Tuesday, December 16, 2014

THE BEST BROWNIES IN THE WORLD..AGAIN!!

Assalamualaikum..alahai sorii ye kita baru nk updet citer bronis yang dah basi ni haa..hehe! Bronis yg kubuat 2 minggu lepas utk kubawa bertandang ke Batu Pahat melawat rakan baik Dr Azlita yang sedang sakit di sana. Kami pergi berombongan ke sana dgn rakan2 dari Pahang, Johor, Kedah, Negeri Sembilan, juga KL beramai2 ke sana. Moga Ita tabah dan bersabar dgn dugaan yang berat ini. Kami semua mendoakan Ita cepat sembuh dan dipermudahkan olehNya segala urusan..InsyaAllah Amiiinn YRA! Brownies masih menggunakan resipi  the best brownies in the world.. pernah buat di sini. Resipi ni dipilih kerana mudah dan bahan2 semua available di dapur..huhu! So..jomler kita zaas resipinyer sekali lagi ye!

THE BEST CHOCOLATE BROWNIES IN THE WORLD 
resipi asal - The Frugal Chef 
sumber 1 - Fiza 
sumber 2 - Inahar's cooking time 

Bahan A 
4 biji telur 
2 caw gula castor - sy tukar kepada 1 caw gula castor + 11/2 caw gula perang 
1 caw mentega cair 
2 sudu teh esen vanilla 

Bahan B 
11/4 caw serbuk koko 
1/2 caw tepung gandum 
1 sudu teh garam halus 
almond nibs/walnut 
chocolate chips - sy tambah 

Cara: 
Gris loyang 10"x10" dgn minyak atau mentega kemudian tabur sedikit tepung. 
Didalam mangkuk, pukul telur hingga kembang kemudian tambah gula dan pukul lagi hingga gula hancur. Tambah esen vanilla dan mentega cair dan pukul sebentar saja. 
Kemudian tambah tepung , serbuk koko dan garam halus dan putar lagi sekadar bercampur bahan. 
Akhir sekali bolehla tambah almond/walnut juga chocolate chips secara kaup balik sahaja bagi rata. 
Tuang ke dlm loyang dan bakar pd oven yg telah dipanaskan pada 180c selama 35-40 minit bergantung kepada oven memasing ye. 

Tips - Jangan putar adunan brownies ni terlalu lama ye, sekadar bahan bercampur jer. 



17 comments:

Nana said...

terima kasih share resepi...
mohon copy.. blh ?

strawberry merah said...

nk try jgk la..thanks for the resepi :)

zila norazila said...

aritu buat jgk kak..tp resepi lain..keep yg ini jgk la..teruja nak cuba..tq kak ina.

rahel said...

nampak sedap brownis itew...

dZana said...

browniess... yummyyy

inahar ali said...

Nana..welkam..sila kanlah!

inahar ali said...

Strawberry merah..welkam. try jangan tak try ye..hehe!

inahar ali said...

Zila..resipi ni mudah xyah guna cooking chocholate so ekonomi sikit..huhu!

inahar ali said...

Rahel..cubala resipi ni mmg sedap!

inahar ali said...

Cikgudzana..resipi ni sy tambah choc cip mmg chewy kejadiannya!

home renovation said...

Kontraktor ubahsuai rumah kawasan kajang, bangi, cheras, serdang dan kawasan sekitarnnya 》 BLOGFACEBOOK Hubungi: 0182233854 KHAIDIR

Ainniah Zulkefli said...

adehhh..tengok gambo je pon dah terliur...nyam!

nak membuatnye ntah bile..huhu..
btw, thanks for the recipe. wajib cuba buat ni. hehe

jemput ke blog ain jugak ya.. :)

ainniah.com

inahar ali said...

Ainniah.. insyaallah nnti akak berkunjung ke blog ain pulak ye! thnx for visiting here!

Iris Kitchen said...

Alahai terliurnya.. bila nk baking balik ni hehehe.. jemput singgah ke blog http://iriskitchen.blogspot.com/2015/01/cheezy-murtabak-terbaik.html

Anonymous said...

Salam sis.. nk tnya guna telur gred ape eh? n klu guna cawan biasa je blh x?

inahar ali said...

Iris kitchen..thnx visit blog akak. Nnti tryla resipi ni ye!

inahar ali said...

Anonymous..wasalam. boleh guna telur gred A ye. Klu gred b leh tambah lg sebiji telur. Hrp boleh cuba resipi ni ye!