Thursday, June 24, 2010

SUP AYAM LENGKUAS

Salam..dah lama kita simpan resipi sup ayam lengkuas ni pas nmpak kt dapur hana jopun lama dulu..tp baru la ni menerai..hehe! padahal resipinye teramatla sempoinye..sempoi tp sodaap(dari bau dh tau sedap...sbb ibunye tgh pose..hehe)!! sri mmg suker lauk sup..ni dia lom balik skool lagik! harap2 anak ibu suker ngan sup cenggini..mmg sesuwei gak ngan ibunye & kak ayin sbg menu buka pose petang nnti(psst..ganti pose x abih lagi..uissh!). okay hana izinkan akak cnp jek resipi kt umah hana ek! resipi asal dari yani MyR..toceh2 to both hana & yani..jom zaass tgk resipinyer!!

RESIPI SUP AYAM LENGKUAS

Bahan-bahan

1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isi ayam, hiris nipis. - hana gune ketulan ayam
5-6 biji cili burung-titik1/4 cawan santan
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan

Cara-cara

Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
Masukkan cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.



Share/Bookmark


13 comments:

MamaFaMi said...

Adehhhhhh dia tayang sup pulak... tengok plak kol 4, tengah panas panas macam ni.... kol 7.25 lambat lagi... Ish.. boleh putar jarum jam tak agaknya eh? Ahahahahahaha...

inahar ali said...

mama..hahaha.ibu2 semenye bayor pose x abih lagi wehh!! hehe..

Yat Maria said...

Akak, ni hari kita last day ganti posa..punyalah menguji..perut krak kruk ni lagi tadi..abeh tu tgk sumer lauk paul kuih muih ni..jadi lapor..ni sup dpt hirup panas2 pun best gak kan???

K.Nor said...

ha... tak abis lg bayar utang ya... hehe

azeefazfar said...

cedap sup tu pedas2 kot ekk..chop nak tanya sikit kak..cili burung ngan cili padi lain ke sama jerr

kak ina kl said...

salam...makan camni memang sodap..

habislah org jual apam balik...puan doktor dah taknak beli lagi..

Deliah's Deli said...

salam kak inahar..ni cam sup org utara jerk..suka msk sempoi2 cm ni-cnp yerk-TQ :)

3 hungry tummies said...

Kalau dicampur santan, ni dah jadi tom kha gai hehe

inahar ali said...

yat..hahaha..sama ler kita x abih bayo pose lagi..huhuu!!

nor..ni laa akibatnye buat keje lastminit..nk bayo pose pun last2 minit gak..ahaaks!

azeef..uish ekceli akak pn x sure gak tp akak rasa cili burung ni jenis cili api yg pedas banget tuh.

kakina..hahaha..puan doc pun sokmo malas gak..asik beli gak kalu teringin..hehe!

deliah..iyela kot..ada unsur2 thai pun iya gak!

Ayu said...

salam dr,
sedapnya nampak sup ayam ni..uish kecur dah..hah

Lovely Kitchen said...

SEDAPNYA HIRUP KUAH TU! sesuai utk diet...he he

inahar ali said...

hungrytummies..iyelaa..ni rasanye resipi ala2 thai kan!

ayu..kalu dh kecur pi masak cepat..hihi!

ena..mmg sesuai bebeno utk owg diet!! i liiiikeee!

AbiJohann said...

salam.ina.. oleh kerana dah lewat masuk laman web ni,rupa2nya baru aku tahu selain pandai belajar bahawa engkau ni terer juga memasak terutama kuih,memang pandai masa kat tenglu ke?atau dah duduk KL baru berjinak2 dgn masakan ni?