Thursday, February 18, 2010

HOMEMADE CHOCOLATE AGAIN!!



i mix almond nibs lam adunan coklat.

ni lak i letak choc hazelnut spread sbg filling..sedaap!

Salam bersiaran kembali..setelah lama x berhupdet blog ku ini..almaklumler tuanrumah cibuk banget!! arini br start cuti..huhuuu!! sebagai meraikan hari cutiku ini..nah amik cekelat sorang sebiji ek!! baru wat malam tadi...kali nih masih guna resipi kak liza cuma tambah bahan2 lain sikit nak bagi lg uummphh!!. resipi asal sila klik sini.

HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan
300 gm cooking coklat (kita guna dark chocolate) -klu nk sedap beli ler couverture chocolate @ jenama spt beryl's, hersheys ,v/houten atau yg seumpamanye..hehe!
50 gm cocoa butter
2 sudu besar serbuk milo@cadbury
2 sudu besar milk powder (nak guna whip cream pun okay gak!)
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis] @ any filling spt mint, hazelnut spread dsb.
acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair pastu tambah milo & susu.kacau sehingga bahan2 larut sepenuhnye.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang , kismis atau filling yg lain. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

16 comments:

mummyseri said...

Salam kak..
wah sedapnyer coklat akak ni..byk lagi kacangnyer tu..

rapheydhillo said...

must try le kak ina.. macam best je especially yg ada almond nib tu!

QueenJah said...

Salam Ina..

erhm erhm erhm...cedapnyer.....nak try gaklah....
-tenkiu - QJ.

CatlinaFly said...

mcm senang je resepinye :) maklum lah oven dah RIP, kena wat resepi2 yang mudah2 cam masak atas dapur n masuk peti ais jer huhuhu

ain said...

ala kak ina...takkan sebiji sorang je. mana puas!! nak semua boleh takk..???hehehe

.: Aymy Mustafar :. said...

nyum nyum nyum... makan 2 ketoi... :)

kakchik said...

salam inahar.

kakchik nak ambik bahagian kakchik ni hehe. rugi la kalau tak ambik coklat home made yg inahar bagi ni. gerenti sedap.

Nida said...

Salam..

Wah lepas ni boleh bukak kilang cokelatlah... mesti laku..:)

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakInahar..hru??? Wow, homemade chocs again! Yummy yummy! ;)

cikmanggis said...

salam inahar..lama rumah tutup..g mana ? hari hari cm datang ketuk pintu...tiba tiba ada coklat depan rumah..nakk sikit:)

CatlinaFly said...

okeh kak, thanks for the info!

FiDa@aMiDa said...

nak try gak buat coklat homemade ni sedap dan terliur tgk

azian said...

Kak Ina, minat tgk yang tortoise tu...

indahhouse said...

salam kak inahar,
saya nak yg ada filling tu. hmmm, sedapnya!

hasni said...

teringin nk belajar nak wat cokelat ni
tp xda ucen lagi la kak
huhu

Juliana said...

Salaam, saya nak tanya, di mana boleh sya dapatkan mint extract yang halal?