tak jadi... so nk try guna resipi akak pulak

inahar ali said...

ima..silala amik resipinye..tp jgn lupa wat tau! hehe..

sonata..mesti buat tau..senang jek!

hasni..sowii dh abih aarrr! hehe

kaknor64..cuba laa..nnti kita pi umah k.nor tgk dh jd ke lom?? hehe

nieza..mmg puashati sbb dpt taruh filling ikut sedap tekak..

nida..cuba la try resipi nih..insyaallah jadi!

Lovely Kitchen said...

nak apam balik kak..lapo nih!

MamaFaMi said...

Ish... next trip ke pasar malam, ada harapan beli apam baliklah gamaknya ni...

blogwana said...

Dah lama cari resep1 apam balik ni.... baru jumpa!!! tengok resepi ni cam senang je nak buat!! thanks for sharing!!!