Friday, February 5, 2010

PAU KACANG MERAH


Salam..ni haa pau wat malam tadi! dah lama x mengerjakan BM ku yg dh berhabuk tuh..teringin nmpak pau ni kt dapur hana aritu..resipi asal dari ton@myR..mmg lembut & gebuzz gituu!! thanx hana & ton..as usual akak cnp jek dr umah hana yek!! lebiuuuu...

RESIPI PAU

Bahan-bahan
  • 250g (2 1/2 cwn) tpg pau diayak ( tpg gandum pun bleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam
Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***Tips : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu dan utk pau yg sentiasa panas dan lembut, letakkan dlm rice cooker di atas nasi (jika mempunyai rice cooker yg ade pengukus).

13 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...
Cantiknya pau dia, bolat² licin².....Ni buat kite datang nak mengepau niiii...

cikmanggis said...

wow gebunya pau yang inahar buat...cm mmg suka makan pau..minta sikit

Watierman, rmanbkr said...

Nak juga..baru jer tanya Reena..dah jawab tak mau!..Potong vitamin "Rajin" mama dia betoi!
Nak pujuk...dgn inti cokelat lah kot2 boleh beli jiwa dia! hehehe!

Ina baling mai sebijik..ada lagi ke dah licin...? Selicin pau tu jugak erk!

salamdariborneo said...

k ina....
gebusnya pau tu,mesti sedap.

are_u said...

salam..
nak tanya bread softener tu camne rupenye ek..

♥LOVE2COOK♥ said...

Red bean pau...my hubby's favourite! Wanna take some for him! hehehe ;)

ain said...

gebusnya kakkkkkk!!! erkk...inti kelapa tak de ke kak..?????

Zue Murphy said...

My favorite pau kacang merah ni.

inahar ali said...

sue..pau yg gebus licin tuh dh licin punn!! hehe..

cikmanggis..sori ler cm..terlewat sudaa!!jangan kempunan yek!

maria..mmg gebuss sgt! nnti cuba la maria!

are_u..bread softener tu boleh cari kt mana2 hypermarket@bakery shop..ia soft cam marjerin & kalernye putih..selalu jual lam botol2 kecik!

love..akak dh anto pau tuh! jgn kempunan lg ye!

ain..inti kelapa xdak..kena wat sendirila ain nmpak gayanye..hehe!

k.zue..nnti cubaler resipi nih..mmg sodaap!

inahar ali said...

k.watie..eh tertinggal lak mesej k.watie..hehe! sowi ek!mmg udah licin la kak oit! nnti watla inti cekelat..leh pos cikit ke kolumpur yek!

indahhouse said...

salam kak inahar,
gebunya pau..ish, seronknya ada cik BM kan? ada lg tak kak? hihi

MamaFaMi said...

Ini mesti pipi Ina gebu dan licin. Mak ma kata, kalau buat kuih pau, dia ikut muka tuan dia, kalau tuan dia pipi kerepot, pau dia jadi kerepot. Tapi kan, mama buat kadang kadang kerepot kadang kadang licin, bih cemana tu? Muahahaha... Mak mama ni ada ada je kan.... sabor je la!

PALATABLE said...

Gebunya pau Ina ni...licin aje nampaknya...

http://treatntrick.blogspot.com