Friday, December 11, 2009

HOMEMADE CHOCOLATE!




Yessss!!! akhirnye kuberjaya membuat homemade chocolate sendiri..huhu! dh lama cari resipi kt internet..ada jumpa 3-4 jenis resipi berlainan tapi sbg permulaan utk firstimer cam kita nih..kita pilih guna resipi paling senang dari kak hanieliza..mmg sempoi sgt! lepas nih akan try resipi2 lain lak yg dapat dr dapur bro rozzan & recipezaar.com!
jom layan resipi dr kak liza nih..thnx kak liza ye..kita cnp jek dr dapur akak!! lebiuuuu..

HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan
300 gm cooking coklat (kita guna dark chocolate) -klu nk sedap beli ler couverture chocolate @ jenama spt beryl's, hersheys ,v/houten atau yg seumpamanye..hehe!
50 gm cocoa butter

kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]
acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

18 comments:

LOVE2COOK said...

Uh, they are so lovely!!! Love want some of them tooo! Wow Kak Ina, rajinnyeeee! ;)

JC said...

Rajinnya kak Ina wat cekelat....sedap nampak tu...mesti suka ur kids

RiShaZalia said...

alahai... cantek bangat ceklat kak ina ni... nak jugak

Sheila said...

salam,,hai nice coklat,,congrat dah pandai buat..nextime leh lah oder yeee

ima said...

salam kak ina...cantiklah homemade chocolate kak ina tu...pandainya buat.betul ke semudah tu nak buatnya...teringin gak nak cuba...

inahar ali said...

love..mehla masuk makan seketui dua love!..hehe!nnti kempunan lak..

jc..alaa senang jek resipinye! cubala JC wat!

lia..kalu nak meh masuk ada lg lam peties tuh!!nk bape ketui??

sheila..haha..resipi yg simple..boleh la wat tp pasnih akak nk try resipi lain yg lebih mencabar sikit..cewaah!hehe

ima..cubala ima..owg baru cam kita nih kenala cuba resipi2 yg simple dulu kan!

HaSue said...

Kak..nak seketuii... ader rasa cam ceklat kat kedai tak kak?

inahar ali said...

hasue..meh la ada lg lam peties tuh! rasa cekelat nih mengikut mutu cokelat yg dilbeli..klu guna cekelat mahal tentu lg ummpphh!!!

E-na Zarina said...

sedap x kak? rasa choco tudepend on the cooking choco brand yg kita guna la kan? kat sini cooking choc x jumpa yg sedap lagi...rajin kak Ina ni!

blogresipi.com said...

cantiknyer.... buleh komersial kan ni kak :)

Packy @ Mawar Merah said...

Hmm...kegemaran aku ni..tapi sejak2 tua ni, dah tak leh makan banyak2. Gigi seriau....

rapheydhillo said...

k.ina,
jeles! jeles!! Tahniah ye.. nanti leh le share dgn kita..

inahar ali said...

e-na..iyala ena..mmg depend on the brand tp nnti nk try yg wat manually guna serbuk koko..ada jumpa resipi kt youtube..huhu!!

ijan..haha for firstimer bolehla kan tp klu nk komersialkan kena bnyk belajo lg!

packy..besela packy dh tua2 ni satu2 tuhan amik balik..huhu!!

dhill..apa nk jeles pun..mudah jek watnye tu tp kita bolehla oter2 sikit utk nambah perisa kan!

Fiza Nordin said...

haaaaa tau pun mencarik...kakakakaaa

nnt nak try wat yg couventure punye tp entahle bile tu....hikssss

inahar ali said...

fiza..hehe..fiza guna resipi ni gak ek?? akak ada jumpa gak kt blog bro rozzan tp resipinye kena tambah susu & icing sugar..nnti ler nexttime nk try gak lg!

rapheydhillo said...

k.ina,
sy dah tengok myspy khamis lepas. Best!!

sonata anak kancil said...

Salam kenal, suke baca resepi nih...tapi nak buat tu tak tau bila.Mintak izin cnp resepi ni dulu ye...nice blog , a lot of recepis!& dah follow ni -silalah lah ke AGK...

inahar ali said...

dhill..akak xtau bila dapat gi..nextweek dh stat keje..huhu!

sonata anak kancil..tq mai umah kita..nnti kita visit ur blog ye!!